צה"ל חונך השבוע את בסיס הכליאה החדש "נווה צדק" במחנה בית ליד שיהפוך למתקן הכליאה המאוחד של צה"ל. הכלא החדש יקרא בשמו הצבאי כלא 10, ויחליף את בסיסי הכליאה המיושנים כלא 4 וכלא 6.
מדובר במתחם חדש שנבנה בשנים האחרונות על ידי אגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון. מטרתו המרכזית היא להחזיק במשמורת חוקית את כלואי צה"ל ולממש את חוק כבוד האדם וחירותו. כלא 6 וכלא 4 הם מתקנים ישנים מאוד שלא אפשרו עד כה תנאי כליאה סבירים. בשל מחסור חמור במקום וזמינות, פעמים רבות נאלץ הצבא להקדים ולשחרר כלואים בטרם ריצו את עונשם.
בתוך המתקן החדש הוקם גם בית דין, דבר שצפוי לייעל את העבודה ולהחיל קיצור של תקופת המעצר ל-24 שעות לעריקים ומשתמטים. בנוסף, מספר התאים הגדול יאפשר איסוף של עריקים ומשתמטים מבסיסי המשטרה הצבאית מכל הארץ לבסיס הכליאה המרכזי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– השר אוחנה: נפעל לסיכול פשיעה בטרם תתרחש
– איילת שקד: "נתניהו פספס הזדמנות היסטורית בכהונת טראמפ"
– השר אוחנה: נפעל לסיכול פשיעה בטרם תתרחש
במתקן הכליאה נווה צדק יוקם גם מערך שיקום נרחב יותר שכולל חינוך לציונות ולאזרחות טובה. בצה"ל טוענים כי המסגרת הזו תוכל לחזק את הזיקה של החייל הכלוא לצה"ל ולמדינה. לדבריהם, סיכוייו לחזור לשירות תקין ומשמעותי ולתפקד בהמשך כאזרח מן השורה – הולכים גדלים. "תפיסת ההפעלה של הכלא המאוחד מתבססת בעיקר על תהליך של חינוך ושיקום במטרה להחזיר את החיילים לשירות תקין בצה"ל", מסביר קצין בכיר במשטרה הצבאית.
המתקן החדש יחולק למספר מדרגי כליאה, מא' עד ד', לפי סוגים שונים של כלואים, ברמות שונות של עבירות ומסוכנות. "בבסיס ישרתו כ-300 אנשי סגל", מסביר הקצין. "ביניהם מפקדי כלואים, מפקדי מחלקות, מפקדי הפלוגות ומעטפת הבסיס. ישנה פלוגת קבלה לכלואים, בניין מפקדה ומתחם רווחה לסגל. בנוסף, בבסיס הכליאה ישנו בית מלאכה שבו עוסקים הכלואים במלאכות שונות על פי צורכי הצבא, והותקנו מעל ל-700 מצלמות בשטחים הציבוריים".
כדי לענות על הצורך הנפשי של הכלואים הוקם בבסיס הכליאה מרכז "חוסן" שמורכב ממסגרות מעטפת הנותנות מענה לכלואים בבסיס, ביניהן מערך ת"ש, רפואה, רפואת מומחים בזמינות גבוהה, בריאות הנפש ומערך גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין). "המערך הזה מאבחן את הכלואים ונותן להם אפשרות חזרה לשירות והתאמה מדויקת לאופי שירותם", מסביר הקצין הבכיר.