ראש הממשלה נתניהו אמנם לא הצליח לתאם ביקור במדינות המפרץ טרם הבחירות, אולם ביממה החולפת הבטיח נתניהו כמה פעמים בראיונות כי תהיינה טיסות ישירות בין ישראל לסעודיה, עבור עולי הרגל המוסלמים למכה.
השר לשעבר, ח"כ איוב קרא, אומר לנו כי הוא עמל על העניין כבר כמה שנים, וכי אכן מדובר במציאות שיכולה להתרחש בקרוב מאוד. "משנת 2010 אני מלווה את כל ההתקדמות עם המפרץ. האמנתי בזה כשכולם צחקו עליי. ערביי ישראל פנו אליי בעניין הזה של העלייה לרגל, קשה לצאת לירדן באוטובוסים ומשם לסעודיה, זו נסיעה מפרכת שיכולה לקחת 24 שעות, במקום שעתיים טיסה". בשנים כתיקונן, ללא הגבלות קורונה, כ-6,000 ערבים ישראלים עושים מדי שנה את הדרך הזו. "התחלנו לטפל בזה לפני כמה שנים, כשאף אחד לא האמין זה יקרה. בסופו של דבר, לפני שנחתם הסכם אברהם, כמעט היה הסכם גם עם סעודיה, במסגרתו הם אישרו גם את העניין של הטיסות למכה. הקשר איתם קיים באופן בלתי פורמלי הרבה זמן".

אז למה בעצם לא נחתם מולם הסכם שלום?
"כי הם בוחרים את העיתוי, מתי להיכנס להסכם, משיקולים שלהם. אבל אין ספק שיש קשרים בין ישראל ובינם". כזכור, בנובמבר האחרון ביקר נתניהו בחשאי בעיר הסעודית ניאום, בלוויית מזכיר המדינה האמריקני דאז, מייק פומפאו.
כשראש הממשלה מדבר בימים האחרונים על 4 מדינות נוספות שנמצאות בדרך לחתום הסכם שלום, אחת מהן היא סעודיה?
"בוודאי", הוא אומר, ומוסיף – "הייתי השר לשיתוף פעולה אזורי ב-2015, והאמנתי בשלום עם המפרציות, זה היה חזון שלי. ישבתי אז עם כולם, גם עם מועצת יש"ע כבר ב-2016. כל העולם לעג לי, אבל ב-2018 הייתי עם ראש הממשלה באו"ם, נפגשתי עם מנהיגים ערבים. כשאמרתי שבקרוב ישראלים יטיילו חופשי בדובאי, גם כן לעגו לי. והנה, הכול התרחש. אז בארה"ב, דיברתי עם חברי צוות השלום של טראמפ, עם ג'ייסון גרינבלט ודיוויד פרידמן על טיסות ישירות למכה".
עם הסעודים דיברת?
"כן. עם גורמים בסעודיה. אמרתי להם שזו מחווה הומניטרית ממדרגה ראשונה, עקרונית לדעתי הסעודים מוכנים לזה. עם זאת, ירדן שנהנתה מכך שכל הנוסעים עברו דרכה, לא תהיה צד יותר בעליות לרגל".
נציין כי סוכנות הידיעות בלומברג פרסמה כבר ב-2017, כי ישראל מנסה לשכנע את סעודיה לאפשר טיסות ישירות בין תל אביב לשדה תעופה הקרוב למכה, עבור עולי הרגל המוסלמים.