אם בבחירות הקודמות האתגר של המפלגות הערביות היה להוציא את ההמונים לקלפיות, בבחירות הנוכחיות הן ישתדלו למנוע מהם להצביע לנתניהו – אבו יאיר.
הנושא שהעסיק את ראש הממשלה בבחירות הקודמות היה למנוע מבני גנץ לתפוס את כסאו. הדרך להפלת הקוקפיט של כחול לבן, עברה בהאשמה לפיה, ממשלה בראשותם תישען על הערבים, ולכן עמלו בליכוד להשחיר את פניה של הרשימה המשותפת שאיגדה אז את כלל המפלגות הערביות ולהפוך את הקול הערבי לבלתי לגיטימי.
מהצד השני, הקמפיין נגד הערבים דווקא סייע למשותפת שגייסה את הבוחרים המותקפים והשיגה 15 מנדטים. בדרך היא הצליחה להתגבר על מאבקים פנימיים ואפילו חצתה קו שנחשב לאדום כאשר המליצה פעמיים על בני גנץ, רמטכ"ל בדימוס "בצבא הכיבוש" לראשות הממשלה כאשר "רק לא ביבי" היא הסיסמה שהייתה נר לרגליהם.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– להכניס פתק לקלפי, זה באמת כל כך מסובך?
– 9 טעויות נפוצות שכדאי שתימנעי מהן בעת קניית נעליים
– הגורמים שיובילו להכרעת הבחירות
כשגנץ עשה סיבוב פרסה על מיזם הפלת נתניהו והצטרף לממשלתו תוך פירוק כחול לבן, השבר מבחינת המשותפת היה קשה.

בקעים בשותפות החלו לצוף והתבטאו בין היתר במגעים שקטים של חלקים ברשימה עם גורמים מטעם הליכוד. המגעים הפכו פומביים בהצהרה של מנסור עבאס לפיה לא יפסול חבירה לנתניהו. עבאס, יושב ראש רע"מ, הסביר בראיונות לתקשורת כי אין מבחינתו כל פסול לשבת עם ביבי, כל עוד האחרון מספק לחברה הערבית את צרכיה והאינטרס ההדדי נשמר.
האמירה של עבאס ביטאה את רצונותיהם של רבים במגזר הערבי, בעיקר צעירים שביקשו לממש את הכוח האלקטורלי הערבי להשפעה גדולה יותר בכנסת ואפילו בממשלה.
במובן הזה דווקא ההישג הגדול של המשותפת בבחירות הקודמות, עבד לרעתה כאשר בוחריהם לא רא תמורה ראויה לעוצמה שהעניקו לנבחריהם.
רבים לא הבינו איך מגזר שמהווה 20 אחוזים מהציבור בישראל, עם 15 מנדטים בכנסת, עדיין לא מהווה שחקן משמעותי בשלטון ולא פועל לשנות את פניה של החברה הערבית בישראל שסובלת מאפלייה לרעה במגוון תחומים.
הטיפול באלימות ובפשיעה במגזר הערבי הפך לנושא העיקרי שהעסיק את הבוחרים, גבר על הדבקות בסוגיה הפלסטינית והכשיר תמיכה ואפילו הצטרפות לממשלה, גם ימנית.

הביקורת שהטיחו חברי המשותפת במנסור עבאס על הזיגזוג לידיו של נתניהו, נפלה על אוזניים ערלות. רבים התחברו לאמירה של יו"ר רע"מ לפיה יש צורך להיות מעורבים יותר בפוליטיקה הישראלית ועל הצורך העכשווי לטפל בבעיות שעל הפרק מתוך הממשלה.
אחרי שנתניהו הצליח לפרק את כחול לבן ולהיפטר מאיום בני גנץ, המגעים שלו עם מנסור עבאס הצליחו לפרק גם את הרשימה המשותפת ולהסיר ממנו איום של רשימה ערבית גדולה שתומכת במועמד שמבקש להרכיב ממשלה על חשבונו.
קשוב לשיח במגזר הערבי נתניהו עשה סיבוב של 180 מעלות לכיוון הבוחר הערבי, לבש דמות חדשה בשם "אבו יאיר" והסתער על הקול הערבי.
בתחילה המפלגות הערביות התייחסו למהלך של נתניהו בזלזול, אבל מהר מאד הן הבינו שהם בבעיה. ויכוחים פנימיים בתוך המפלגות בנושאים שהושתקו כשצעדו יחד כמו להט"ב, זכויות נשים ומקום הדת בחברה הערבית, התפרצו וגרמו לנזק תדמיתי מול ציבור הבוחרים הערבי שמאס בנבחריו. השסע בין רע"מ לרשימה משותפת הכוללת את בל"ד חד"ש ותע"ל סיכל גם חתימה על הסכם עודפים בין המפלגות הערביות.
מספר כינוסים שארגנו חברי הכנסת הערבים לקראת הבחירות הסתיימו בצעקות על חוסר המעש בנושא האלימות והפשיעה, התפרצויות של זעם היו גם מצד משפחות של קורבנות במאהלי האבל שנבחרי הציבור הערבים פקדו ונותרו ללא מילים נוכח הביקורת.

לעומתם, אבו יאיר מזג קפה לראשי הנהגת שבטים בדווים בנגב, שיחק כדורגל עם ילדים בחוף ג'יסר אזרקה והתראיין לערוצים הערביים תוך שליפת מילים בערבית שמיצבו אותו כסחבק החדש.
שלטי הבחירות של הליכוד המוצבים כמעט בכל פינה בישובים הערבים, והם כמו אצבע בעין עבור חברי הכנסת הערבים שרואים את דמותו של נתניהו עם כיתוב בערבית הקורא להצביע מחל. פעילי הליכוד שיתפרסו היום במגזר הערבי ילבשו חולצות עם הכיתוב "אבו יאיר כולנו איתך" ויעצבנו עוד יותר את נציגי המשותפת המפורקת.