כמו בפעמים הקודמות גם בבחירות שהתקיימו השבוע, למשה נסים לא היה ספק באשר להצבעתו. "אני לא מצביע מחל, אני מצביע נתניהו. הוא הביא את מדינת ישראל למצב הטוב בתולדותיה, הן כלכלית והן מדינית, יותר מכל ראשי הממשלה הקודמים", קובע נסים בריאיון שקיימנו השבוע.
"זו הייתה מערכת בחירות בזויה, עם מעיינות של שנאה יוקדת ללא הצדקה ויסוד", מוסיף נסים. "היא לא כללה ולו לדקה אחת את בעיותיה המרכזיות של המדינה אלא רק כן ביבי או לא ביבי, כאילו זה הנושא הבוער ביותר. אני מתפלל שאחרי שנדע את התוצאות הסופיות, האווירה תירגע והיחסים ישתפרו".
האם התוצאות מעידות שלמרות הכול, העם לא איבד את אמונו בנתניהו?
"נתניהו קיבל 30 מנדטים למרות השנאה והאיבה, המשפט והטענות השטותיות. הציבור נתן בו אמון מוחלט, שנותן לו חיזוק להמשיך לעמוד בראש הממשלה. ראה, יש לי טענות לנתניהו ואני לא אומר אמן על כל מהלכיו", מבהיר נסים, ומדגים למה הוא מתכוון: "את עסקת שליט, למשל, אסור היה לבצע". הוא נזכר במקרה אחר מן העבר הרחוק, שבו יזם עימות עם נתניהו. היה זה בשנת 1995, כאשר נתניהו כיו"ר אופוזיציה החליט להצטרף להצעת אי־אמון בממשלת רבין שיזמה רק"ח, המפלגה הקומוניסטית הישראלית. נסים התקשר לעיתונאי – לדבריו, בפעם היחידה בחייו שעשה זאת ביוזמתו – כדי לפרסם את תגובתו החריפה: "כך כובשים שלטון?", נזף, "מצטרפים לרק"ח ששוללת את ריבונותנו בירושלים? הכול כשר כדי להילחם בממשלה?" נתניהו, לדבריו, הודה בטעותו.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בחירות 2021: בפעם הראשונה, גנץ נעמד לבדו מול הציבור
– הפתרון למשבר הבחירות: ממשלת ימין-ערבים, מלכתחילה
– מרב מיכאלי: "נעשה כל מאמץ להחליף את נתניהו"
"יחד עם הביקורת אני מאמין שהיום אין לו מתחרה", ממשיך נסים. "אמרתי לו כמה פעמים: 'אם היה לך מתחרה, לא הייתי מצביע עבורך אלא מעדיף את המתחרה'.
מי יכול להיות אותו מתחרה?
"בנט מגלה מנהיגות יותר מכל האנשים שנמצאים כעת על המגרש. אם נתניהו היה מחליט לפרוש, בנט זו בהחלט אפשרות שהייתי בוחר בה. הייתי רוצה שראש הממשלה יהיה אדם בעל יכולת להתמודד עם שלל הבעיות החמורות שישראל ניצבת לפניהן. אם בנט היה שומע בקולי, עליו להתבסס יותר ואז להגיע לפסגה".
כעת, סבור נסים לאור התוצאות, הן בנט והן סער צריכים להצטרף לממשלה בראשות נתניהו. "גדעון סער עשה טעות פטאלית. הוא חשב שיצליח להגיע לראשות הממשלה, אבל הציבור לא קנה את זה. סער היה נחרץ כשהבטיח לא לשבת בממשלת נתניהו, אבל לדעתי הוא ינהג בחוכמה, אף שתהיה עליו ביקורת עזה, אם ייכנס לממשלה בראשות נתניהו".
ויאבד לחלוטין את אמינותו…
"הוא יכול להסביר שהציבור אמר את דברו. אלה שהתחייבו לא לשבת איתו – לא יהיה זה מעשה בלתי מתקבל על הדעת לו יצטרפו לממשלה שלו. אילו היה סער שומע לעצתי, היה מגיע למסקנה שבממשלה עם נתניהו יגיע לאותן מטרות כמו איחוד העם, שאותן רצה להשיג בפרישתו מהליכוד, חוץ מ'רק לא ביבי' כמובן… ללא הצטרפות, אני צופה שהוא יסיים את חייו הפוליטיים בסוף קדנציה זו".
האם אתה לא חושב שבמשמרת של נתניהו החברה הישראלית הפכה למפולגת ורוויית שנאה, למשל כאשר לחש לרב כדורי שהשמאל שכח מה זה להיות יהודים?
"זו אמירה מלפני יותר מעשרים שנה. זו טעות פטאלית שגובלת בשנאת חינם לתפוס אותו עליה. האם בן־גוריון התייחס לבגין בכבוד?"
נסים שולל את תיאוריית "ישראל השנייה" או את "נאום השבטים" של הנשיא ריבלין. "אין ישראל ראשונה ושנייה. לא ניתן ליצור שוויון מוחלט, אבל אנחנו מלוכדים הרבה יותר מבעבר. היה קיטוב, אבל היום המציאות שונה. אין שני עמים ואין 'שבטים'. נכון שלא מחזקים מספיק את הפריפריה, אבל הרקע לכך הוא לא עדתי כלל".
כמשפטן וכשר משפטים לשעבר, כהונה של ראש ממשלה תחת כתבי אישום מפריעה לך?
"אני איש חוק, והחוק בישראל אומר שראש ממשלה יכול להמשיך לכהן אפילו אחרי הרשעה, עד פסק דין סופי של העליון. הרי לא מעט נאשמים יצאו זכאים בדין, כמו יעקב נאמן, רפול או קהלני. מי שלא אוהבים – מגישים נגדו כתב אישום. אני לא מכיר את העובדות, אבל אני סומך על בית המשפט שיקבל את ההחלטה הנכונה".
ומעבר לסוגיה המשפטית, מה דעתך מבחינה מוסרית?
"זה שהוא קיבל שמפניה וסיגרים – אני לא מסתכל על זה בעין יפה. אני הרי אפילו לא הגשתי חשבונות על הוצאות לגיטימיות. אבל זה לא מגיע לכדי אמירה שהאיש צריך להגיע לכלא. גם באישום השני, בעניין המו"מ שניהל עם נוני מוזס, מי שאומר שזה פלילי הוא אידיוט בריבוע. האם היה אי־פעם ראש ממשלה שלא ניהל מו"מ עם עורך עיתון? מה פלילי בזה? מה זה שייך למדינת ישראל? כתב האישום הוא מעשה ונדלי".
הריאיון המלא יפורסם מחר (ו') במוסף יומן של מקור ראשון
