התשובה הישראלית הרשמית לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג אינה מותירה מקום לאי הבנה. במכתב רשמי שהועבר אתמול מירושלים לבית הדין, אחרי שהודיע בחודש שעבר על כוונתו לחקור ישראלים באשמת פשעי מלחמה, נקבע כי אין לו סמכות לדון בתביעה הפלסטינית נגד ישראל. במכתב גם צוין שבישראל פועלת מערכת משפט מקצועית שחוקרת בעצמה טענות להפרת חוק.
מכתב התשובה להאג התגבש בתום שתי ישיבות שהתקיימו אתמול ושלשום בלשכת ראש הממשלה. מלבד שר החוץ אשכנזי ושר והביטחון גנץ השתתפו בפגישות גם השר יובל שטייניץ, היועמ"ש אביחי מנדלבליט, ראש המל"ל מאיר בן־שבת ואחרים.
משתתפי הדיון נחלקו תחילה בשאלה אם להשיב בכלל לבית הדין. נתניהו קיבל את העמדה שעל ישראל לשגר תשובה רשמית. התשובה שנשלחה הייתה כאמור תמציתית, ונגעה לעניין חוסר הסמכות ותו לא.
הפשעים לכאורה שהתובעת הראשית פאטו בנסודה מבקשת לחקור נוגעים להתיישבות ולבנייה הישראלית ביהודה ושומרון, כולל מזרח ירושלים, וכן לפעילות צה"ל במבצע צוק איתן ולתגובתו להתפרעויות הפלסטיניות שהחלו באביב 2018 מול גדר המערכת ברצועת עזה.
הודעת ישראל להאג נמסרה על רקע הפניית עורף אמריקנית לירושלים. ביום שישי שעבר הודיע מזכיר המדינה האמריקני טוני בלינקן כי ארצות הברית החליטה להסיר את העיצומים שממשל טראמפ הטיל על בכירי בית הדין הפלילי הבינלאומי.
נשיאת ארגון שורת הדין עו״ד ניצנה דרשן־לייטנר, שפעלה בעבר מול בית הדין, אומרת כי "ארצות הברית לא רק הסירה את האיום מעל בית הדין, אלא למעשה הוסיפה איום משלה כלפי ישראל".
לדבריה, "האמריקנים יודעים היטב כי נקודת התורפה של ישראל למול התובעת בנסודה מצויה בסוגיית ההתיישבות בשטחי יהודה ושומרון וירושלים.
"האמריקנים למעשה הצטרפו למהלך הפלסטיני שביקש להשתמש בבית הדין כאמצעי לחץ על מדינת ישראל ביחס לעתיד הפלסטינים. זה אינו שינוי כיוון, אלא מציאות חדשה".