"הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל" הגיש היום (ג') בקשה להצטרפות כידיד בית המשפט לדיון בערעור של עמירם בן אוליאל שיתקיים בעוד כשבועיים בבית המשפט העליון.
הבקשה הוגשה על ידי עו"ד אפרת ברגמן־ספיר, מנהלת המחלקה המשפטית בוועד, בשל ניסיון הוועד ומומחיותו בשאלות שעומדות להכרעה בערעור, שנוגעות לעניין ההודאות שנגבו מבן אוליאל לאחר חקירת העינויים־לכאורה, "חקירת הצורך". בית משפט בערכאה נמוכה קבע כי הודאותיו של בן אוליאל שניתנו מיד לאחר חקירת הצורך במהלכה הודה במעשה מכוון של זריקת בקבוק תבערה לבית בדומא, שהובילה למות שלושה בני המשפחה, פסולות. הודאות שנגבו בחקירות העוקבות לחקירת הצורך התקבלו והובילו בין היתר להרשעתו.
בחודש ספטמבר הורשע בן אוליאל ברצח בני משפחת דוואבשה ובניסיון רצח ונגזרו עליו שלושה מאסרי עולם ועוד 17 שנות מאסר שירצה במקביל. לאחר קבלת גזר הדין הודיעו באי כוחו כי יערערו עליו לעליון וכי לצוות הסנגורים מצטרף עו"ד אביגדור פלדמן, עו"ד פלילי ידוע הפועל גם בנושא זכויות אדם.
"לא פעם מתעוררת במסגרת הליך מסוים סוגיה עקרונית, שהשלכותיה חורגות מן המקרה הפרטי הנדון", נכתב בבקשת הצטרפות הוועד נגד עינויים. "במקרים כאלו עשוי גורם שלישי, בעל מומחיות רלוונטית, לתרום לגיבוש ההלכה באמצעות סיוע לבית המשפט בהצגה מלאה ובהירה של ידע מתחום מומחיותו, המשליך על הסוגיה העקרונית".
בדרך כלל, הוועד נתפס כארגון שמאלני בשל פעילותו נגד עינויים־לכאורה של עצורים פלסטינים על ידי כוחות הביטחון הישראלי. בקשת ההצטרפות להליך זה מלמדת על טוהר כוונותיהם להילחם בעינויים, לכל אדם, בלי קשר למעשים בגינם הוא חשוד.
במסגרת הערעור יתבררו סוגיות כבדות משקל הנוגעות לחקירת הצורך שעבר עמירם בן אוליאל בשב"כ. בערעור נטען כי בן אוליאל עונה בחקירתו ושעל בית המשפט לקבוע כי בנסיבות אלה כל הודאה שנתן, פסולה. גם ההודאות שנגבו ממנו מספר ימים לאחר אותה חקירת צורך.
"הוועד נגד עינויים סבור שזה מחובתו להיות מעורב בתהליך הזה למרות הפשע הקשה שבוצע", אומרת מנכ"לית הוועד עו"ד טל שטיינר. "אנו חושבים שראוי שבית המשפט העליון יאשש את הקביעה שכבר קבע בבג"ץ העינויים בשנת 1999, שעינויים הם אסורים באיסור מוחלט בלי קשר לזהות החשודים או הקורבנות. כמו כן, על בית המשפט לקבוע שלעינויים יש השלכות והשפעה על היכולת להעמיד אחרי זה נאשמים לדין" .
"אין מחלוקת כי במסגרת חקירות הצורך נעשה שימוש באמצעים פיזיים ואמירות משפילות", מזכיר הוועד בבקשה את ההחלטה בעניין חקירת הצורך. "כן עולה כי נמנעה מן המערער שינה וכי הופעל כלפיו לחץ נפשי קשה בשל חוסר הוודאות של הנחקר אשר אינו יודע עד לאן יכולה התנהגותם של חוקריו להגיע".
עוד מבקש הוועד כי בית המשפט יידרש, בניגוד לבית המשפט המחוזי מרכז, להכריע בשאלה אם האמצעים המיוחדים שהופיעו נגד בן אוליאל עולים לכדי עינויים. "קביעה זו היא חשובה לשם הכרעה בשאלת תחולת הגנת הצורך משום שהגנת הצורך אינה חלה על אמצעים העולים לכדי עינויים". מטרת הוועד בהגשת הבקשה היא החשיבות שרואים בקביעת בית המשפט שאכן מדובר היה בעינויים.
ההתייחסות לעינויים־לכאורה בחקירות שב"כ עומד בליבה של עבודת הארגון. לשיטת הוועד, אם בית המשפט יפסול גם את יתר ההודאות שבאו לאחר חקירת הצורך, הדבר יצמצם את השימוש בעינויים בחקירות על ידי גופי הביטחון הישראליים.