המפלה הפוליטית שנחל גוש הימין בכנסת השבוע, רק חידדה את תסכולו הרב מחוסר יכולתו לרבע את מעגל הקואליציה ולהקים ממשלה יציבה. נתניהו הטיל את אשמת "עריקתה" של רע"ם על סמוטריץ' בשל התקפותיו עליה והתנגדותו הבלתי מתפשרת להסתייע בה להקמת ממשלה. בניגוד לעבר, התמחותו רבת השנים של נתניהו בשליטה במגזר הדתי־לאומי, תוך ניצול הערוץ הישיר ורב־ההשפעה שלו על רבניה ומנהיגיה הרוחניים מעל ראשי הפוליטיקאים, אינה עומדת לו הפעם, והוא גם לא ניסה.
ואכן, משיחות שקיימנו עם כמה מהרבנים עולה תמונה שאין בה כדי לעודד אותו. בעבר מצא ראש הממשלה אוזן קשבת אצל הרב חיים דרוקמן, ראש ישיבת אור עציון, מבכירי ההנהגה הרבנית של הציונות הדתית. הפעם נראה שלא כך הם פני הדברים. הרב דרוקמן שוחרר השבוע לאחר אשפוז קצר בבית החולים בשל חולשה וקוצר נשימה, אך עתה הוא נחרץ בדעתו למנוע את מהלך הקמת ממשלת ימין בהסתמכות על מנסור עבאס וסיעתו. לטעמו, השאלה אם רע"ם "חזרה בתשובה" ומה יחסה למדינה, כלל אינה רלוונטית.

הרב שמואל אליהו: "הם במוצהר מגדירים עצמם פלסטינים, לא ישראלים. איך אוכל לשים את עצמי במצב שבו אני תלוי בגחמותיהם?"
"מאז קום המדינה הבינו כל ממשלות ישראל, מימין ומשמאל, שהערבים הם אזרחי מדינת ישראל ויש לדאוג לצורכיהם – אך הם אינם יכולים להתערב בכל מה שקשור בענייניו הלאומיים של עם ישראל, שזו מדינתו", אומר לנו הרב. "פעם אחת אפשרה הממשלה התערבות כזו ואנו סובלים מכך עד היום. לתת להם היום הכשר בעניינים הלאומיים של ישראל – זו תהיה פגיעה קשה במדינה ובכייה לדורות. לכן, עקרונית אסור להשתמש בהם והם אינם יכולים לקחת חלק בשלטון העם היהודי על ארצו".
היית חבר כנסת ואתה זוכר שכמה מהישגי המפלגות הדתיות היו בזכות שיתוף הפעולה עם הערבים, אז מה השתנה?
"אין בעיה לשתף פעולה בעניינים פרטיים, אבל אם הם בשלטון הם קובעים בדברים לאומיים כלליים של עם ישראל. האם הם יקבעו אם יהיה חוק לאום או לא? הם יכריעו למי הארץ הזאת או היכן יכולים להתיישב והיכן לא?"

הרב יצחק שילת: "לנו כיהודים אסור בשום אופן לדחות על הסף את מי שמבקש לתעב את האלימות ולהושיט יד לשלום ולכבוד הדדי. עם עבאס אפשר לדבר"
גם במחיר של ממשלת שמאל או בחירות חמישיות?
"איני עוסק בפרקטיקות. אני רק אומר שלא יכולים לתת לכך יד. הסכנה היא שאחינו היהודים במפלגות השמאל יטענו לעתיד לבוא שאם הימין השתמש בערבים מותר גם להם, וכך יעבירו החלטות הנוגעות לעניינים הלאומיים של המדינה באופן שיהווה סכנה קיומית. אני מאמין שצריך לעשות כל מה שניתן כדי לא ללכת לבחירות. אני מאמין שראשי המדינה הם חכמים גדולים שהוכיחו את עצמם בטיפול בקורונה ובמשברים אחרים, וגם כעת חייבים למצוא את הדרך".
"אין מדובר בהקמת ממשלה ימנית או שאינה ימנית", אומר לנו הרב שמואל אליהו, רבה של צפת וחבר מועצת הרבנות הראשית, הנחשב לאחד המובילים בין רבני הציונות הדתית. "אסור להיות תלויים באצבעות שלהם. הרי הם במוצהר מגדירים עצמם פלסטינים, לא ישראלים. כשהם מצהירים שאינם חלק מהלאום הישראלי ומעדיפים את האינטרסים של ערפאת, איך אוכל לשים את עצמי במצב שבו אני תלוי בגחמותיהם?"

הרב יובל שרלו: "הייתה התחייבות שלא להסתמך על מפלגה ערבית, אינני יכול להבין את ההתעלמות המוסרית מההתחייבות לבוחר ודחיקת היושרה"
אבל בנאום האחרון של עבאס הוא נמנע במכוון מלהגדיר עצמו כפלסטיני.
"אנחנו מכירים שיש תהליך שבו אומות העולם מתהפכות לטובה ו'ישמעאל עושה תשובה'. מצד שני 'פיהם דיבר שווא'. יש מצבים שבהם אמונתם מתירה לשקר. אנחנו נזהרים לא להיות תלויים במילים אלא במעשים. אני אישית נפגשתי לא אחת עם שייח'ים ומנהיגי דת מוסלמים ויש על מה לדבר עימם, אבל הם עצמם אינם אומרים שהם חלק מאיתנו. הם מגדירים עצמם כפלסטינים ולא ישראלים. יש כמובן בתוכם כאלה שכן אומרים שהם ישראלים, אך המנהיגות אינה אומרת זאת".
הרב אליהו אינו סבור שבחירות הן המוצא האחרון. מה שנדרש לדבריו הוא הצורך ללמוד לפתור את הבעיות בתוך העם היהודי. "אני מכיר היטב את סער, את בנט ואת אלקין. הם אנשים חיוביים וצריכים למצוא את הדרך להקשיב להם ולסלול את הדרך לעשיית שלום בין אחים, ולא למצוא פתרון במקום שנראה קל אבל למעשה הוא הכי קשה".

יהיה נכון לדרוש מנתניהו לוותר, למען הקמתה של ממשלת ימין?
הרב אליהו מפתיע: "אתה גורר אותי למקום פוליטי, אבל אומַר לך במישור העקרוני שהפתרון אינו מוטל רק על כתפי סער ובנט ואלקין אלא גם על נתניהו".
גם הרב אליקים לבנון, רב המועצה האזורית שומרון וראש ישיבת ברכת יוסף באלון־מורה, מצטרף לפתרון הקורא לנתניהו להסיק מסקנות אישיות ואומר שהקמת ממשלה אינה עניין של פיקוח נפש שבו מותר לעשות הכול. "זה ביזיון למדינה כאשר היא זקוקה לקולותיהם של חברי כנסת התומכים בטרור. כאן יש אלטרנטיבה. ראש הממשלה יכול לפרוש, לצאת לנבצרות זמנית או משהו אחר, וייתן למישהו אחר לעמוד בראש. אז תהיה ממשלה בריאה ויציבה הנשענת על קולות יהודים והכול טוב. בזה אני חולק על סמוטריץ' לחלוטין".
לדבריו, המפלגות הערביות התומכות בטרור אינן יכולות להימנות בקונצנזוס הישראלי. למעשה אין שוני מהותי בין רע"ם לרשימה המשותפת. "חבר כנסת שיזדהה עם מדינת ישראל, יצהיר כי הוא שומר לה אמונים ותומך בריבונותה בכל מקום, יתמוך בדיכוי הטרור ולא ירצה במדינה פלסטינית – זה משהו אחר. אבל זה לא יקרה, כי ברגע שיצהיר זאת הוא יסתכן בנפשו".
"בוא אספר לך סיפור", אומר לי הרב יהושע שפירא, ראש ישיבת רמת־גן הנחשב הוגה דעות בולט בציונות הדתית. "כתלמיד ישיבה במרכז הרב למדתי את שיחות הרב צבי יהודה קוק לאחר פטירתו. הגעתי לשיחה על ממשלת מיעוט של רבין בתמיכת הערבים, ולפתע נתקלתי במשפט שהכה אותי כאגרוף בבטן. הוא כותב שם: 'אצלי ארץ ישראל היא דבר משני'. כל ימיי גדלתי על כך שהרצי"ה היה מגדולי הלוחמים על ארץ ישראל, שהייתה תמצית דם חייו. הייתי בהלם. התחלתי לחקור ובסופו של דבר הבנתי שרבנו אומר שאמנם יש מצוות כיבוש ארץ ישראל, אבל המצווה קיימת רק כשעם ישראל עושה זאת והאומה כאומה מתיישבת בארץ. ברגע שההכרעה יוצאת לעם אחר – לא מקיימים את מצוות יישוב הארץ. ההבדל הוא אם השליטה נעשית על פי החלטה של האומה הישראלית ברוב בתוכה, או שמדובר בממשלת כל אזרחיה. מה שמשנה הוא אם הפרנו את הרוב היהודי או לא. הימצאותם של בני עמים אחרים בכנסת אינה פוגעת ביהדותה של המדינה, גם על פי הרצי"ה".
אבל ההצבעה שאנו מדברים עליה אינה עוסקת בהכרעה על גורל ארץ ישראל. זו הצבעה טכנית על הקמת ממשלה.
"הוא דיבר על כך שהיא מפסיקה להיות מדינת ישראל במובנה המלא של המילה, ברגע שהממשלה אינה באה מכוח האומה הישראלית. מי שחושב שזו המצאה של חבר כנסת זה או אחר או חשבונות פוליטיים אינו מבין במה מדובר. זה בא מתוך המשקפיים שדרכם רואים את המציאות. זה בא מגישה ממלכתית גמורה. יש כאלה שלא למדו אצלו והמקורות שלהם אחרים".

לטעמך, גם אם יעמוד מחר מנסור עבאס ויצהיר כי הוא מקבל את המדינה היהודית או אפילו יצטרף להסתדרות הציונית, גם זה לא יעזור?
"במעמקי בית המדרש יש מקום לפלפולים כאלה ולכן אתה שומע דעות אחרות. אפשר לשאול גם אם רואים בשינוי הסגנון שלו עדות נאמנה לשינוי הקו, או שמא הוא וחבריו הרוקדים עם רוצחי חיילים נשארו תומכי טרור ורק אומרים משהו אחר כלפי חוץ. ההנחה היסודית היא שאינם יונה צחורה, אלא נוקטים פרגמטיזם המסתיר את הנאומים בערבית שבהם אומרים דברים אחרים. האם איבדנו את הצפון? הרי רק לפני הבחירות חתמו המנהיגים (נתניהו, בנט וסער; מ"ט) כי לא יסתייעו בערבים, אז למה באים בטענות למי שנשאר נאמן לאמירתו היסודית והפשוטה מלפני הבחירות?"
שכנות טובה היא ערך
"אני זוכר את עמדתו של מורי ורבי הרצי"ה זצ"ל, בעניין ממשלת מיעוט הנשענת על קולות הערבים", אומר לנו ראש ישיבת מעלה־אדומים, הרב יצחק שילת. "אבל הוא גם אמר אחרי מלחמת ששת הימים: אנחנו לא ננשל את 'מוסטפה' ממקומו, כל עוד הוא יושב אתנו בשלום ומכיר בשלטוננו על כל ארצנו. הוא גם גינה בחריפות מעשה של נערים שהעלימו את נעליו של נוסע בדואי שנסע איתם באוטובוס, וכתב שחרפה היא לנו. זו הסיבה שאני מדגיש שמדובר בפתרון זמני".
לדבריו, הפלונטר הפוליטי שנוצר עקב השנאה העיוורת, כלשונו, כלפי בנימין נתניהו המשתקת את המערכת השלטונית, והעובדה שחזקת החפות הגמורה נשללה ממנו רק בשל היותו יריב פוליטי מוצלח, היא הדבר הבלתי נסבל באמת.
"הרבה פעמים דווקא מצבי דחק מגלים בנו כוחות חדשים, רעיונות חדשים, מחשבות מחוץ לקופסה. היום ישראל זקוקה לממשלה מתפקדת, ומכיוון שממשלת שמאל פוטנציאלית במתכונתה הנוכחית אינה ראויה אפילו לשם ממשלת שמאל אלא רק לַשם ממשלת שנאה לנתניהו, ומכיוון שאין סיכוי לאחדות אמיתית אלא רק לממשלת ריב ומחלוקת – אני מציע להקים ממשלת ימין בתמיכת מפלגתו של עבאס".
נכון להקים ממשלה בסיוע מפלגה שאינה ציונית?
"מנסור עבאס הצהיר שהוא רואה עצמו כערבי אזרח ישראל. אמנם אינו ציוני, אך המשמעות היא שהוא, כאזרח, מביע רצון להיות שותף בהנהגה ולדאוג לצרכיה של החברה הערבית. וזהו גם אינטרס שלנו. יש ערבים רבים שבאמת רוצים לחיות כאן בשלום ובשלווה. זאת ועוד, שכנות טובה עם נוכרים היא גם ערך מוסרי".
אותו עבאס שייך לתנועה האסלאמית הקיצונית שאינה מקבלת את מציאותה של מדינה יהודית.
"מדובר באדם השייך לפלג הדרומי של התנועה האסלאמית שהוא מתון בהרבה מהפלג הצפוני. אפשר לדבר איתו. בכלל, יש כאן פוטנציאל הרבה יותר גדול, בעיקר כשאנו מצויים בעידן התקרבות בין ישראל לעולם הערבי. הוא לא ציוני וגם אין סיבה שיהיה, אבל הצהיר שהוא אזרח מדינת ישראל המכיר במדינתו של עם ישראל. אין פירוש אחר לצמד המילים 'מדינת ישראל'. נכון שלא רצוי שהחלטות שלטוניות חשובות יהיו תלויות בהסכמת מיעוט שאינו 'מִקרב אחיך', אבל המצב שבו כל החלטה של שרי הממשלה והעומד בראשה זוכה באופן אוטומטי לתקיעת מקל בגלגלים הוא לא הרבה יותר טוב".
והאידאולוגיה, מה יהא עליה?
"הנחת יסוד אמונית היא שכל אדם נברא בצלם ויכול לחזור בתשובה. לנו כיהודים אסור בשום אופן לדחות על הסף את מי שמבקש לתעב את האלימות ולהושיט יד לשלום ולכבוד הדדי. אדרבה, ילמדו אחינו משמאל ומימין שגם אחרי תקופה של שנאה כבושה, ובמיוחד אחרי שהקב"ה מוציא אותנו בחסדו מתקופה של מגפה קשה, אפשר וצריך להתאחד באמת ולהקים ממשלה בעלת רוב יהודי וציוני. אמנם, גם אז נצטרך לדאוג לתקנתם של ערביי ישראל בכל הנוגע למצוקותיהם האזרחיות ולתת להם סמכויות מתאימות, בלי להיות תלויים בקולותיהם.
"הרמב"ם בסוף פרק י"א מהלכות מלכים מדגיש במיוחד את היות האסלאם דת המייחדת את הא־ל ייחוד שאין בו דופי ויש לו חלק בתיקון העולם. האם עלינו להדגיש דווקא את הצדדים הבעייתיים, או שמא לעודד את תיקון העולם?"

הרב אמנון בזק: "מדינת ישראל קמה על בסיס אמירה דמוקרטית על שוויון לכל אדם ולא יהיה מוסרי לומר שאי אפשר להקים קואליציה עם ערבים"
מה תאמר למשפחות ששכלו את יקיריהן בידי מרצחים שאותם הלכו עבאס וחבריו לעודד?
"בתוך אותה משפחת שכול מצויים שני תלמידי ישיבתנו, שלומי כהן ודני גונן הי"ד. ליבי ליבי על חלליהם, מעיי מעיי על חלליהם. כשהם מדברים אני שותק. אבל צריך לתת סיכוי לשינוי. למען העתיד".
"אי אפשר לנתק את הדיון העקרוני מהדיון הפרקטי", אומר הרב יובל שרלו, ראש ישיבת אורות שאול ומראשי רבני "צהר", המתנגד להסתמכות על רע"ם מזווית הפרת ההבטחה לבוחר.
"ברגע שבו אדם נבחר על בסיס ציר עקרוני שהוא זה שהיה נושא הבחירות שלו ושעליו קיבל את המנדט – אסור לו לעשות סיבוב של מאה ושמונים מעלות. לא מדובר בהבטחת בחירות גרידא שכולם יודעים שהיא ניתנת לתמרון, כי פוליטיקה מחייבת פשרות ותמרונים; כאשר מדובר בציר היסוד של מסע הבחירות, שבו הייתה התחייבות מפורשת שלא להסתמך על מפלגה ערבית, אינני יכול להבין את ההתעלמות המוסרית וההלכתית מההתחייבות לבוחר ודחיקת היושרה והאיסור לשקר לשולי הדיון".

אם כך, לא יהיה נכון גם לדרוש מגדעון סער לחזור בו מהתחייבותו שלא לשבת עם נתניהו.
"בעיקרון זה היה נכון גם לגבי גנץ וגם לגבי שרון בשעתו. לגבי סער יש לבחון אם אכן מדובר היה בהתחייבות המובילה שלו בקמפיין הבחירות".
ומעבר להפרת ההבטחה, הרב שרלו מדבר גם על היסוד הלאומי־אמוני. "יש מצווה הנקראת 'מצוות הלאום' כשאת הלאום הישראלי מנהיג בן האומה הזאת. האם מכאן אפשר להסיק עקרונית כי אין להקים ממשלה הנסמכת על חברי כנסת שאינם יהודים? מחד גיסא – בשל העובדה שחברי הכנסת הלא יהודים הם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל ומיסוד הקמתה – הם גם יכולים להיות חלק מהקואליציה ובמסגרתה לעסוק בנושאים אזרחיים מגוונים. ואמנם יש הרואים זאת בחיוב גדול שכן היא עשויה להביא לריכוך העוינות, הפחתת שפיכות הדמים ועוד. אלא שהקמת קואליציה התלויה בהם שנועדה אך ורק למען עצם קיומה – אסורה, כי הרי מדובר בפעולת 'המלכה' במובנה הדמוקרטי".
הרב אמנון בזק, ר"מ בישיבת הר עציון ומרצה לתנ"ך במכללת הרצוג, מזכיר לנו כי ממשלת נתניהו השלישית הוקמה ב־2015 ברוב של 61 עם שני חברי כנסת לא יהודים: איוב קרא מהליכוד ואכרם חסון מ"כולנו". "איש לא אמר אז מילה, כנראה זה לא כל כך קריטי", הוא אומר. "העיקרון שיש פוליטיקאים ערבים המונחים להניח בצד את הסוגיה הפלסטינית ומעוניינים לקדם את ענייני החברה הערבית, הפשיעה או התשתיות, הוא אינטרס משותף ליהודים ולערבים. באיזו מידה מנסור עבאס הוא בעצם שונא ישראל שרק מחכה להחריב את המדינה, חמאסניק תומך טרור, אבל כרגע בגלל אינטרסים הוא מוכן לשתף פעולה באופן פרגמטי עם קואליציה ימנית? על השאלה הזאת איני יודע לענות באופן ברור. אבל לא הייתי ממהר לדחות בשתי ידיים את ניסיונות ההתקרבות שלו בשם איזה 'לא יעלה על הדעת'".
יש טוענים שעצם ההסתמכות על אצבעותיהם פוגמת במציאות של מדינה יהודית. מה דעתך?
"אם בכל מדינה אחרת היו אומרים שלא מוכנים להקים קואליציה עם יהודים, היו זועקים שזו אנטישמיות. מדינת ישראל קמה על בסיס אמירה דמוקרטית של שוויון לכל אדם ולא יהיה מוסרי לומר שאי אפשר להקים קואליציה עם ערבים. הדבר נכון גם מהבחינה היהודית. אין כאן 'שולחן ערוך' או מקור הלכתי שבו כתוב 'נהגו שלא להקים קואליציה עם ערבים'. עובדה שאצל החרדים הדבר כלל לא נחשב בעיה, ולפעמים הפרגמטיות של החרדים יעילה יותר מהתפיסות הלאומיות כשהן מוקצנות ולא מוסריות".