מחקר ראשון מסוגו שבוחן ייצור חלב אם מתורבת ייערך בישראל. המחקר צפוי להביא לפריצת דרך משמעותית בתחום ייצור חלב אם ויחליף, כך מקווים החוקרים, את פורמולות החלב התעשייתיות שנעשות מרכיבים מן החי או מן הצומח.
חברת הפוד־טק הישראלית BioMilk, שמובילה את המחקר בשיתוף בית החולים בילינסון, קיבלה את אישור ועדת הלסינקי לביצוע המחקר. החברה תייצר את חלב האם המתורבת באמצעות לקיחת תרומות חלב אם מנשים מניקות לאחר הלידה.
בהודעת החברה היום נאמר כי מחקרים רבים בעולם מוכיחים שחלב אם הינו המזון הבריא והמתאים ביותר לתינוקות. יחד עם זאת, לעיתים קיימים קשיים שונים המובילים לכך שחלב אם יחסר לתינוקות רבים. המחסור הזה מאלץ את הוריהם להשתמש בתחליפים שונים, שלהם אין את כל היתרונות הבריאותיים וההתפתחותיים המוכחים בחלב האם.
המחקר ייעשה בשיתוף מחלקת היולדות, הגינקולוגיה והפריון בבית החולים בילינסון ויכלול כ־50 מתנדבות אשר יתרמו כל אחת כ־50 מ"ל חלב אם לאחר הלידה. החלב הנתרם יועבר למעבדות של החברה שתפריד את רכיביו ותגדל תאים מהתרומות, כך שימשיכו להפיק את רכיבי חלב האם בתנאי מעבדה.
החוקרים יבקשו להוכיח באמצעות הניסוי כי התאים שמייצרים את חלב האם ניתנים לבידוד מן החלב עצמו וכי ביכולתה של החברה להפיק מתאים אלו את רכיבי חלב האם העיקריים, כמו למשל חלבון ושומן.
"המחקר פורץ הדרך שלנו עם בית החולים בילינסון מהווה עבורנו סממן משמעותי במהפכה והשינויים שאנו מתעתדים לעשות בתעשיית החלב בישראל ובעולם כולו", אמר תומר אייזן, מנכ"ל BioMilk. הוא העריך כי תוצאות המחקר שיתקבלו עשויות להיות ה"דבר הבא", בכל הנוגע לשוק תחליפי החלב. דבר "אשר יאפשר לכל אם באשר היא, שלא יכולה או בוחרת שלא להניק, לספק לתינוקה את אותם הערכים התזונתיים שמגיעים מחלב אם 'מסורתי', רק שהפעם החלב יהיה חלב מתורבת שיוצר במעבדה".
ככל שהמחקר והפיתוח יושלמו בהצלחה, החברה עשויה לייצר חלב אם מתורבת שיכיל את המרכיבים הקיימים באופן כמעט בלעדי. אייזן סיפר כי ב־BioMilk מתכוונים לייצר במעבדה את המרכיבים הנוספים שקיימים בחלב אם, אך חסרים בפורמולות לתינוקות, ולצרפם לאותן פורמולות. "הוספת המרכיבים הללו לפורמולות תאפשר לחברה לשפר את איכות תחליפי החלב הקיימים בשוק, ובכך לגשר על חלק מהפער הקיים כיום בין חלב אם לבין תחליפי חלב אם, בהיבטים ובמאפיינים האיכותיים והבריאותיים".
חברת BioMilk, שהוקמה בשנת 2009, מפתחת בשנים האחרונות, עוד טרם המחקר על חלב אם, תהליך טכנולוגי מתקדם לייצור חלב מתורבת המופק מתאי בלוטת חלב ללא חליבה של פרה או כל שאר היונקים. החברה מתעתדת להיות הראשונה בעולם שתוכל לייצר את כל רכיבי החלב באופן מתורבת, כאשר הם שומרים על ערכים תזונתיים גבוהים בכל מוצרי החלב כגון: גבינות, יוגורטים, גלידות, חמאה וכו'.