הם אולי רחוקים ממערך הדוברות של דובר צה"ל ולא זוכים לשטף של סרטונים ממצלמות המטוסים שתוקפים ברצועת עזה. הם גם לא פותחים את מהדורות החדשות, אבל לוחמי זרוע הים של צה"ל הם חלק בלתי נפרד ממבצע שומר החומות. מי שעלה על ספינת חיל הים לפני 25 שנה ויעלה שוב על ספינה היום – לא יוכל להאמין שמדובר באותו חיל. אם נאמר שמדובר במהפכה נקטין את גודל ההישג של הזרוע שהפכה לאחת המכריעות בצה"ל.
עוד בשנת 2014 זיהה חמאס את החולשות של צה"ל בזירה הימית. הנהגת הארגון הבינה שכדאי לה לנצל את החולשה הזאת, ולייצר מולה יכולת אפקטיבית – אולי אפילו כזו שתספק תמונת ניצחון. בתודעה שלהם עמדו שני אירועים מכוננים: פגיעת טיל של חיזבאללה בספינת טילים של צה"ל במלחמת לבנון השנייה, וחדירת המחבלים מהחוף בזיקים בצוק איתן.
"המטרה שלנו היא להלום בחמאס ולדכא את הרצון שלו להוציא פיגועים באמצעות המערכים הימיים שלו ושל הג'יהאד האסלאמי", אומר אל"מ אמיר גוטמן, מפקד זירה דרומית בבסיס זרוע הים באשדוד. בשנתיים האחרונות הוא משרת בזירת הלחימה העיקרית ברצועת עזה.
"חמאס והג'יהאד התעצמו מאוד בשנים האחרונות. ברגע שהם הבינו שהקמת הגדר בגבול של מדינת ישראל עם רצועת עזה החלישה את יכולתם לפגיעה יבשתית, זה הגביר אצלם את הרצון לפעול בזירה הימית. הם ניסו לצאת לים ומצאו אותנו מוכנים וחזקים", הוא מסביר.
"כל הכוחות של זרוע הים מוכנים כאן, כל יחידה עם היתרון הייחודי שלה, ואנחנו פועלים מהדקה הראשונה של המערכה. אנשים פה מבינים את המשימה, ומודעים לכך שכוחה של הזרוע הימית של חמאס התעצם. הכוח הימי של ארגון הטרור פיתח במרוצת השנים יכולות על־מימיות ותת־מימיות ויש ליכולות האלה מטרה".
"יש לקומנדו של חמאס נשק מתקדם והם מאומנים, ואנחנו תוקפים אותם לאורך כל הרצועה, ומצליחים להרחיק אותם מהזירה שבה הם הכי טובים שהיא החוף עצמו"
חמאס והג'יהאד האסלאמי הגיעו לעימות הזה מוכנים מאי פעם. ארגון חמאס העמיד קומנדו ימי בעל יכולות ותעוזה לא מבוטלות. הוא רק לא ציפה למודיעין המדויק של חיל הים שייקח ממנו יכולות, יצפה את פעולותיו מבעוד מועד ויסכל את הניסיונות שלו להוציא לפועל פעולות מהים. ומה שהמודיעין פספס, לוחמי זרוע הים של צה"ל סיכלו בדרך. ביעדים שחמאס הציב לעצמו היו פגיעה בנכסים האסטרטגיים של מדינת ישראל כמו למשל אסדות גז, חדירה מהים לפיגועים, פיגועים באמצעות יכולות מתקדמות של שליטה מרחוק – בין היתר באמצעות צוללות תת־מימיות "מתאבדות", וכמובן פגיעה בספינות בים באמצעות טילים – כמו במלחמת לבנון השנייה.
"נחצה פה גבול", אומר אל"מ גוטמן. "ירי טילים על ירושלים ביום ירושלים הוא דבר שאנחנו לא יכולים לעבור עליו לסדר היום. אני לא חושב שהם בכלל תיארו לעצמם שזו תהיה התוצאה. מהדקה הראשונה הגיע לפה מפקד הזרוע אלוף אלי שרביט, דיבר פה עם כל חייל וחייל והבהיר לנו את התמונה".
צה"ל הצליח לזהות מרחוק את הכוונות של חמאס ברמה מודיעינית. הידע המוקדם והמדויק הביא לחיסולם של שלושה בכירים בכוח הימי של חמאס, בהם מפקד בכיר בכוח הקומנדו, ותקיפה של שבע תשתיות התעצמות וייצור של ארגון הטרור מהים. שמונה מחסנים שהכילו אמצעי לחימה בביתם של פעילים של הארגון הושמדו, כך גם חמישה מחסנים שבהם נשמרו אמצעי לחימה ימיים, עשרה מוצבים של חמאס על החוף ו־22 כלי שיט ששימשו את הכוח הימי. 12 תקיפות נוספות נועדו להשגת עליונות ימית של זרוע הים.
אנשי חיל הים תקפו מטרות גם בזירה היבשתית באמצעות טילים, ופגעו ב־7 תשתיות התעצמות וייצור של חמאס, 3 עמדות תצפית של ארגון הטרור ומחסני אמל"ח.
"התכוננו לרגע הזה, זה באמת הסיפור", מסביר גוטמן. "המלחמה הזאת התחילה הרבה לפני שנורה הטיל הראשון. הם ניסו להבריח המון מהים, ואנחנו למדנו מזה. ככל שהתקדמה בניית הגדר החכמה סביב עזה, כך גברו הניסיונות להבריח מהים. אנחנו סיכלנו אותם, וגם למדנו המון כי ניהלנו פה סיכונים מסוגים שונים. בניגוד להם, אנחנו שינינו תפיסה ולמדנו אותם".
עוצמת אש תקדימית
ואכן, יש כאן שינויי תפיסה שלא היו כמותם בזרוע הים. אחד מהם הוא הצורך להכיר באופן אינטימי את הכוח הימי של ארגון הטרור, על כל מהלכיו, שיטותיו ודפוסי הפעילות שלו. נדרש חיזוק המאמץ המודיעיני כלפי מה שנלמד, וגיבוש תורת לחימה סדורה ומתוכננת. גם הנושא של תקיפת מחבלים ביבשה, עוד בטרם ירדו לים, הוא שינוי תפיסה. כל מניעה של מעבר גבול וחדירה לשטח ישראל הפכה לתורת לחימה. להשגת המטרות האלה נדרש גם שינוי ארגוני בתוך החיל, במטה המבצעי החדש של הזרוע וכן ב"מרכז האש" – הוא שינה את אופן הפעולה של זרוע הים בשיתופי הפעולה עם יחידות הצבא השונות.
בששת הימים הראשונים של מבצע שומר החומות ירו יחידות זרוע הים בהיקף שלא היה כמותו בשום מלחמה או מבצע. המספרים עומדים על כ־100 תקיפות נגד חמאס בעזה, בהם גם צוללות נפץ אוטונומיות. התקיפות בוצעו מספינות טילים ומכלי שיט נוספים וכללו שימוש בחימוש חדיש.
"הפעלנו פה אמצעים שלא הופעלו על עזה מעולם", חושף גוטמן. "בעצם התחלנו את המערכה הזאת מהסוף –
תמיד זה התחיל לאט והתעצם, הפעם אנחנו פוגעים בהם קשה במיוחד מהרגע הראשון. הם לא מבינים מאיפה זה בא להם. ומה שיפה בשיטות שפיתחנו הוא החיבור בין הפקת המודיעין והיכולות המבצעיות שלנו. ככל שהחיבור הדוק יותר הוא הופך קטלני ואפקטיבי יותר. זה מדהים כי אנחנו משמידים מטרות, והמערכת מספקת לנו עוד ועוד מטרות, והכול קורה תוך כדי לחימה".
הקומנדו העזתי כולל גם יחידות תקיפה וגם יחידות תמרון, מסביר הקצין. "יש להם נשק מתקדם והם מאומנים, ויש להם גם כלי שיט, ועכשיו הם חוטפים. אנחנו תוקפים אותם חזק מאוד לאורך כל רצועת עזה וגם מעבר לקו החוף, ואנחנו מצליחים להרחיק אותם מהזירה שבה הם הכי טובים שזה החוף עצמו. פגענו בהם בצורה קשה מאוד, ואני באמת משתדל להישאר צנוע אבל הפגיעה הזאת הרסנית. הם ניסו לאתגר אותנו בפיגועים כלפי אסדות גז ונגד ספינות, ויותר מזה – הם ניסו להשתמש בכל הכלים שיש להם, מעל הים, מתחת לים וגם באמצעות טילים ורקטות – ובכל ניסיון שלהם הם פגשו אותנו. טיפלנו מיידית בכל איום".
אל"מ גוטמן נותן כבוד מסוים ליריב שמולו, שלדבריו הגיע מוכן לעימות, "אבל הם פגשו אותנו חזקים יותר ומוכנים יותר, וזה מה שהפתיע אותם. כל זרוע הים פה, מהיחידות המיוחדות ועד אחרונת ספינות הים. כולם פועלים. זה מערך משולב, ואין פה חייל אחד שלא שותף לעשייה, כולל דברים שלא נוכל לספר עליהם אולי לעולם. כבר מזמן לא מדובר בספינה בודדת מול החוף, נוצרה פה עוצמה שלא הייתה פה. כשספינת דבור פועלת עם מטוס באוויר – יש כאן קטלניות.
"חשוב לי לציין: למרות המכות שהם חטפו ושלילת היכולות מהים – הם מנסים כל הזמן להשיג תמונת ניצחון מהים", מוסיף גוטמן. "לכולם פה ברור שמספיק אירוע אחד קטן כדי לנפנף בהישג. הנחת העבודה שלי כמפקד היא שצריך להיות דרוכים, וזה לא נגמר גם אחרי שזה נגמר. אנחנו ערוכים פה לא לכמה ימים אלא להרבה מאוד זמן".
לקח צרוב
כל לוחם ים מכיר את התאריך 14 ביולי 2016. בשעה 20:42, בעת שפעלה במרחק 16 ק"מ מחופי ביירות בעיצומה של מלחמת לבנון השנייה, נפגעה ספינת הטילים אח"י חנית מטיל נגד ספינות וארבעה חיילים נהרגו. הטיל האיראני מדגם 802־C, המיוצר בסין, פגע בחלקה האחורי של הספינה, במנוף שנועד להעלאה והורדה של כלים לים. אילו היה פוגע בגוף הספינה היא הייתה עלולה לטבוע. בעקבות התוצאה הקטלנית רשם חיזבאללה הישג תודעתי גדול והשתמש באירוע הזה כתמונת ניצחון.
"אירוע אח"י חנית כתוב באות קידוש לבנה על כל כלי שיט", אומר אל"מ גוטמן. "זה לקח לדורות שנכתב בדם ולכן הדריכות היא גדולה כל כך. אנחנו לא מקלים ראש בכלום, והמסר הזה עובר פה מראשון המפקדים עד אחרון החיילים.
"היום אנחנו חיל אחר לגמרי. קח את ספינות הביטחון השוטף, הכלים הקטנים. אמצעי הלחימה שיש עליהם היום הם מהמתקדמים בעולם. אלה כלים התקפיים לכל דבר. הספינות דרוכות, ותוקפות כל הזמן בעצימות גבוהה".
ביום שאחרי המבצע, בכירי חמאס – אלה שנשארו בחיים – ייצאו מהמנהרות ויבינו את עוצמת האש שספגו במבצע הזה. מאות קילומטרים של מנהרות ובתים של רבים מהמפקדים הפכו לחורבות, מחסני רקטות וקני שיגור הושמדו, ולא מעט פעילי טרור – בכירים וזוטרים – מצאו את מותם. ההרס ברצועה נראה היטב גם מהצד הימי: זרוע הים של צה"ל משאירה את הקומנדו הימי של חמאס חסר כל יכולת צבאית מהים. כל המוצבים הימיים נהרסו, כל המחסנים שעל החוף הושמדו, הבכירים חוסלו, והיכולות שאנשי הקומנדו היו בטוחים שיפתיעו את ישראל ביום עימות נחשפו ונהרסו כליל. חמאס ינסה בוודאי לשקם את היכולות שלו, גם מהקרקע וגם מהים, אבל ידע שבפעם הבאה שיבחר להרים את הראש יחכו לו בזירה הימית לוחמים נחושים, צנועים וקטלניים.