מחקר ישראלי חדש הניב את חומר החיטוי המושלם: ציפוי שקוף שמצליח "להרוג" נגיפים וחיידקים הנצמדים אליו. הציפוי מבוסס בין השאר על נחושת, שהמצרים הקדמונים השתמשו בה לחיטוי פצעים. "אנחנו בוחנים כעת שיתופי פעולה עם גורמים מסחריים כדי שהפיתוח יזכה לשימוש נרחב", אומרת פרופ' מיטל רכס, מהמכון לכימיה והמרכז לננו־מדע וננו־טכנולוגיה באוניברסיטה העברית.
בעולם הרפואה מתאמצים כבר שנים רבות לנטרל נגיפים וחיידקים שמסוגלים לחולל מחלות גם באמצעות מגע. מגפת הקורונה הציפה מחדש את חשיבות הנושא, שכן הנגיף עשוי להדביק בני אדם גם באמצעות מגע במשטחים מזוהמים, ממש כמו השפעת או הסארס.
בבתי החולים מתמודדים עם הסכנה באמצעות הליכי חיטוי ממושכים הדורשים זמן ומאמץ. בכל פעם שמשתחרר מטופל ועל מיטתו משכיבים מטופל אחר, נדרשים צוותי הניקיון לעבודת חיטוי יסודי של כל המשטחים בסביבת החולה, כדי שהחולה הבא לא יסתכן בהידבקות בגורמי המחלה שהותיר בסביבה קודמו. אך משטחים מזוהמים מעוררים סיכון לא רק בבתי חולים אלא גם, למשל, בתחבורה ציבורית ובכל משטח שאנשים רבים נוגעים בו כמו ידיות של דלתות וברזים, מקלדות ומסכי מגע.
"מה שעבד אצל המצרים הקדמונים יעבוד גם במחקר שלנו", מאמינים פרופ' רכס והדוקטורנט דניאל בועז, עורכי המחקר, שיראה אור בקרוב. "התכונות האנטי־מיקרוביאליות של הנחושת היו בשימוש כבר אצל תרבויות קדומות, עוד לפני שהן ידעו על קיומם של חיים מיקרוסקופיים", אומר בועז. "התיעוד הקדום ביותר לשימוש הזה בנחושת נמצא בפפירוס מצרי שמתוארך למאה ה־17 לפנה"ס, ובו נכתב על ניצול נחושת לחיטוי פצעים ומי שתייה".
רכס ובועז פיתחו מולקולה חדשה שיכולה ליצור באופן ספונטני ציפוי שקוף דביק, בעל פעילות אנטי־ויראלית ואנטי־בקטריאלית. המולקולה הזו היא למעשה שרשרת חומצות אמינו הנקראת פפטיד, שיכולה לקשור מתכות שונות ובהן נחושת.

כדי לבחון עד כמה הנגיפים שורדים את המגע עם המשטח המצופה במולקולה בשילוב עם נחושת, הונחו נגיפים וחיידקים על גבי משטחים מצופים בחומר החדש ועל גבי משטחי ביקורת לא מצופים. נמצא כי המשטחים המצופים במולקולה המשולבת בנחושת הצליחו להרוג נגיפים פי חמישה מאשר משטחי הביקורת הלא מצופים. למעשה, 100 אחוז מהנגיפים שהונחו על גבי המשטחים המצופים לא שרדו. זאת ועוד: הציפוי הצליח להרוג חיידקים פי שישה יותר מאשר משטחי הביקורת. גם כאן נרשמו 100 אחוזי הצלחה ב"חיסול".
"בשונה מציפויים שהומצאו בעבר, שיודעים להתמודד רק עם וירוסים או רק עם חיידקים ולא היו שקופים, הציפוי הזה הורג את שניהם ולא משפיע על המראה של המשטח", מתאר בועז. "הוא גם לא דורש יישום מורכב אלא ניתן להתזה על מסכי מגע, מגנים שקופים לטלפונים סלולריים, מחיצות שקופות במשרדים, מגני פנים, חלונות ועוד. ניתן גם לטבול את החפץ בחומר".
המחקר מומן על ידי משרד המדע, ושני החוקרים אומרים כי הפיתוח שהם הגיעו אליו במעבדה עשוי להוות אמצעי חשוב במלחמה בהתפשטות המגפה, ולאפשר חזרה מהירה יותר לשגרה.