ארגוני זכויות בעולם טוענים כי תוכנת ריגול שפותחה על ידי ישראלים פגעה ב-50 אלף פעילים ובהם עיתונאים ברחבי הגלובוס. הדיווח הכה גלים ברחבי העולם, בגארדיאן הבריטי דיווחו כי מגוון רחב של עיתונאים ועורכי דין בארצות שונות סומנו כמטרות פוטנציאליות של תוכנת הריגול המתוחכמת שבמרכז פיתוחה נמצאת חדירה מתוחכמת למכשירי נייד של עיתונאים ושאיבת מידע אינטימי מתוך הודעות, אפליקציות שאוגרות מידע ומיילים שנחשפים למפעילי התוכנה.
מחקירת האירוע עולה כי תוכנת הריגול הצליחה להתחבר למכשירים הסלולריים ולחלץ מידע אישי. בחברה עצמה מתנערים מהניסיון לקשור את התוכנה בין היתר למקרה מוות של עיתונאי מקסיקני ומדגישים: "אנו שומרים בקפדנות על כבוד לזכויות אדם".
הסיפור המדאיג כאן הוא הפיכת ריגול אחר עיתונאים כחלק לגיטימי ממשוואת התנהלות של גופים דורסניים וחברות מתקדמות שמצליחות לפתח את היכולת הזו להיכנס למקומות הכי אינטימיים של עיתונאים, כלבי השמירה של הדמוקרטיה, ונדמה כי נחצו כל הגבולות.
על פי הדיווח ממשלת הונגריה, בראשותו של ויקטור אורבן, היא זו שהופכת את הכלי הזה ללגיטימי ומשתמשת בכלי נשק חדש במלחמתה למשל בפעילי זכויות אדם וזאת כאמור באמצעות תוכנת ריגול תוצרת ישראל. הבעיה השנייה היא התפשטות התופעה, לפי דיווח למשל בעיתון הבריטי הגרדיאן עולה כי תוכנת הריגול הפולשנית נמכרה לגופים רבים נוספים ברחבי העולם. עוד עולה מהדיווחים כי התוכנה כבר הספיקה לפגוע בעשרות אלפי פעילי זכויות אדם ועיתונאים שלא יודעים כלל כי בוצע ריגול אחריהם. בפרויקט החקירה, שמנוהל על ידי ארגון עיתונות צרפתי, טוענים כי התוכנה הופעלה כאמור נגד יותר מ-50 אלף משתמשים מאז שנת 2016 ועד היום.
ארגון העיתונאים בישראל הוציא אמש הודעת גינוי חריפה בנושא והביע דאגה מהפיכת אפשרות הריגול אחר עיתונאים ללגיטימית בעולם. "אנחנו מודאגים מהפגיעה בחופש העיתונות באמצעות תוכנה של החברה הישראלית". כך מסרו. "ארגון העיתונאים בישראל מודאג מהדיווחים על כך שתוכנה של החברה הישראלית NSO שימשה למעקבים אחר עיתונאים ברחבי העולם, וסייעה לפגוע בהם, בעבודתם, ובחופש העיתונות. עיתונאים הם שליחי ציבור, שמשרתים את האינטרס הציבורי ולכן לא רק שאסור לפגוע בהם, יש לעשות כל מאמץ לאפשר להם לבצע את עבודתם".
קבוצת NSO הישראלית שהדיווחים בעולם מייחסים לה את פיתוח התוכנה והריגול הוציאו גם הם תגובה רשמית ודחו את הטענות העולות בפרסומים. בהודעה שהוצאה באמצעות עורכי דינה של החברה נמסר כי "מדובר בטענות כוזבות שהועלו על פעילות לקוחותיה". החברה הדגישה כי "היא תמשיך לחקור את כל הטענות על אמינות השימוש לרעה בתוכנת הביון ותנקוט בפעולות מתאימות".
החברה תיארה את המספר 50 אלף כ"מוגזם" וטענה שהיא מוכרת את תוכנות הריגול רק לגורמים צבאיים, רשויות אכיפת חוק ומודיעין ב-40 מדינות. ולדבריהם, הם שומרים בקפדנות על כיבוד זכויות אדם ומדגישים כי אותם פעילי זכויות אדם ועורכי דין שנפגעו היו קורבן למעקב על ידי ממשלות אוטוריטריות.