למעלה מ־20 אלף ישראלים קיבלו ב־2020 אזרחות פורטוגלית. בכך הפכה ישראל למדינה השנייה בפופולריות מקבלי האזרחות מהמדינה האירופית. מנתונים רשמיים אותם מפרסם משרד המשפטים הפורטוגלי לסיכום שנת 2020, עולה כי לא פחות מ־149,157 איש קיבלו אזרחות, דבר המהווה שיא חדש במדינה. מדובר בעלייה של שני אחוזים ביחס לשנה הקודמת. בשנתיים האחרונות בלבד קיבלו כ־40 אלף ישראלים אזרחות פורטוגלית.
נכון לשנת 2020, הברזילאים מובילים בראש מקבלי האזרחות: במדינה חיים כ־184 אלף תושבים יוצאי ברזיל, המהווים 27.8 אחוז מכלל הזרים במדינה, כך על פי נתוני שירות הזרים והגבולות (SEF). בנוסף, באותה שנה הונפקו 63,494 אישורים לקבלת אזרחות פורטוגלית, יותר ממחציתן ניתנו לאזרחי ברזיל (20,847) וישראל (20,782).
במשרד המשפטים מסבירים את הגידול בכמות הבקשות בזכות תיקון לחוק, המאפשר מתן אזרחות לזרים לאחר חמש שנים רצופות של מגורים במדינה. בנוסף, מאז 2013 ניתנה זכות זו לצאצאי יהודים ספרדים פורטוגלים, "דרך הפגנת המסורת של השתייכות לקהילה ספרדית ממוצא פורטוגלי, המבוססת על דרישות אובייקטיביות מוכחות של חיבור לפורטוגל, כדוגמת שמות משפחה, שפה מוכרת ועוד".
בשנת 2019 גם נרשמה עלייה במספר מבקשי האזרחות. גם אז הובילה ברזיל במספר מקבלי האזרחות (22,928) ומיד לאחריה ישראל (18,433). אחריהן קייפ ורדה (6,472), אנגולה (2,993), אוקראינה (2,738), גינאה־ביסאו (2,538) וטורקיה (1,629).
חשוב לציין שאין פירוט לגבי המוצא הדתי, ו/או הבסיס על פיו הוגשו הבקשות לקבלת אזרחות. ככל הנראה, העלייה במספר מקבלי האזרחות קשור גם לשינוי החוק המוזכר, שכן יהודים ברחבי העולם – בטורקיה למשל – ביקשו לקבל אזרחות של האיחוד האירופי, דבר שמאפשר להם תנועה חופשית יותר, ואף מעין "תעודת ביטוח". בחודשים האחרונים נסעו אלפי יהודים טורקים למדינות אירופיות שכנות, בכדי לקבל חיסונים נגד נגיף הקורונה, בשל העובדה שיש להם אזרחות אירופית – בעיקר פורטוגלית.
גורמים רשמיים במדינה, ואף דעת הקהל הפורטוגלית, מושפעים מאוד מכך שבישראל עלו עשרות רבות של פרסומות לקבלת האזרחות, ולעיתים בצורה רדודה ואינטרסנטית. בפורטוגל מתייחסים לתיקון החוק המדובר כאל תיקון עוול היסטורי שנגרם לעם היהודי במהלך גירוש ספרד, ולכן רואים בפרסומות מסחריות עלבון לתיקון זה.
מהמפקד הלאומי בפורטוגל עולה כי ישנה ירידה של שני אחוזים במספר האזרחים המתגוררים בגבולות המדינה, זאת במקביל לעלייה של שני אחוזים במספר מקבלי האזרחות. חשוב לציין שלא כל מבקשי האזרחות אכן גרים בגבולות המדינה, ואולי זו השפעה נוספת על הירידה הדמוגרפית.
עו"ד איתי מור, נשיא עמותת "מעבר לקשת" פורטוגל: "הנתונים מדהימים. מהרגע שמממשלת פורטוגל אישרה את התיקון בחוק, יהודים מכל העולם חוזרים לשורשיהם בפורטוגל. מדי יום אני עד לעוד ועוד אנשים שרוצים לממש את זכותם לכך ובנוסף, להכיר טוב יותר את הקהילות היהודיות הקיימות וגם לעשות עסקים בפורטוגל. אני מאמין שישראל תככב גם השנה, למרות הקורונה, במקומות הראשונים בקבלת אזרחות פורטוגלית".