מרכז החיזוי של מטאו-טק מפרסם היום (חמישי) תחזית לסתיו הקרוב על פיה צפויים גשמים עזים וחריגים בעונת המעבר. "לאור הקיץ החם העובר עלינו, טמפרטורת מי הים התיכון גבוהה באופן ניכר מהממוצע", נמסר ממרכז החיזוי ונאמר כי הטמפרטורה משפיעה על תכולת אדי המים באוויר, ותאפשר גשמים עזים ועוצמתיים מן הרגיל בעונת הסתיו, "זאת בזמן מעבר מערכות של מזג אוויר פעיל את אזורינו".
על פי מומחי החיזוי העונתי, הגשמים החריגים צפויים לגרום לשטפונות והצפות. גשמים בכמות גדולה בפרק זמן קצר נחשבים להרסניים במיוחד לגידולים חקלאיים והם צפויים לגרום לנזקים קשים ובלתי נמנעים בענף החקלאות. במטאו-טק מסבירים כי זו תופעה נוספת הקשורה לשינויים האקלימיים אותם חווה כדור הארץ כחלק ממשבר האקלים, ושנצפו גם במזרח הים התיכון בקיץ זה.
בתוך כך, גל החום הארוך שפקד את אזורנו, החל מה-1 באוגוסט ועד ה-7 באוגוסט, הוגדר כחסר תקדים לעונת הקיץ במישור החוף ובשפלה. כך עלה שלשום בדוח של השירות המטראולוגי המתאר את תנאי היובש הקיצוניים והחריגים שפקדו את המדינה. בפרק רצוף של 5 עד 7 ימים נמדדו ברוב חלקי הארץ טמפרטורות של יותר מ-35 מעלות ובחלק מהאזורים מעל 40 מעלות, אל מול פרק רצוף של טמפרטורות מינימום נוחות יחסית בעמקים ובמישור החוף.
ד"ר עמוס פורת, מנהל תחום שירותים אקלימיים בשירות המטאורולוגי הסביר בדו"ח כי בדרך כלל כששוררים ביולי-אוגוסט תנאי שרב בהרים ובפנים הארץ, שורר במקביל במישור החוף מזג אויר הביל (חם ולח). "באירוע הנוכחי היה חם ויבש גם במישור החוף וזהו דבר יוצא דופן. מצב בו שורר מזג אוויר שרבי בחודשי שיא הקיץ גם במישור החוף התרחש בעבר בתדירות של אחת לכ-5 עד 10 שנים ולפרק זמן קצר של יום או יומיים. בעשור האחרון הוא מתרחש בתדירות גבוהה יותר ואירע לאחרונה ב-2019 וב-2018 אך משכו נותר קצר. באירוע הנוכחי היובש בשפלה ובמישור החוף נמשך 6 עד 7 ימים וזהו רצף חסר תקדים".
השבוע פורסם דו"ח חדש של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים של האו"ם (IPCC), המזהיר מפני שינויים חסרי תקדים באקלים של כדור הארץ. המדענים סבורים כי הטמפרטורות הממוצעות בכדור הארץ יגיעו לרמה של 1.5 מעלות צלזיוס יותר מאשר במהפכה התעשייתית עד שנת 2041. המדענים מזהירים משינויים חסרי תקדים באקלים של כדור הארץ, זאת עקב ההתחממות הגלובלית, שנגרמת מפליטת מזהמים.
עוד כתבו המדענים כי כבר עכשיו אנחנו סובלים מההשלכות של שינויי האקלים, כאשר כדור הארץ התחמם בממוצע ביותר ממעלה אחת מאשר המצב שלפני המהפכה התעשייתית. מחברי הדו"ח כתבו כי גלי חום, בצורות וגשמים עזים רק ילכו ויעשו תכופים וקיצוניים יותר ככל שכדור הארץ יתחמם יותר.