בעקבות חשיפת 'מקור ראשון' בסוף השבוע ולפיה מרבית המעורבים במעשי האלימות בפרעות שומר החומות ברחבי הצפון היו בעיקר ערבים שאינם בעלי רקע פלילי ואינם מוכרים למשטרה, אומרים בתנועת 'ישראל שלי' כי "לצערנו, גורמים רבים, הן במערכת הציבורית והן במגזר האזרחי, רוצים שנאמין שהפרעות הגיעו ממקום פלילי. זה נובע מכך שההתמודדות המנטלית עם משפחות פשע היא פשוטה יותר מאשר התמודדות עם מוטיבים לאומניים שפושים בחברה הערבית בישראל". שרה העצני כהן, יו"ר 'ישראל שלי' אומרת כי "החשיפה החשובה של מקור ראשון צריכה להעיר את אותם גורמים ואת הציבור כולו. על מחיר של עצימת עיניים, כולנו נשלם ביוקר בעתיד".
בזמן ימי הפרעות ברחבי המדינה פעלו בארגון הציוני-לאומי בשני מישורים. תודעתי ומבצעי. מסבירה העצני. לדבריה, "במישור התודעתי עשינו מאמץ עילאי כדי להעיר את המשטרה ולזעוק את מה שקורה בערים המעורבות. כשראינו שזה לא עוזר, ירדנו לשטח וגייסנו כמה שיותר סיוע אזרחי ללוד מוכת הטרור". היא מספרת כי "קיבלנו החלטה אסטרטגית שאנחנו לא עוברים לסדר היום גם כשהפרעות פסקו. הנושא של ביטחון פנים-לאומי הפך להיות חלק מתוכנית העבודה השנתית שלנו, הן במעקב שאנחנו מבצעים אחר מקרים שקרו והן עבודה על שינוי עתידי והיערכות אמיתית".
ישראל שלי חברו לפורום קהלת והקימו צוות פעולה בשם 'ממצים את הדין', שמבצע מעקב אחר סגירת תיקים ומגיש עררים לרשויות, עוקב אחר כתבי האישום שמגישה הפרקליטות, כולל בחינת סעיפי האישום והצפה ציבורית של זה, וכן מעקב אחר הטיפול בבתי משפט עצמם. "זה פרויקט דינמי והמטרה שלו היא לדאוג שכל אירוע טרור יטופל ביד החזקה ביותר, הן כדי להוכיח שיש עונש והן לצורך הרתעה עתידית" מציינת העצני.
הבוקר פרסמנו באתר 'מקור ראשון' שעשרות מתושביה הערביים של עכו קיימו אתמול (שבת) עצרת מחאה והקימו אוהלי שביתה סולידריים עם 29 העצורים במאורעות הדמים נגד יהודים במהלך מהומות מבצע "שומר החומות" בחודש מאי. באוהל המחאה שהוקם בכניסה לעיר העתיקה למשך שלושה ימים, יושבות משפחות האסירים החשודים והנאשמים במעשי הלינץ', הביזה וההרס ברחבי העיר ודורשות יחד עם תומכיהן לשחרר את בניהן תוך הלנה על תנאי המעצר הקשים שלהם. במהלך ההפגנה שערכו – וחלקים ממנה שודרו לקהלים גדולים ברשתות החברתיות – נראו עורכי דין מחזקים את מאבקן של המשפחות ומבקשים שינחו את בניהן העצורים שלא ישתפו פעולה עם חוקרי המשטרה ושב"כ ללא נוכחותו של נציג.
במהלך העצרת סיפר אחד מעורכי הדין, תושב העיר, כי פנה אל הרשות הפלסטינית, אל תנועת השחרור הפלסטינית ואל פלגים נוספים במאבק נגד מדינת ישראל ודרש מהם לפעול כדי שבכל עסקת שבויים עם ישראל, תהיינה דרישה לשחרור עצורי הפרעות בעכו: "כשהם יצאו לרחובות, הם יצאו בשם המאבק הפלסטיני שנוגע לכל אחד מבני העם הפלסטיני", אמר הדובר. הוא הסביר בנאומו כי כל עוד אין הסכם שלום במאבק בין ישראל לפלסטינים, העצורים מימשו את זכותם להתנגד למדינה, והוסיף כי הוא מצפה שהרשות תאמץ את הגישה הישראלית ותראה בהם אסירים ביטחוניים שביצעו מעשי טרור נגד המדינה היהודית.
ח"כ עמיחי שיקלי (ימינה) אמר בתגובה לפרסום: "הידיעה החשובה בדבר היעדר רקע פלילי של מבצעי הלינצ׳ים במסגרת מבצע שומר החומות מחדדת אמת פשוטה שיש מי שמתעקשים לטייח, האירועים הם חלק ממאבק לאומי שאין לו אבק קשר לאפליה קיפוח או עבריינות, הכל מתחיל ונגמר בזהות. כבוגר אוניברסיטת חיפה יכולתי לראות כיצד דווקא הצעירים המשכילים מקרב ערביי ישראל מובילים את הקו האנטי ישראלי הכי קשה ומניפים דגלי אויב וזעקות בנוסח עזה ״ברוח ובדם נפדה את פלסטין״ בכל פעם שפרץ סבב לחימה".
ח"כ אופיר סופר (הציונות הדתית), הגיב על הפרסום ואמר כי אסור להתעלם מהמציאות ומהתמיכה לה זוכים נאשמי המאורעות. "הפורעים שהשתוללו בערים המעורבות בפרעות האחרונות אינם שוליים קיצוניים" קובע סופר. "האלימות שהם הפגינו היא לאומנית ומכוונת. אסור להקל אפילו במעט על אותם פורעים שצריכים למצות איתם את מלוא חומרת הדין. רק הכרה אמיתית בעובדות תאפשר התמודדות נכונה עם האתגר שנגלה לעינינו כאן באירועים האחרונים".