שר הבריאות ניצן הורוביץ הציג היום (ב') בכפר קאסם את התוכנית להגדלת אחוז המתחסנים בקרב כ-מיליון ושמונים אלף איש שטרם התחסנו כלל.
בהשקת המבצע הוצגו "ניידות חיסון נמרץ" החדשות של משרד הבריאות ומד"א שיגיעו בשבועות הקרובים לשכונות ברחבי הארץ בהם אחוז ההתחסנות בחיסון ראשון ושני נמוך ביותר.
תוכנית "חיסונים עד הבית" מתבססת על מחקר עומק שביצע משרד הבריאות לבקשת השר הורוביץ, ומיפה את האזורים הרלוונטים על פי ישובים ושכונות ואפיין את האוכלוסיות שלא החסנו עד כה. מהנתונים עולה כי רוב הרשויות בהן אחוז ההתחסנות עדיין נמוך הן הרשויות הערביות בגליל ובמשולש. הסיבות לכך הם פחד מהשפעה לטווח ארוך, נגישות נמוכה לעמדות חיסון, חוסר אמון באפקטיביות החיסון ופחד מתופעות לוואי.
עוד עולה מהנתונים כי יש התאמה ברורה בין מעמד סוציו אקונומי לבין היענות לחיסונים. על פי המחקר מיליון ושמונים אלף הלא מחוסנים מתאפיינים בהכנסה נמוכה והם נמצאים בפריפריה הגאוגרפית והחברתית של ישראל. הישובים בהם אחוז ההתחסנות הגבוה ביותר הם סביון, כפר שמריהו ועומר, כאשר האחוז הנמוך ביותר נמצא בכסייפה, חורה ואל קסום.
"ככל שישוב מוחלש יותר, הציבור מתחסן פחות" אמר היום השר הורוביץ. "האסטרטגיה שאני מוביל היא חיסונים ותקנים. זו הדרך למנוע הגבלות קשות וסגרים, אנחנו מתחילים לראות את ההצלחה של האסטרטגיה הזו, ואם ימשך שיתוף פעולה של הציבור, נצלח את המשבר הזה במינימום פגיעה בבריאות, ובמינימום פגיעה במשק ובשגרת החיים בישראל".
ביישובים החרדים, אחוז הלא מחוסנים גבוה מאד. כך למשל במקווה ישראל 72% לא מחוסנים, בעמנואל 60% , ביבנאל 56% , בביתר עילית 54% , בצפת ובאלעד 48% ובבני ברק 43%. הסיבות לכך היא התפלגות החברה החרדית לפלגים שונים והעובדה שמרבית החרדים בטוחים שכבר חלו ונחשפו לנגיף ולכן אינם צריכים להתחסן.
המחקר מיפה גם את החסמים לחיסון בקרב הלא מחוסנים בחברה הכללית: 24% חוששים מתופעות לוואי, 17% לא מחסנים משום שאין מידע לטווח ארוך/ אישור חירום, 13% חושבים שהנגיף לא מסוכן לילדים, 13% תופסים את החיסון כלא יעיל ("גם מחוסנים נדבקים"), 8% לא סומך על החברות השונות, 8% מתנגדים לחיסון משום שהילד החלים מקורונה/ יש נוגדנים, 6% מעדיף לחכות שילדים אחרים יתחסנו, 6% חשש מדלקת בשריר הלב, ורק אחוז אחד מקרב הלא מחוסנים הם אנשים שמתנגדים עקרונית לחיסון.
מסקר אשר בחן היענות הורים לחיסון ילדיהם בגיל 12-16 עולה כי שיעור הדיווח של הורים על התחסנות ילדיהם, נמוך יותר בקרב הורים בעלי השכלה נמוכה, הכנסה מתחת לממוצע ותושבי מחוזות הדרום, ירושלים ותל אביב. עוד עולה מאותו סקר כי שיעור הורים עם גישה שלילית לחיסון ילדיהם גבוה יותר בקרב הורים בגילאי 45-34 ,נשים תושבי המחוזות ירושלים, ודרום, בעלי השכלה נמוכה, ובעלי הכנסה נמוכה.
"אני לא הולך לוותר על האוכלוסיה הזו, נביא את החיסונים לתוך היישובים, השכונות, הרחובות ועד הבית" הוסיף השר הורוביץ. "זו לא פשוט אבל במאבק במגיפה, זה יכול להיות שובר השיוויון, או מדוייק יותר – שובר אי השיווין".