פרופ' טליה איינהורן למדה אתמול מציוץ בטוויטר, לדברי מקורביה, על הכוונה לזמן אותה לשימוע בנוגע לחברותה בוועדה המייעצת למינוי בכירים. במשרד ראש הממשלה לא מכחישים שמהלך פיטוריה נובע מביקורתה על התנהלות הממשלה ושריה.
הוועדה המייעצת למינוי בכירים הוקמה בעקבות החלטת ממשלה ב־1999, וחבריה בוחנים את כשרותם והתאמתם לתפקיד של המועמדים לשבעת התפקידים הבכירים בשירות המדינה (הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, ראשי המוסד והשב"כ, נציב שירות בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד). בראש הוועדה עומד השופט בדימוס אליעזר גולדברג, ומלבדו מכהנים בה נציב שירות המדינה ושני נציגי ציבור.
פרופ' (אמריטה) איינהורן, מומחית למשפט בינלאומי, מונתה כנציגת ציבור לוועדה באוקטובר 2018. זמן קצר לפני כן ויתרו רואת החשבון איריס שטרק וראש המל"ל לשעבר פרופ' יעקב נגל על חברותם בוועדה, לנוכח "מחול השדים" בנוגע למינוים, בלשונו של נגל. בעקבות עתירה של התנועה לטוהר המידות הוצא צו ביניים נגד מינוים, והם החליטו לפרוש. "אנשים אומרים לי: אתה רואה? למה היית צריך את זה", אמר אז נגל למקור ראשון. "אנשים מצליחים יודעים שאם הם נענים לבקשה לכהן בתפקיד למען טובת המדינה, בסוף הם חוטפים השמצות".
גם נגד פרופ' איינהורן התפרסמו כתבות מכפישות לאחר מינויה לוועדה – שרק בוחנת את מועמדי הממשלה לתפקיד, לא ממנה אותם. בעיתון הארץ הטילו דופי בהשכלתה האקדמית, ואף הוגשה עתירה נגד מינויה. בסופו של דבר העתירה נדחתה וגם הכתבות נמחקו.
איינהורן פעילה בטוויטר, ושם היא מתחה ביקורת בין השאר על ראש הממשלה נפתלי בנט. השבוע למשל כתבה ש"בנט הקים ממשלה בידיעה שתסכל את כל הבטחותיו". אתמול פורסם בידיעות אחרונות שאיינהורן קיבלה מכתב ובו נמסר לה על שימוע שייערך לה לקראת הדחתה; אולם מקורבי איינהורן אומרים כאמור שהיא למדה על הדבר משיתוף בטוויטר של הידיעה שהתפרסמה בעיתון.
"באופן חסר תקדים ומתוך רצון לנקמה אישית, בנט פוגע פגיעה אנושה בחופש הביטוי ומנסה לסכל את כהונתה בוועדה המייעצת למינוי בכירים, אך ורק מפני שמתחה ביקורת על התנהלותו", אומרים מקורביה של איינהורן. "בנט עצמו הצביע בעד מינויה ב־2018 לכהונה של שמונה שנים, שהיא ממלאת במסירות ובהתנדבות. כעת בנט מבצע מחטף, זמן קצר לפני שהוועדה תדון במינוי ראש השב"כ. בניסיון החיסול של שומרת הסף מנסה בנט להפוך את הוועדה לחותמת גומי שתאשר אוטומטית כל מינוי שירצה. כל מי שחרד לחופש הביטוי בישראל ולחשיבות העצומה של ועדה מייעצת עצמאית ובלתי תלויה, חייב להתקומם נגד ניסיון החיסול הפוליטי הזה".
בלשכת ראש הממשלה לא הכחישו שהרקע לשימוע הוא התבטאויותיה הפוליטיות של איינהורן. מהלשכה נמסר לנו שהוועדה "חשובה" ושפעילותה "חייבת להיות ממלכתית ועניינית". לטענתם, חברה בוועדה המייעצת ש"תוקפת במילים בוטות, בעלות אג׳נדה פוליטית מובהקת, את הממשלה ואת שריה, ומערערת את הלגיטימציה הציבורית לפעילותה, עלולה לפגוע ביכולתה של הממשלה לתת אמון בפעילותה בוועדה", דברי הלשכה. "גב' איינהורן זומנה לשימוע שבו תשטח את טענותיה בהרחבה, ואלו ייבחנו בלב פתוח ואוזן קשובה. לאחר מכן תתקבל החלטה".