הקורונה בבלימה, אבל המחיר כבד מאוד. עם ירידת מקדם ההדבקה במגזר הכללי ל-0.86, מומחי מערכת הבריאות והמאבק בצמצום התפרצות הגל הרביעי מעודדים מהמספרים אך מכירים בכך שהמחיר שאנחנו משלמים על הגל הנוכחי הוא כבד מאוד.
מאז תחילת חודש ספטמבר נפטרו לפחות 200 בני אדם מנגיף הקורונה. בשבוע האחרון נרשמת אמנם ירידה של כ-20 אחוזים במספר החולים הקשים החדשים שמאושפזים בבתי החולים אך במחלקות הטיפול נמרץ קורונה מאושפזים עדיין 680 חולים – 160 מהם מחוברים למכונות הנשמה.
פרופסור ערן סגל ממכון וייצמן, המייעץ לממשלה, הסביר הבוקר בחשבון הטוויטר שלו כי הירידה במספר החולים הקשים החדשים "זו העדות הכי אמינה לירידה שיש (לפחות כרגע) בתחלואה, כי זה נתון שלא תלוי בבדיקות". בנוסף ציין סגל כי "מדדי הבדיקות גם מראים ירידה אבל פחות אמינים כרגע בגלל החגים. ייתכן שמבצעי הבדיקות המהירות בבית הספר ולקראת מפגשי החג עזרו באיתור תחלואה סמויה".
עם זאת, בקרב מומחים נוספים קיימת מחלוקת באשר לפרשנות של היקפי התחלואה והממצאים המראים לכאורה על בלימת ההתפרצות, הודות למבצע חיסוני הדחף. ד"ר דביר ארן מהטכניון טען בתגובה לדבריו של פרופ' סגל כי "מספר החולים הקשים קשור למתן הבוסטר, לא להתפשטות של המחלה" ומכאן שלא ניתן לקבוע שהמגפה בבלימה. לדבריו, "אני מוכן לקבל שזו העדות הכי אמינה כרגע, אבל רק בגלל ששאר העדויות לא אמינות כלל". הקושי במתן הפרשנות לתמונת התחלואה בישראל היא בשל ראש השנה שנחגג בשלושת הימים האחרונים ובהם חלה ירידה משמעותית בהיקף הנבדקים. מנגד, עוד לא נראתה ההשפעה של פתיחת מערכת הלימודים והחג וייתכן שמקדם ההדבקה יעלה בימים הקרובים כאשר יתבררו ממדי ההדבקה.
ניר קלקשטיין, מומחה לניתוח מידע שמנתח את דפוסי התחלואה בישראל ובעולם במחלת הקורונה סבור, בדומה לפרופ' סגל, כי ההתפרצות אכן נבלמת כעת הודות למבצע חיסוני הבוסטר. בשבועיים האחרונים חוסנו עוד כמיליון בני אדם במנה השלישית ואת ההשלכות החיוביות של החיסון נראה לדבריו בימים הקרובים ואלו רק יחזקו את הבלימה. העדויות המצטברות על היעילות הגבוהה של מנת דחף במניעת הדבקה והידבקות של מחוסנים, מביאה גם היא לתמונת המצב האופטימית.
בתוך כך, תשעה ימים לאחר פתיחת שנת הלימודים ולמרות שהיו עד כה רק 4 ימי לימוד, כבר חלה עלייה נרחבת בהיקפי המבודדים שנחשפו לחולים מאומתים בכותלי בתי הספר. נכון להבוקר 144,454 תלמידים נמצאים בבידוד, בהם 41,816 חולים פעילים. אחוז הבדיקות החיוביות בקרב תלמידי מערכת החינוך עומד על 5.5.
בתמונת מצב הרמזור העדכנית להיום עולה כי בראש רשימת הערים שנמצאות תחת מגמת עלייה בתחלואה אלו הערים במגזר הערבי.