מלכה לייפר, המנהלת שנאשמת בביצוע עבירות מין בתלמידותיה התייצבה היום (ב') לראשונה בבית המשפט במלבורן, אוסטרליה. משפטה נפתח באופן רשמי לאחר שהוסגרה על ידי ישראל לרשויות האוסטרליות בינואר האחרון, ובתום מאבק בן שש שנים בבתי המשפט בישראל.
לייפר (54), עומדת בפני 74 אישומים הכוללים עבירות אינוס והתעללות בתלמידותיה. שלוש אחיות שלמדו בבית הספר לבנות שעמדה בראשו בין השנים 2004־2008, התלוננו על לייפר שנמלטה לישראל לפני 13 שנים ורק כעת היא עומדת למשפט על ההאשמות נגדה.
דסי, ניקול ואלי, שהאשימו את לייפר, התייצבו בבית המשפט היום ביחד עם עשר עדות נוספות שיעידו במהלך השבוע הקרוב. אחות אחת התחילה בעדותה היום במסגרת הליך קדם משפט לבחינת דיות הראיות, בדלתיים סגורות. בהמשך השבוע, יעידו האחיות והעדות הנוספות.
"זה היה יום קשה", מספרת שאנה אהרונסון, שמלווה את הבנות במאבקן בשנים האחרונות בישראל, מטעם ארגון מגן. "זה תהליך שמתמקד רק בנפגעות ובראיות. הן כמובן היו מאד נחושות להגיע".
באוסטרליה, ובייחוד בקהילה היהודית, עוקבים בדריכות אחרי המשפט שנפתח היום, אך עוד לפני כן עקבו אחרי תהליך ההסגרה הארוך שהתעכב בישראל. תהליך זה והאירועים הנלווים לו יצר לא מעט כעס בקהילה היהודית באוסטרליה על ישראל. תורמים משמעותיים אף דיברו בעבר על הקפאת תרומות. כעת, עם הסגרתה של לייפר ופתיחת המשפט, נדמה שהדרך לשיקום היחסים בין יהדות אוסטרליה לישראל נסללת מחדש.
"אני חושבת על כל השנים האלה שהבנות נלחמו, זה היה בשביל שלייפר תעמוד בפני בית המשפט והן יזכו להליך של צדק", אומרת אהרונסון. "אבל צריך לזכור שהסיפור בישראל אולי נגמר אבל הדבר האמיתי רק מתחיל. הן עדיין צריכות לעבור את כל התהליך הקשה של המשפט. זה מה שהן רצו, שהיא תעמוד למשפט על האישומים נגדה, לא רק שהיא תוסגר לאוסטרליה".
למרות החיבוק שמקבלות הבנות מהקהילה היהודית הרחבה באוסטרליה, ובכלל גם מהציבור הכללי במדינה שתומך במאבקן, בקהילה החרדית הסגורה במלבורן חששו מאד מהמשפט שהחל היום: "הפחד הגדול הוא מה יהיה בעקבות המשפט", מסבירה אהורנסון.
תחילת הפרשה במרץ 2008, אז נמלטה לייפר לישראל לאחר שהואשמה בעבירות מין בתלמידותיה דסי ארליך, ניקול מאייר ואלי סאפר – שלוש אחיות שהתלוננו כי נפגעו על ידה בעת שהייתה מנהלת הסמינר החרדי בו למדו. בשנת 2011 הייתה אלי הראשונה מבין האחיות לתת עדות במשטרה על מעשיה של לייפר, לאחר שיצאה מהקהילה החסידית בה גדלה. דסי, שהייתה באותה העת עדיין חלק מהקהילה, מסרה את עדותה כמה חודשים לאחר מכן.
לאחר שהוגשה התלונה הראשונה נגדה נמלטה לייפר לישראל. היא נעצרה בשנת 2014 בעקבות בקשת הסגרה מאוסטרליה ושוחררה כעבור שנתיים בעילה שאינה כשירה לעמוד לדין. בעקבות דיווחים כי לייפר מנהלת אורח חיים נורמלי לחלוטין עלו חשדות בקרב פעילים שליוו את שלוש האחיות הנפגעות כי היא נמלטת מהדין על ידי התחזות לחולת נפש. חוקרים פרטיים שנשכרו על ידי הארגון האמריקני JCW תיעדו אותה מנהלת חיים רגילים, והסרטונים שצילמו שימשו כראיות שהביאו למעצרה הנוסף ב-2018, בעקבות בקשה חדשה שהוגשה על ידי ממשלת אוסטרליה לחידוש ההסגרה.
לפרשה השתרבב שמו של ח"כ יעקב ליצמן, שנחשד בסיוע ללייפר להימלט מההסגרה כשהיה שר הבריאות. במאי האחרון הפרקליטות החליטה להעמיד את ליצמן לדין, בכפוף לשימוע, בעבירות מרמה והפרת אמונים בין היתר, גם בפרשת הסיוע ללייפר מפני הסגרתה לאוסטרליה.
בתחילת השנה הנוכחית פאנל מומחים מטעם בית המשפט קבע כי לייפר כשירה לעמוד לדין, עמדה שאימצה בהמשך השופטת לומפ שקבעה כי לייפר אכן מתחזה. סנגוריה הגישו ערעור על פסק דין המחוזי, שנדחה בדצמבר האחרון באופן סופי על ידי בית המשפט העליון.