ירידה משמעותית בגירעון המדינה: הגירעון בחודש אוגוסט הסתכם בכ-1.1 מיליארד שקלים, לעומת כ-17.3 מיליארד שקלים בחודש אוגוסט אשתקד. הגירעון המצטבר הראה החודש את הירידה החודשית הגבוהה ביותר מאז משבר הקורונה. בסה"כ הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים עומד על כ-8 אחוזי תוצר, בהשוואה ל-9.2 אחוזים בחודש הקודם. בפברואר האחרון הגיע הגירעון לשיא של 12.4 אחוזים, ומאז הוא נמצא במגמת ירידה. לפי התחזית של האוצר במסגרת התקציב ל-2021, הגירעון הכולל ב-2021 יסתכם ב-6.8%.
הירידה מיוחסת לשיפור הן בצד ההוצאות הממשלתיות והן בצד ההכנסות. מצד אחד, הכנסות המדינה עלו משמעותית ומתחילת השנה הן הגיעו לכ-265 מיליארד שקלים, גידול של 28.9 אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ישנה עלייה בהכנסות ממיסים ישירים ועקיפים, כולל עלייה במס רווחי הוון ומיסי נדל"ן. מהצד השני, ישנה ירידה משמעותית בהוצאות הממשלתיות. באוגוסט 2021 הוציאה הממשלה 34.6 מיליארד שקל בלבד, הירידה החדה ביותר בהוצאות כשיעור מהתמ"ג מאז פרוץ המשבר הפיננסי ב-2008.
הירידה בהוצאות נובעת מצמצום משמעותי בהוצאה על תוכניות הסיוע לקורונה, שהסתפקו החודש בכ-2.4 מיליארד שקלים (כולל סיוע באשראי). בחודש יולי, ההוצאה הזאת הייתה כפולה. ההתאוששות במגזר העסקי כתוצאה מהסרת המגבלות הביאה לעלייה בפעילות הכלכלית, הורידה משמעותית את תשלומי המענקים. ההחלטה להפסיק את תשלומי החל"ת החל מחודש יוני האחרון לצעירים מתחת לגיל 45 הפחיתה את ההוצאה הממשלתית בכ-800 מיליון שקלים מדי חודש. בנוסף, כיוון שהממשלה עדיין פועלת על בסיס תקציב המשכי מ-2019 שבו ההוצאות נמוכות יחסית. אם וכאשר יאושר תקציב מדינה בסוף השנה ההוצאות האלה יעלו בחזרה.
במשרד האוצר מייחסים את הנתונים החיוביים הללו להחלטה של הממשלה שלא לנקוט בסגר, למרות היקפי התחלואה הגבוהים. מבחינת הוצאות ההוצאות המשמעותיות ביותר במקרה של סגר הן הוצאות על חל"ת, מענקים לעצמאים ופיצויים לעסקים. כרגע ההוצאות הממשלתיות העיקריות הנוגעות למשבר הן הוצאות הקשורות לתגבור מערך הבדיקות והוצאות להגדלת סף הספיקה של מערכת הבריאות. אלו הוצאות שוליות בהשוואה למספרים הגדולים של תשלומי דמי האבטלה הגבוהים שהיו פה, למשל.
זה קורה במקביל להתקדמות בהעברת תקציב המדינה ובחוק ההסדרים. אתמול הסתיים ניתוב חוק ההסדרים לוועדות השונות, והיום כבר התקיים דיון בעניין אגרות החוב המיועדות. במשרד האוצר סבורים כי הרפורמות בחוק ההסדרים יקדמו עוד יותר את נתוני הצמיחה וצמצום הגירעון, בחודשים ובשנים הקרובות. בין היתר הנושאים המרכזיים הם חוק המטרו, רישוי עסקים, רשות הרגולציה, העלאת גיל הפרישה לנשים.