ותזונה ושתייה ומנוחה מעבירים את רוע הגזרה: יום הכיפורים מעבר לפינה, וכבכל שנה מבקשים יהודי ישראל והעולם למצוא את הדרך הטובה ביותר לשרוד את הצום הקשוח בשלום.
"הדבר הכי חשוב שיש לעשות לקראת הצום הוא להרבות בשתייה", מסבירה נטלי טימסיט בן יאיר, מנהלת היחידה לתזונה קלינית בכללית שירותי בריאות במחוז ירושלים. "ככלל, צום של 25 שעות הוא לא דבר בריא. מחסור בשתייה, בטח בחום הארצישראלי מאד בעייתי ולכן מאד חשוב להרבות בשתייה ולמלא את הרזרבות של הגוף כבר ביום שלפני הצום".
לשתות הרבה, רק לא קפה
בן יאיר ממליצה לשתות לפחות שני ליטר ביום שלפני הצום, ושני ליטר גם מחר, בערב הצום. עוד היא ממליצה, לא לשתות את כל הכמות בבת אחת ממש לפני הצום, אלא לפזר את השתייה על פני כל היום. "בנוסף מאד מומלץ להימנע משתיית קפה או תה המכילים קפאין שגורם לכך שנאבד יותר נוזלים".
אכילה חכמה
באשר לאכילה נכונה, ממליצה בן יאיר לאכול חכם: "חשוב לפתוח את היום שאנו נכנסים בו לצום בארוחת בוקר. אחר כך לאכול גם ארוחת צהריים ולאחריה סעודה מפסקת. ככלל, מומלץ לאכול סדר ארוחות כרגיל, ולא בכמויות שאנו לא רגילים להם".
עוד מומלץ, לא לאכול בסעודה המפסקת ובכל הארוחות באותו יום מאכלים מתובלים במיוחד ולא מלוחים, שכן תבלינים ומלח סופחים נוזלים ולכן יגרמו לצימאון. "בהקשר זה, אני ממליצה להימנע גם מאכילת זיתים שהם מאד מלוחים, וכמובן לא לאכול מזון מתועש כמו אוכל קנוי, שהוא עשיר במלח".
"את הסעודה המפסקת כדאי למלא בפחמימות מלאות כמו קוסקוס מלא, אורז מלא, פסטה מלאה או בורגול. פחמימות מלאות עשירות בסיבים תזונתיים שגורמים לתחושת שבע וכדאי לאכול אותם בתוספת של חלבון כמו גבינות (לא מלוחה או צהובה) או בשר, דגים או קטניות. בנוסף, מומלץ לא להימנע מתוספת שומן בארוחה. כמות קטנה של שמן תגרום לספיגה איטית יותר של האוכל בקיבה ותיתן תחושת שובע לאורך זמן. מומלץ להכין סלט ולהוסיף לו שמן, אבוקדו או טחינה מלאה".
לדעת לעצור בזמן
מומחי הכללית במחוז ירושלים, בן יאיר וד"ר רוני טורטן המומחה ברפואת משפחה, ממליצים לסיים לאכול את הסעודה המפסקת לפחות שעה לפני הצום. "כחצי שעה לפני תחילת הצום מומלץ לשתות שוב ולאכול חתיכה גדולה של אבטיח או אשכול גדול של ענבים. באבטיח יש המון סיבים ומים – הסיבים תופסים את המים והמים משתחררים לקראת אמצע הלילה כאשר לגוף כבר חסר נוזלים, ועל ידי כך לא מתייבשים כל כך מהר ויותר קל להמשיך את הצום. אני במשך שנים עושה זאת לפני כל צום ויכולה להעיד שזה עוזר מאד".
"המטרה היא לעבור את הצום בקלות. לא להיות צמאים ולא להיות רעבים" מסכמת בן יאיר. "ככל שנתכונן יותר טוב, נצליח להתרכז בתפילות ולא לחשוב כל הזמן על אוכל".
בצאת יום הכיפורים, מומלץ לאחר הצום לפתוח גם כן בשתייה מחושבת של מים או בשתיית קפה או תה, על מנת להמריץ את זרימת הדם. גם את השתייה הזו חשוב להרבות, בהדרגה. כמו כן, מסבירים בן יאיר וטורטן, מומלץ מאוד לא לאכול ארוחה מלאה מיד לאחר הצום, אלא להסתפק בפרי ולבן או עוגה. "רק לאחר כשעתיים ניתן לאכול ארוחה המכילה חלבונים בכמות מתונה, כמו מוצרי חלב, ולהוסיף מזון מלוח. אכילת מזון מגוון בהדרגה תאפשר לסיים את הצום כראוי. חשוב להעדיף בסוף הצום מספר ארוחות קטנות על פני ארוחה גדולה אחת".