בג"ץ הוציא בימים האחרונים צו לעיכוב הקמתו של מתקן פסולת שעתיד להיבנות בשטחי המועצה האזורית בנימין ולשמש את תושבי היישובים הערביים בלבד. זהו צעד חשוב במאבק המשפטי, המדיני והסביבתי של המועצה האזורית מטה בנימין ואיגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון, לצד ארגוני סביבה אחרים, נגד המתקן.
כדי להתמודד עם בעיית הצטברות הפסולת ביישובים הערביים ביהודה ושומרון הציעה ממשלת גרמניה סיוע בהקמת מטמנת פסולת למען תושבי נפת רמאללה. המתקן מתוכנן להיבנות ליד הכפר רמון, באזור היישוב רימונים במזרח בנימין. כחלק מהתערבותה של ממשלת גרמניה בנעשה ביו"ש היא מבקשת כאמור לממן את הבנייה, בתנאי שהמתקן ישמש את הפלסטינים בלבד.
איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון הגיש התנגדות למועצת התכנון העליונה כבר לפני כשש שנים, יחד עם תושבי היישובים הסמוכים וארגוני סביבה נוספים. לפי האיגוד, הטמנת הפסולת בשיטה הזו אסורה בישראל זה שנים והיא תגרום לפגיעה במדבר יהודה, צמוד לשמורת הטבע נחל מכוך.
התוכנית אושרה לפני כשש שנים במועצת התכנון העליונה, ובעקבות זאת עתרו המתנגדים לבג"ץ. מועצת בנימין טענה בין השאר שהתוכנית פסולה משום שהיא כוללת איסור על יהודים להשתמש במתקן לאחר הקמתו. "הדעת לא סובלת שייעשה שימוש במשאב קרקע בתוך אזור בנימין ובשטח C, והוא יהיה 'ללא יהודים בלבד', ועוד תוך התערבות אקטיבית של ממשלה זרה הפועלת לנישול היהודים מיהודה ושומרון ולקביעת עובדות בשטח לטובת הערבים", טענה המועצה בעתירה לבג"ץ.
לפני כשנה הציעה המדינה להקים את המתקן במתכונתו, תוך חיפוש פתרון אחר לתושבים הישראלים. על כך עתרו כעת לבג"ץ המועצה האזורית בנימין, וכן איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון ואיגוד ירוק עכשיו.
בצו העיכוב נגד משרד הביטחון מתבקשת המדינה להסביר מדוע יש לאפשר את הדרת היהודים משימוש במתקן. השופטים ענת ברון, עוזי פוגלמן וג'ורג' קרא הציעו שמועצת התכנון העליונה תקדם "מתווה תכנוני שנועד לעגן הקמת מתקנים למיונה ולמחזורה של פסולת שישמשו את כלל תושבי האזור… כדי שהתמונה התכנונית במלואה תיפרס לאשורה".
לדברי ראש מועצת בנימין ישראל גנץ, "עצוב שבמשרד הביטחון לא מבינים לבד שאסור לתת יד לאפרטהייד ולהתערבותן של מדינות זרות, העושות יד אחת עם הפלסטינים לכיבוש השטח. אנחנו דורשים שמדינת ישראל תקים מתקן מודרני לטיפול בפסולת, בהתחשבות מרבית בסביבה".
איצ'ה מאיר, מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה שומרון, בירך על צו העיכוב: "כנראה נצטרך להמשיך להיאבק למניעת נזק סביבתי קשה. הוצאת הצו על ידי בית המשפט היא צעד חשוב, אבל עדיין לא סוף פסוק".