"אנחנו משחררים, בלי הפסקה", אמר היום (ב') מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל יעקב (ינקי) קווינט, בריאיון עם הכתבת הכלכלית של מקור ראשון, ריקי ממן בוועידת הגולן הראשונה של מקור ראשון. את הדברים אמר בתגובה לדברי ראש הממשלה בנט בוועידה, שקרא לו "לשחרר" תקנים, שטחים, וכל מה שמעכב את התרחבות הגולן.
"אנחנו כבר שיווקנו מתחילת השנה 65 אלף יחידות למגורים. עמדנו בתכנית העבודה שלנו לתעסוקה. גם בגולן יש לנו אזורי תעסוקה שאנו מתכוונים לשווק אותם, יש לנו עבודה משותפת עם המועצה האזורית לפיתוח עבודה אסטרטגית, כמובן נעדכן אותה בהתאם למספרים שראש הממשלה ציין. הכוונה שלנו להגדיל את המגזר הכפרי, להגדיל את הנחלות ולהרחיב את היישובים הקיימים, להגדיל את התקנים בקיבוצים וגם את היישובים העירוניים להגדיל. כמובן שנפעל להגדיל את ההתיישבות ולצד זה צריך להרחיב את התעסוקה, למרות שהיום אין ספק שבזכות הקורונה יש שינוי מבורך, אנשים מוכנים לגור פה ולעבוד במרכז וזה רק מגדיל את הביקושים".
"הכלי הפשוט ביותר הוא מכרזים", הסביר קווינט כיצד מתכוונים רמ"י לעשות זאת. "זה מסות, זה בהיקף גדול, ניתן להוציא את זה. כשיישוב מבקש לקלוט ויש הליך קליטה מצומצם וזה נעשה בטפטוף, קשה לעמוד ביעדים שהממשלה תנסה להציב. הרבה יותר קשה להרחיב את היישובים כי זה נעשה בצמצום, ולכן אם רוצים ללכת במסות, זה רק מכרזים".
"בגולן אנו חושבים שניתן להקים שני יישובים – 'חומה' ו'חושנייה', אגב מבחינת ערכיות סביבתית, אלה יישובים עם ערכיות נמוכה מאחר ששימשו בעבר כבסיסי צה"ל. המיקומים האלה נבחרו כטובים יותר משום שהם סמוכים לציר וניתן להרחיב אותם, יש גם את ההרחבה בחד –נס, עוד 1100 יח"ד שניתן להוסיף שם ואנחנו נפעל כדי להביא את זה בפני הממשלה ולאשר את זה במסגרת התכנית ששרי השיכון, הפנים, האוצר מתכוונים להציג לממשלה", המשיך קווינט.
"יש מתח מובנה בין מה שאתם עושים לשלטון המקומי", שאלה אותו ריקי ממן, עיתונאית מקור ראשון. "זה נכון במרכז, בדרום. זה נכון גם פה, לדוגמה קיבוץ האון שאתם רוצים לפתח ולשווק שם והם פחות מתלהבים מהתכנית. איך מתמודדים עם המתח הזה?"
לשאלתה ענה קווינט כי הוא "חושב שהשאלה אמורה להתחלק למספר נושאים. במגזר העירוני השאלה היא אחרת: בדרך כלל היום רשויות מקומיות רוצות פחות תושבים, נוצרה מציאות שהארנונה למגורים היא נמוכה לעומת ארנונה לעסקים, ולכן פחות שמחים לתושבים חדשים ויש להם צרכים לכיתות לימוד, לטיפת חלב. זו הסיבה שיש יש מחסור רצון ואנחנו מנסים לתת יותר לרשות המקומית כדי לאפשר את הדברים.
"במגזר הכפרי הבעיה קשה יותר", המשיך קווינט. "קיבוץ האון הוא מקרה ייחודי. מדובר בקיבוץ שהתפרק, המדינה נתנה שם סכומים לא מבוטלים, הכול כדי לפתח אותו כיישוב קהילתי ולפתוח בו מכרזים. אם ניקח אם קיבוץ האון כדוגמה, אנחנו רוצים לפתוח את השיווק לכל הזוגות הצעירים במדינת ישראל. לא רק למתי מעט ולא רק למקורבים. אנחנו רוצים להפוך את זה. יש רצון מאד גדול להעתיק מגורים היום לפריפריה ואנחנו רוצים לאפשר את זה לכולם, צמודי קרקע. והאפשרות לשווק משאב שנמצא במחסור היא רק באופן הזה".