במסיבת העיתונאים המשותפת שקיים בוושינגטון ביום רביעי עם שר החוץ הישראלי יאיר לפיד ושר החוץ האמירותי עבדאללה בן-זאיד, התייחס מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן לכוונת הממשל לפתוח מחדש בירושלים את הקונסוליה המיועדת לפלסטינים.
"נעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם ישראל, נעמיק את הקשרים הדיפלומטיים שלנו עם הפלסטינים, ונתייעץ עם שותפים באזור ומעבר לו שיש להם אינטרס משותף לתמוך במאמצים לקידום שלום בר קיימא. וכפי שאמרתי בחודש מאי, נתקדם בתהליך פתיחת הקונסוליה כחלק מהעמקת הקשרים האלה עם הפלסטינים", דברי בלינקן ביום רביעי.
בידיעה שפורסמה הבוקר (א') ב"ישראל היום", מובאים פרטים נוספים, ונכתב כי בנוגע לפתיחה מחדש של הקונסוליה, לפיד אמר לבלינקן באחת משיחותיהם הטלפוניות בתחילת כהונתו במשרד החוץ, כי ניתן יהיה לקדם את המהלך, אולם מוטב יהיה לעשות זאת רק לאחר העברת התקציב בנובמבר.
על פי הידיעה, רק לאחר מכן, כאשר החלו המגעים בין יועציו של ראש הממשלה בנט – ראש המל"ל ד"ר איל חולתא, והיועצת המדינית שמרית מאיר, לבין אנשי הממשל האמריקני לקראת ביקור בנט בוושינגטון בסוף אוגוסט, הם הבהירו כי בנט מתנגד בכל מקרה לפתיחה מחדש של הקונסוליה. על פי הידיעה, שר החוץ לפיד טוען כי הדברים שהתפרסמו אינם נכונים וכי הוא התנגד לפתיחת הקונסוליה לאורך כל הדרך.
נציין כי לקראת ביקורו של לפיד בשבוע שעבר בארה"ב, שמרו שני הצדדים, הן הישראלי והן האמריקני על עמימות בנוגע לנושא הקונסוליה. בחודש יולי, טרם נסיעת בנט לוושינגטון, אמר לפיד בשיחה במשרד החוץ כי ישראל תבקש מהאמריקנים להבהיר כי לפתיחה מחודשת של הקונסוליה לפלסטינים בירושלים, אין השלכות מדיניות. "נבקש הבהרות מהאמריקנים כדי שיהיה ברור לכולם שלא יהיה מדובר לא בחזרה אמריקנית מהעיקרון שירושלים היא בירת ישראל המאוחדת, ולא הכרה במדינה פלסטינית", אמר אז לפיד.
הקונסוליה האמריקנית המיועדת לפלסטינים פעלה מרחוב אגרון בירושלים, עד שנסגרה בתקופת ממשל טראמפ, והתמזגה עם השגרירות החדשה שנפתחה בעיר. ביידן העלה את הכוונה לפתוח אותה מחדש בפגישתו עם בנט בוושינגטון בחודש שעבר. גורמים ישראלים המעורים בתכני הפגישה טענו כי אז כי הנושא לא היה מרכזי בה, אולם גורמים אמריקנים אמרו שהוא דווקא כן היה משמעותי.
פרופ' יוג'ין קונטורוביץ' מפורום קהלת, אומר כי הבהרות כאלו מהאמריקנים, כמו אלו עליהם דיבר לפיד ביולי, הן חסרות משמעות. "פתיחה מחדש של הקונסוליה תהיה חזרה מההכרה בירושלים כבירת ישראל. אין לכך משמעות אחרת", הוא אומר. "אין מדינה בעולם שיש בה קונסוליה לנציגות זרה. הם זקוקים לאישור ישראלי כדי לפתוח את הנציגות הזו, וחשוב להבין מהו הסיכון: התוכנית האמריקנית שמקודמת באמצעות השליח האמריקני האדי עמר, תביא לדרישות פלסטיניות בנוגע לירושלים כבירה. אם ישראל תסכים לפתיחת קונסוליה, זו תהיה גושפנקה ישראלית שמאשרת את הדרישות הפלסטיניות".
בשבוע שעבר, הבהיר שר המשפטים גדעון סער בריאיון בוועידת הג'רוזלם פוסט, כי הוא מתנגד באופן נחרץ לפתיחת הקונסוליה. "אנחנו מתנגדים לכך במאה אחוז. זה דורש אישור ישראלי, אני לא מאמין שיהיה אישור ישראלי. האמריקנים אומרים שזו הבטחת בחירות, עבורנו המחויבות לירושלים היא הבטחת הדורות ולא נתפשר עליה", דברי סער.