ועצמאית חשובה באופן חיוני לדמוקרטיה", השיב פרייס. כן, אבל זה לא מה ששאלתי, שב והקשה העיתונאי. לא שאלתי למה ישראל בחרה לבצע את ההכרזה. אלא, האם סיפרו לכם. האם ידעתם מראש. בתשובה, הזכיר פרייס את המשלחת הישראלית שאמורה לדבריו להגיע לארה"ב כדי לדון בנושא: "אנו מצפים לשמוע ממנה פרטים נוספים. למיטב ידיעתנו, לא קיבלנו הודעה ספציפית על ההכרזה", שב ואמר.
המשלחת, אגב, היא נציג המייצג את השב"כ ומשרד החוץ, שכבר נמצא בארה"ב.
ביום שישי, לאחר שנשמעה לראשונה הטענה האמריקנית שלא יודעו מראש לגבי הצו עליו חתם שר הביטחון, הדגיש גורם בטחוני ישראלי כי גורמים בממשל האמריקני עודכנו מבעוד מועד על ההכרזה ואף קיבלו לידיהם מידע מודיעיני בנושא.
הבוקר אמר יהושע זרקא, סמנכ"ל אסטרטגי במשרד החוץ בריאיון לגלי צה"ל, כי הוא עצמו "בהחלט עדכן את ארה"ב", לגבי הכוונה הישראלית. "יכול להיות שהם חושבים שהעדכון צריך להיות מעמיק יותר, זה לגיטימי", הוסיף זרקא. "להתעכב על הפער והמחלוקת – מעניין אבל לא הדבר החשוב ביותר. אנחנו רוצים לתקן כדי שמקרה כזה לא יחזור שנית. היחסים עם האמריקנים חשובים ואנחנו לא רוצים שיצאו עם תחושה שהם לא שותפים שלנו".
דורי גולד, נשיא המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומנכ"ל משרד החוץ בעבר, מסביר את ההתעקשות של וושינגטון לומר שלא ידעו: "בתקופה האחרונה מדיניות החוץ האמריקנית משקפת יותר ויותר שיקולי פנים, לאו דווקא מה שצריך להיות שיקולי חוץ. הנושא הפלסטיני הפך להיות חשוב מאוד בשביל אגפים מאוד פרוגרסיביים מהמפלגה הדמוקרטית. הגורמים האלה לא חשים קרבה לישראל, הם מרגישים ניכור. זה, אגב, מאוד רחוק מדעת הקהל הכללית בארה"ב שהיא עדיין קרובה לישראל".
גולד מוסיף שלא ניתן לנתק את הסיפור הנוכחי מההתעקשות האמריקנית לפתוח מחדש את הקונסוליה המיועדת לפלסטינים, דווקא במבנה ברחוב אגרון – בלב ליבה של בירת ישראל. "זו אובססיה אידיאולוגית".
"ביחסי ישראל-ארה"ב, הנשיא הוא בסופו של דבר הקובע. ואני תוהה, עד כמה הנשיא מעורב. ככל שהוא נחלש, לא מתעניין, תשומת הלב שלו נתונה לנושאים אחרים, כל מיני גורמים זוטרים משתלטים על קביעת מדיניות החוץ של ארה"ב כלפי המזרח התיכון וכלפי ישראל והגישה שלהם היא לא ידידותית", אומר גולד.