שינוי ביעדים, כך מסבירים בקואליציה את עמדתם החיובית כלפי הכספים הקואליציוניים שעברו השבוע בוועדת הכספים של הכנסת. גישה המנוגדת לתפיסתם לאורך השנים כי מדובר בשחיתות כחלק מחלוקת שלל וג'ובים.
"במקום כספים קואליציוניים, הבאנו כסף למטרות טובות", טען לפיד. בניגוד לליכוד והמפלגות החרדיות, "לקחנו את כל הכסף ושמנו אותו רק במה שחשוב למדינה ולאזרחיה. כי זה מה שיש עתיד עושה". הכספים, בין היתר, יועדו לטובת חיזוק מעמד האמנים וחתולי הרחוב.
הגדילה לעשות השרה תמר זנדברג, כשביקשה להפלות בין התקציבים של מרצ לאלו של הליכוד על אף שאין ביניהם שום שוני. "יש הבדל בין כספים קואליציוניים, שהם בסופו של דבר למטרות ערכיות, לבין שחיתות. ציבור הבוחרים של מרצ ראה איך 21 שנה כספי הציבור הולכים למטרות שהן הכי רחוקות מהאידיאולוגיה שלנו".
מה ההבדל בין הכספים הקואליציוניים שהיה אסור לקחת בממשלה הקודמת, לכספים שחילקו אתמול (ד')? ח"כ יוראי להב־הרצנו מיש עתיד העיד על "השינוי הגדול", מבחינתו. לפיו, "אנחנו מעבירים את הכספים למטרות חברתיות. תאר לך לאן דרעי, ליצמן, סמוטריץ' ובן גביר היו מעבירים את הכספים האלה". האומנם? תקציבים לשעות נוספות בבתי ספר, שירות לאומי והעמקת הזהות היהודית הן לא מטרות חשובות וטובות?
מלשכתו של יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר, נמסר כי "כספים קואליציוניים שמועברים למטרות לא ידועות, בצורה מפוקפקת ושאינה שקופה לציבור, הם לא לגיטימיים, והמדיניות שאנחנו נוקטים בה היא שונה בתכליתה ודוגלת בענייניות ובשקיפות".
לטענתו, התוספת נמוכה משמעותית מהתקציבים שהרשתות הללו הורגלו בהם במשך השנים. כך למשל הוא הדגים כי "במסגרת התקציבים הקואליציוניים לשנת 2019 תקציב הרשתות עמד על 81 מיליון שקלים לעומת 30 מיליון שקלים שאושרו בתקציב הקרוב". אולם, מבדיקת מקור ראשון השבוע עולה כי סך הכספים הקואליציוניים בממשלת בנט־לפיד גבוה בשישה מיליון שקלים מזה של ממשלת נתניהו בשנים 2018-2017.
חלוקת תקציבים לפי מפלגות היא פרקטיקה ידועה, אך הפעם הכנסת הנוכחית הצמידה חלק מהתקציבים לח"כים ספציפיים, דבר שלא ננהג בתקציב הגדול הקודם. יש אמת בטענה שאולי יש טעם לפגם בחלוקת הכספים הקואליציוניים, אך לא כשהיא מגיעה ממי שלקחו אותם לאורך השנים וממי שנהנים מהם כעת.