כוח צה"ל זיהה ועצר הבוקר פלסטיני שנתפס כשהוא פוגע בתשתית ביטחונית במעבר קרני בחסות הערפל. בהודעה הרשמית של דובר צה"ל נמסר כי מדובר בפעילות טרור נוספת, שדרכה מבקש חמאס לחדור לשטח ישראל ולפגוע באזרחיה. "זהו חלק ממהלך שמוביל ארגון הטרור חמאס במסגרתו מנסה לשוות למאמצי הטרור שלו גם כסות אזרחית ולהפוך את מרחב הגדר למרחב לחימה".
למעשה, זהו עוד אירוע בשרשרת אירועי השבועות האחרונים בגבול הרצועה, ועם כניסתו של חודש מאי השבוע, ההערכות הן כי זהו רק הפרומו וההכנה של הכוחות לקראת מה שצפוי באמצע החודש בגבול הרצועה, סביב יום הנכבה. בין היתר, נלקחת בחשבון מציאות שבה תושבי הרצועה רצים לעבר הגדר ובצה"ל נערכים אליה ומתכוננים למצב שבו ינסו לפגוע בגדר ואף לחדור לשטח ישראל, אפילו רק כאקט סמלי וכהבעת מחאה.

במערכת הביטחון מדברים בשבועות האחרונים על רתיעה של חמאס מעימות נרחב לאור המחיר הכבד שהם עלולים לשלם, אך ההבנה היא כי אירועי טרור עממי והפרות סדר ילוו את הכוחות בגדר גם בחודש הקרוב. זה התחיל בערב ליל הסדר, בסוף חודש מרץ, עם אירועי יום האדמה ונמשך מאז עם אלפי מפגינים פלסטינים מדי שבוע. בחמאס, שמוביל את המחאה הזו, הצהירו כי השיא צפוי בכלל להיות באירועי יום הנכבה, באמצע החודש הקרוב.
מלבד האירוע הזה, שמכניס את המערכת לדריכות ועשוי להוביל את המחאה על הגדר אל רף חדש, באמצע חודש מאי יציינו הפלסטינים עוד שני מועדים נפיצים. הראשון, תחילת צום הרמדאן – תקופה רגישה בכל שנה – ובשנה הזו עוד יותר על רקע המציאות הביטחונית בשטח. ימי החג המוסלמי מועדים לפורענות, והביאו איתם בעבר פיגועי טרור רבים. הדריכות במערכת הביטחון לקראת החודש היא גבוהה ממילא.
תפילות הר הבית מושכות תשומת לב גבוהה מהרגיל, וגם תושבי רצועת עזה הגיעו בשנים קודמות לתפילה במקום. כמו כן, מאושרים ביקורי משפחות ביו"ש ובעזה ושורת הקלות שניתנות בשנים האחרונות מגבירות את תנועת הפלסטינים בצירי התנועה ובמחסומים, ומתוך כך, את פוטנציאל החיכוך והאפשרות של מי שרוצה לבצע פיגוע לעשות כן ביתר קלות.


האירוע הנפיץ השני, אולי הגדול והמשמעותי ביותר, הוא העברת השגרירות האמריקנית לירושלים. במערכת הביטחון מניחים שהפלסטינים ינסו לצאת באותם ימים בסוג של קמפיין ולזעוק "ירושלים בסכנה" בגלל המהלך הזה. כך הם ינסו לעורר גם את הרחוב המקומי בשטחי יו"ש וברצועת עזה וגם את האזור כולו, ובדגש על המדינות הערביות. מה שעשוי להיראות כצעדים של ייאוש, יכול ליצור בקלות חיכוך גדול – ולטרוף את הקלפים. האירוע הזה עשוי להגביר את הפרות הסדר וההפגנות באזור עזה, והחשש העיקרי נובע מהעובדה כי הוא עתיד להתרחש סביב יום הנכבה, שנחשב רגיש בכל מצב.
במקביל, בפיקוד מרכז נערכו בשבועות האחרונים להתפרצות אלימה אפשרית ובשטח צפוי להירשם תגבור כוחות. בין שלל ההכנות, נרכשו אמצעי לחימה, בעיקר אמצעים לפיזור הפגנות ופקודות עברו ריענון, כדי לגרום ללוחמים להגיע חדים ולהכיר טוב יותר את ההתנהלות בשטח.
"הצהרת טראמפ לא סחפה את הפלסטינים", אמר קצין בכיר בפיקוד מרכז והוסיף: "ההצהרה לא סחפה, אבל ברגע שזה הופך להיות משהו פרקטי, כמו העברה ממשית של השגרירות לירושלים, אנחנו מעריכים שזה גם יכול לייצר משהו בשטח". ראוי לציין כי על רקע ההצהרה ב- 6 בדצמבר, שבה הוכרה ירושלים כבירת ישראל, נערכו בשטח לימי הסלמה, אך בפועל נרשמו אירועים בודדים.

"הייתה עלייה סביב הכרזת נשיא ארצות הברית על ירושלים ופיק מסוים, אבל מהר מאוד הייתה ירידה", אמר אז מקור צבאי. "הייתה תכונה של יציאה יותר משמעותית אל הצירים, אבל מעבר לזה זה לא התרומם, כי אין אנרגיה. יש המון קריאות לימי זעם והמון שביתות ברחוב הפלסטיני, וצריך לומר ביושר שהניסיון לייצר אנרגיה המונית לא התברג בתוך האירועים".
לדבריו, "הייתה אולי מעט יותר אנרגיה בימי שישי, אבל עדיין מדובר באירועים קטנים וחלשים באופן יחסי". הפעם, ברגע שתעבור השגרירות, במקביל לאירועים נפיצים בלי קשר, כאמור, לא בטוח שהרחוב הפלסטיני יישאר אדיש והוא עשוי להגיב באלימות. בד בבד לרצף האירועים בגזרה הפלסטינית, ייערכו החודש בלבנון בחירות, ואחרי כן עתידה ארצות הברית להכריע על הסכם הגרעין מול איראן ופניו לאן. בסוף החודש צפויה להתרחש פגישת הנשיא דונלד טראמפ עם שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און. זמן רב לא היה חודש מאי מורכב ורגיש יותר, ובעל פוטנציאל נפיצות רבה בשטח.