בית המשפט המחוזי בירושלים העיר היום (חמישי) לעיריית ירושלים על שלא הגיעה מוכנה לדיון שעסק בעתירת "רגבים" בעניין מנהרה בלתי חוקית במתחם קבר דוד המלך.
השופט אלכסנדר רון הורה לעיריית ירושלים, וליחידה הארצית לאכיפה, לסקור את המנהרה המקשרת בין כנסיית הדורמציון ואכסניית הכמרים "בית יוסף", עליה נטען כי אינה חוקית ופולשת לשטח ציבורי. השופט רון הורה לבאי כוחה של העירייה להודיע לבית המשפט מתי נבנתה המנהרה, לבחון את התוואי שלה, לבדוק אם עוברת בשטח ציבורי, ואם היא עוברת בסמוך מתחם קבר דוד ומסכנת אותו.
"לא ניתן לשקול עתירה מן הסוג שעל הפרק בלא שתהא בפני בית המשפט תמונת מצב סבירה במישור העובדתי. לא נכון להידרש לטענות משפטיות כאשר המצב בשטח לא הוברר כל צרכו", כתב השופט רון בהחלטתו. "נציגים מוסמכים מטעם העירייה בתיאום כנסיית דורמציון כאשר במסגרת הנציגים נכלל גם מהנדס, יערכו ביקורים במנהרה ויגישו בהמשך לכך תצהיר בצירוף צילומים עיקריים".
בעתירה המנהלית שהוגשה בחודש מרץ נגד העירייה ונגד כנסיית הדורמציון, ביקשו ברגבים מבית המשפט שיורה לעיריית ירושלים לבצע אכיפה נגד מנהרה שלטענת רגבים איננה חוקית, ושהוסתר דבר קיומה. מדובר על מנהרה תת קרקעית שעוברת בהר ציון בתוך מתחם השימור "סובב חומות העיר העתיקה".
בעקבות לחץ משפטי מצד רגבים, נאלצה העירייה לבצע מיפוי של תוואי המנהרה הפולשת בניגוד לחוק לקרקעות ציבוריות באזור רווי שרידים ארכיאולוגיים, אך מאז לטענת רגבים, התעלמו בעירייה מדרישתם לשחרר את תיעוד המנהרה ולאכוף את החוק במקום.
במענה לעתירה הודו בעירייה בעצם דבר קיומה של המנהרה. נציגי העירייה והיחידה הארצית לאכיפה דיני התכנון והבניה אמרו בבית המשפט שיש להם קושי להגיד מתי המנהרה נבנתה, "וכנראה לא נגיע לממצאים מדויקים". לדבריהם, יש בפני בית המשפט תמונה עובדתית שמתבססת על סיורים שנערכו מטעם העירייה, וסיור שערך מנהל מחוז ירושלים ביחידה בדצמבר 2019. זה התרשם שמדובר בבנייה ישנה ושלא ראו ממצאים לבנייה חדשה.

לעומת זאת נציג רגבים, עו"ד אבי סגל העיר בדיון היום שמספר פעמים ביקש נציג מרגבים להיכנס למנהרה שלדבריו אין מחלוקת שלפחות חלקה נמצא במקרקעי ציבור, ולא אפשרו לו. "לפי המידע שאנחנו קיבלנו נעשו שם פעולות בנייה בשנים האחרונות… לפחות שיאפשרו לנו אם בהסכמה ואם בצו של בית משפט לבקר במקום ולצלם לבית המשפט תמונות ולהראות שהמידע שאנחנו קיבלנו, אנחנו יודעים בוודאות שבוצעו שם עבודות בנייה".
קיומה של המנהרה היה בגדר שמועה שהסתובבה בקרב תושבים ומוסדות יהודיים הפועלים בהר ציון, ובמהלך שנת 2019 פנו ברגבים לעיריית ירושלים בדרישה לאמת את קיומה של המנהרה ולבצע מדידה של תוואי המנהרה. זאת על מנת לוודא את היקפי הפלישה לאדמות ציבוריות, והחשש מפני פגיעה בעתיקות הרבות הממוקמות בתא השטח שערכו ההיסטורי לא יסולא בפז.
בשנה שעברה, ביצעה העירייה לראשונה מדידה תת קרקעית של המנהרה הבלתי חוקית, שאורכה המצטבר הינו כ-150 מטרים.
המיפוי העלה כי לאורך תוואי המנהרה ישנם אולמות תת קרקעיים המכילים שרידים עתיקים שונים, וכי היא פולשת באופן נרחב לאדמות ציבוריות. "המנהרה הבלתי חוקית נחפרה ללא היתר בניגוד לתכניות החלות במקום, בניגוד לחוק העתיקות וללא פיקוח הנדסי וארכיאולוגי כנדרש, תוך שיכול וגרמו לפגיעה בעתיקות ובממצאים היסטוריים", טוענים ברגבים.
הדיון הבא יתקיים בסוף ינואר הקרוב, עד אז דרש השופט כי יוגשו המסמכים הרלוונטיים, בתוכם גם מסמך מטעם מהנדס שיסייר במקום.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה תפעל על פי הנחיית בית המשפט להמשך בירור הסוגייה".