בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ דחה היום (חמישי) את העתירה נגד שימוש במעקב שב"כ, לבלימת התפשטות זן האומיקרון.
על פי פסק הדין של המשנה לנשיאה, השופט ניל הנדל ובהסכמת השופטים ג'ורג' קרא ועופר גרוסקופף, עתירת ארגוני זכויות האזרח אינה מצדיקה בשלב זה עילת התערבות בתקנות הסמכת השב"כ. יחד עם זאת ציין השופט הנדל, על הממשלה לנצל את הזמן לקדם חקיקה ראשית שתחליף את המסלול העוקף של תקנות שעת חירום, "עליהם לפעול באיטנסיביות להשלמת הליכי החקיקה".
חקיקה ראשית תהווה כלי לאיסוף מידע על אודות הזן החדש, באופן שיאפשר לקבל החלטות מידתיות ומדויקות יותר לגביו.
פסק הדין הגיע על רקע הודעת הממשלה כי כרגע לא נבחנת אפשרות הארכת תקנות הסמכת השב"כ במתכונתן הנוכחית. אשר על כן, לא הוצב סד זמנים להחלפת התקנות בחקיקה ראשית.
זהו גלגול רביעי לעתירות נגד השימוש באיכוני השב"כ על מנת להיאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. בעקבות הירידה בתחלואה בחודש מרץ האחרון, משרד הבריאות לא נאלץ יותר להסתייע בכלי השב"כ והחוק להסמכת השב"כ פקע בחודש יולי. עם כניסתו של האומיקרון לישראל, ביקשה הממשלה לשוב ולגייס את שירות הביטחון הכללי למאבק בקורונה באמצעות הסמכת השב"כ כתקנות לשעת חירום.
"גם בהנחה שמדובר בחלופה, אין בכך כדי להצדיק התערבות בהחלטת הממשלה לפעול באמצעות תקנות שעת חירום" קבע השופט הנדל.
השופט הנדל דחה את טענות העותרים כי מדובר על הפרת הכרעת בית המשפט בעתירות קודמות, וציין כי "מטבע הדברים, התמונה שיצרה הופעת האומיקרון שונה לחלוטין מזו שעמדה לפני בית המשפט באותה עת: מדובר בווריאנט חדש, שבשלב זה קיים חשד שביכולתו לעקוף, במידה כזו או אחרת, את ההגנה החיסונית – על כל המשתמע מכך במונחי סיכון".
"זאת ועוד", הוסיף השופט הנדל, "בנקודת הזמן הנוכחית רק ישראלים מעטים זוהו כנשאים של האומיקרון, כך שיש רגליים לטענה כי הסתייעות מיידית באמצעי השב"כ תאפשר לטפל במהירות בהתפשטות הווריאנט".