במשרד הביטחון מקדמים בימים אלו אישורי בנייה לפלסטינים בשטחי C, במסגרת תכוניות שהוקפאו בשנת 2019 בשל עמדת הקבינט אז. ועדת המשנה להתנגדויות הודיעה בשבוע שעבר כי ב-20 לחודש יתקיים דיון "שלב ההתנגדויות" בתכוניות.
בין היתר יעלו בדיון תוכניות בינוי בכפרים אל-עוקבן, דאהר אל-מאלק ודקייקה. לא מדובר בנקודות שנבחרו סתם: אל-עוקבן יושב על ציר הגישה לכפר אלדד, למרגלות אתר ההרודיון ההיסטורי. דאהר אל-מאלק ממוקם בצפון השומרון צמוד ליישוב שקד, ואם תוכנית הבינוי תאושר היא תמנע בנייה של שכונה חדשה ביישוב שעתידה להרחיבו באופן משמעותי. דקייקה הינו כפר לא חוקי שיושב בשטח אש צה"לי מספר 918, חמש מאות מטר בלבד מהקו הירוק.
מדובר בנקודות אסטרטגיות בתוך שטחי C, ולא בכדי. כבר בשנת 2009 הגה ראש המשלה הפלסטיני סלאם פיאד את תוכניתו להתיישב בנקודות אסטרטגיות בין הישובים היהודיים ביהודה ושומרון, כדי ליצור רצף פלסטיני בשטח באמצעות השתלטות על אזורים בעלי חשיבות ופיצול גושי התיישבות יהודית ביהודה ושומרון. פיאד הגדיר אז את מטרת תוכניתו: "לזרז את סוף הכיבוש באמצעות עבודה קשה ולקבוע עובדות בשטח, שיעלו בקנה אחד עם התפיסה שהקמת מדינה פלסטינית אינה דבר שניתן להתעלם ממנו".
לפני כשנתיים, בתקופת ממשלת נתניהו, עמדת הקבינט המדיני-ביטחוני הייתה שלא לקבל יותר בקשות לאישורי בנייה מהרשות הפלסטינית. עמדה זו באה בהמשך למצב החוקי בשטחי יהודה ושומרון לפיו מי שיכול להגיש בקשת אישור בנייה הוא בעל הקרקע או הרשות המקומית שהקרקע נמצאת בשטחה, כך שלרשות הפלסטינית כלל אין מעמד שיכול לאפשר לה לבקש אישורי בנייה.
"נראה שהתנהלות המנהל האזרחי בשבועות האחרונים בקידום תכניות שהרשות הפלסטינית יזמה, מוכיחה את הטענה שלנו לאורך השנים האחרונות כי המנהל האזרחי מקדם באופן אקטיבי את הקמת המדינה הפלסטינית בשטחי C", אמר בתגובה מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת רגבים. "לא מדובר במחדל טכני מול ההשתלטות הפלסטינית על השטח שהמנהל האזרחי לא מצליח לעצור מסיבות טכניות או בהיעדר כוח אדם, אלא מדיניות מכוונת שנועדה לקדם ולסייע לפלסטינים להקים מדינה".