על רקע חוק עונש המינימום למחזיקי נשק בלתי חוקי שעברה אתמול (ב') בלילה בכנסת בקריאה שנייה ושלישית, הגישה היום פרקליטות המדינה לבית המשפט העליון הודעת ערעור על קלות עונשו של נאשם שהורשע בביצוע עבירות נשק ונידון לשבעה חודשי מאסר בלבד.
המקרה המדובר עוסק במחמד בסילה, ערבי בן 39 תושב ענאתא החדשה, שהורשע על סמך הודאתו במסגרת הסדר טיעון בהחזקת נשק דמוי רובה סער 16-M, ולצידו אביזרי נשק ותחמושת בכמות מסיבית, כשבין היתר נמצאו מחסניות, 60 כדורים ואביזרי נשק נוספים. על פי כתב האישום, סילה הוביל את הנשק והתחמושת לביתו, שם הסתיר אותו, טיפל בו, ושמר על כשירותו, זאת כמובן מבלי שהחזיק ברישיון לנשק.
בשלב הטיעונים לעונש, עו"ד הילי ברגמן שניהלה את התיק ביקשה מפרקליטות מחוז ירושלים כי בית המשפט המחוזי ייתן את המשקל הראוי לפוטנציאל הנזק הגלום במעשיו של הנאשם ולמאבק הכולל בתופעה של החזקת נשק בציבור, וטענה כי העונש צריך לנוע בין שנתיים וחצי לארבע שנות מאסר בפועל.
למרות בקשת הפרקליטות, החליטה שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים חגית מאק-קלמנוביץ', על גזר דין נמוך יותר. השופטת מאק-קלמנוביץ' אמנם ציינה בגזר הדין דינו את מגמת ההחמרה בענישה בגין עבירות נשק בשנים האחרונות, ושענישה זו היא כלי למאבק ב"מכת מדינה" זו, אך עם זאת קבעה כי מתחם הענישה על העבירה נע בין שישה ל-24 חודשי מאסר, ובפועל גזרה על הנאשם עונש של שבעה חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו ומאסר על תנאי.
לאור החלטת בית המשפט, ועל רקע הגמה להחמרת הענישה, החליטה הפרקליטות לבקש מבית המשפט העליון להתערב בעונש הקל שנגזר על הנאשם, ולהשית עליו עונש מאסר בפועל משמעותי, שישקף לעמדת המדינה את חומרת מעשיו.
"הנחייתו הברורה והעקבית של בית המשפט הנכבד בתקופה האחרונה היא כי יש להחמיר משמעותית בענישה בגין עבירות נשק, נוכח היקף התופעה אשר הפכה למכת מדינה, הסכנה העצומה הכרוכה בעבירות אלה לחיי אדם, ופגיעתן הקשה בתחושת הביטחון האישי במרחב הציבורי", נכתב בהודעת הערעור.
בנוסף ציינו בפרקליטות כי "בתקופה האחרונה אנו עדים לשגרת חיים בלתי נסבלת ובלתי מתקבלת על הדעת, בפרט במגזר הערבי. שכיחותם של אירועי ירי בקרב הציבור הערבי הולכת וגדלה, ונדמה כי כמעט כל יום נפגעים קורבנות באירועי אלימות אלו, בין אם כמעורבים ובין אם כעוברי אורח תמימים. אזרחיה הערביים של המדינה חוששים לחייהם, פשוטו כמשמעו, כאשר הם יוצאים לרחוב… בית המשפט הנכבד, כעניין של יום ביומו, מביע דעתו הנחרצת בנוגע לצורך במאבק בלתי מתפשר בנגע עבירות הנשק הפושה בחברה הישראלית. עבירות אלו, ותהא הסיבה לביצוען אשר תהא, מעבר לחומרתן האינהרנטית, מובילות בהמשך לפגיעות בנפש ובגוף, ולפגיעה משמעותית בתחושת הביטחון של הציבור".
יחד עם הודעת הערעור שהוגשה באמצעות מנהלת המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה עו"ד רחל מטר ועו"ד עינת גדעוני, הגישה הפרקליטות לבית המשפט העליון בקשה לקבוע דיון בערעור לפני סוף שנת 2021, שכן מועד השחרור המנהלי של הנאשם נקבע לאמצע חודש ינואר.