בצל החשש הישראלי כי השיחות בווינה יובילו להסכם חלקי ומסוכן עם איראן, יגיע היום (ג') לישראל היועץ האמריקני לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן. הוא ייפגש הערב עם הנשיא יצחק הרצוג, ומחר עם ראש הממשלה נפתלי בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ.
יחד עם סאליבן, יגיע ברט מקגורק, מנהל אזור המזרח התיכון במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב. גורם רשמי אמריקני שוחח הלילה עם כתבים לקראת הביקור, ואמר כי הזמן להגעה לפתרון מול איראן הולך ואוזל. הוא תיאר כי מטרתו המרכזית של סאליבן כאן תהיה "בחינה משותפת של מצב התכנית הגרעינית של איראן ופעולותיה הגורמות לחוסר יציבות באזור".
לדברי הגורם, הביקור יהווה "הזדמנות טובה לשיחה פנים אל פנים. לא הייתי אומר שהשיחות בווינה על סף קריסה, אבל המצב הוא מאוד רציני. נדבר על האופן שבו אנחנו רואים את השבועות הקרובים". הוא שב והדגיש כי ישראל וארה"ב רואות עין בעין את הצורך למנוע מאיראן הגעה לנשק גרעיני. "אין לנו הרבה זמן. איראן מאיצה את העשרת האורניום וזו סכנה אזורית, זו הנחה שמקובלת גם על השותפות האירופיות להסכם וגם על רוסיה וסין". לדבריו, רמת העשרת האורניום באמצעות צנטריפוגות מתקדמות אליה הגיעה איראן, אינה תואמת בשום אופן גרעין למטרות אזרחיות. "אנחנו רוצים לראות חזרה לציות עם תנאי ההסכם. היינו ברורים בנושא והשותפים שלנו בווינה רואים שאנחנו מוכנים מצדנו לשוב לתנאי ההסכם, אבל לא נעשה זאת אם הם לא יחזרו".
לדבריו, הקשר בין ארה"ב לישראל בעניין הוא רציף. הוא מנה את הביקורים של בכירים ישראלים בארה"ב, כולל שר הביטחון גנץ ששב מוושינגטון בשבוע שעבר. "יש יחסים טובים בין סאליבן לראש המל"ל אייל חולתא – דיונים שוטפים על נושאי מדיניות קשים". לפני שבועות ספורים, דיבר חולתא לראשונה בפומבי במסגרת כנס בבחריין בו נכח גם מקגורק, ואמר כי הוכח כבר שאיראן לא תסכים לשינויי מדיניות רק כי יבקשו ממנה יפה. "הם לא עובדים ככה". לדבריו, רק לחץ שהפעילו הממשלים האמריקנים הקודמים גרם לאיראן לשנות מדיניות. "ההנחה שלנו היא שאם איראן לא תחויב לשנות את המדיניות שלה היא לא תשנה. הבעיה האיראנית היא לא שלנו, היא גלובלית", אמר חולתא.
השיחות בווינה נמצאות כעת בהפסקה בת כמה ימים, וההערכה היא כי הסבב יתחדש בשבוע הבא, לאחר חג המולד. זאת, על אף הפסימיות שהובעה בשבוע שעבר בידי צרפת, בריטניה וגרמניה. שגריר צרפת לאו"ם הודיע בשם השותפות האירופיות כי ההתנהלות האיראנית מובילה לעבר מבוי סתום וכי לא מתקיים משא ומתן אמתי.
הגורם האמריקני לא תיאר בשיחה הלילה מה יקרה ב"פלאן בי", כלומר, במקרה והשיחות בווינה יסתיימו ללא הסכמות. בישראל חוששים כי למרות האזהרות השבות ונשנות מירושלים כי מדובר יהיה בפרס לטהרן, האיראנים יצליחו להפיק מהדיונים בבירה האוסטרית הסכם חלקי, שיביא להסרת סנקציות מעליהם תמורת התחייבויות מצומצמות הן בנושא העשרת האורניום ("רק" עד לרמה של 60 אחוזים), ובוודאי בכל הנוגע למימון גורמים עוינים ברחבי המזרח התיכון. אם יוסרו סנקציות ומצבה הכלכלי של איראן ישתפר, סבורים בישראל כי המשמעות תהיה הגדלת המימון מצידה לגורמי טרור אזוריים דוגמת חמאס וחיזבאללה.
לאחר הפגישות בירושלים, צפוי סאליבן להמשיך לרמאללה כדי להיפגש עם אבו-מאזן. הגורם נשאל לגבי האפשרות של פתיחה מחדש של הקונסוליה האמריקנית לפלסטינים ברחוב אגרון בירושלים שנדמה כי ירדה מהפרק, והשיב כי אין לו מה לחדש בנושא. בנוסף, נשאל לגבי הגישה האמריקנית כלפי "מתנחלים", והשיב כי ממשל ביידן אמר מתחילת הדרך כי יש להימנע מצעדים שאינם תורמים ליציבות האזור, "וזה כולל פעולות התיישבות. זה עניין שנדון בינינו לבין ישראל והדיונים במיוחד עם ממשלת בנט לגבי ההתנחלויות, היו כנים ובונים".
עוד נשאל לגבי ההתקרבות בין איחוד האמירויות ואיראן, והשיב כי ארה"ב תומכת בחידוש הקשרים בין האמירויות וטורקיה. לגבי ההתקרבות לאיראן, הוא האשים את הנסיגה מהסכם הגרעין בכך, והשיב כי יש לזכור "מה קרה ב-2018. אחרי היציאה האמריקנית מהסכם הגרעין, איראן תקפה את סעודיה ומדינות נוספות באזור וארה"ב לא הגיבה. הנשיא דאז אפילו צייץ בטוויטר שארה"ב לא צריכה להיות באזור. הממשל הנוכחי שיפר את העקביות בתגובות הממשל". נזכיר כי מקגורק המתלווה לסאליבן, כיהן כשליח ממשל טראמפ לקואליציה נגד דאעש, והתפטר לאחר החלטת טראמפ לסגת מסוריה.