כשנכנסה שרת החינוך יפעת שאשא ביטון למשרד, היא הצהירה בביטחון שתקים מועצת חמ"ד בתוך שישה שבועות, אבל אלו עברו ללא השלמת הבחירה. כתוצאה מכך, הודיעה השרה לנגר כי היא תסיים את תפקידה עד החודש הבא, אך התברר כי זו מלאכה מורכבת למדי, שטרם החלה לקרות בפועל.
הפעם האחרונה בה מונה נשיא מועצת החמ"ד ונבחרה מועצת חמ"ד היה בזמן כהונתו של גדעון סער כשר החינוך. לפני שנתיים נבחרה למ"מ מנהל החמ"ד שוש נגר, שהחליפה את ד"ר הרב אברהם ליפשיץ שכיהן בתפקיד בעשר השנים האחרונות. כעת, שורת תפקידים שתלויים אחד בשני מחכים לאיוש.
ארבעה עשר חברי מועצת החמ"ד ויושב הראש, הרב אבי גיסר, סיימו את תפקידם לפני מספר חודשים בתום ארבע שנים בהם ניתנו הארכות פעם אחר פעם לרוב הנציגים. הגוף הבוחר את יושב הראש מורכב משבעה אנשים, בהם מנכ"ל משרד, 3 נציגי ציבור וכן שני נציגים ממועצת חמ"ד. אולם, ככל שאין הרכב למועצה – לא יכול להתכנס הגוף הבוחר וממילא הליך בחירת היו"ר מתעכב. כתוצאה מכך, גם את השלב הבא השרה לא יכולה לבצע, היות ואין באפשרותה לצאת למכרז לראש מנהל החמ"ד, בלי מועצת חמ"ד.
אם נקפוץ לסוף התהליך, אזי, מועצת חמ"ד מציעה לשרה שני שמות, אך לשרה יש אוטונומיה להחליט לבחור את מי שהיא רוצה. דוגמה לכך ניתן למצוא בזמן כהונתו של השר רפי פרץ שלא עשה כדבריהם, ומינה את שוש נגר, דבר שהיווה תקדים להחלטה מעין זו.
בהליך המינויים הרבים מעורבים גם אנשי לשכת ראש הממשלה נפתלי בנט ושר המשפטים ויו"ר תקווה חדשה גדעון סער, שמבקש גם בפעם הזו, אחרי 12 שנה להמשיך ולהיות מעורב. זה קורה בהמשך למינוי איש אמונו סגן השר יצחק הלוי ומנכ"לית המשרד שכיהנה תחתיו דלית שטאובר וכעת גם סביב המינויים בחמ"ד יחד עם שאשא ביטון.
על פי חוק החמ"ד, חברי המועצה יתמנו על ידי השר, באישור הממשלה, כל אחד לתקופה של ארבע שנים. שני חברים יהיו באי כוחו של השר, ששה חברים יתמנו מתוך רשימה של שנים עשר מועמדים שתוצע על ידי שר הדתות. לשכת רה"מ, שאשא ביטון ושר הדתות מתן כהנא צריכים לעשות זאת בתיאום ביניהם כך שיבחרו מראש יחד את כל השישה. עד כה לא הגיעו המשרדים להבנות על הנציגים העומדים לרשותם. בנוסף, שלושה חברים יתמנו מתוך רשימה של ששה מועמדים לפחות שתוצע, בהתאם לתקנות על ידי ארגוני מורים המייצגים את המורים הדתיים, ושלושה חברים יתמנו מבין החברים הדתיים של ועד החינוך.
שמותיהן של מרים פרץ והרבנית רחלי פרנקל עלו כמועמדות לנשיאות, לצד שמות אופציונליים לחברי מועצה, בהם: מזכ"ל הקיבוץ הדתי היוצא אמיתי פורת, ראש מדרשת בר אילן לאה ויזל, חבר מועצת העיר ירושלים יוסף שפייזר, הרב איתן אייזמן ושמות נוספים.
בינתיים, גופים וארגונים בציונות הדתית עולים לרגל לאישי ציבור שאמונים על הנושא, כמו התנועה המסורתית, הקיבוץ הדתי, נאמני תורה ועבודה והרב אלי סדן בבקשה להכניס נציג משלהם למועצה. בלשכת רה"מ יעמדו על כך שמכסת האנשים שתיבחר, תייצג ככל הניתן את זרמי הציונות הדתית.
ממשרד החינוך נמסר: "המינוי של הגב' שושנה נגר צפוי להסתיים בסוף חודש ינואר 2022. בכוונת המשרד להגיש בקשה להארכת מינויה, עד לאיוש המשרה דרך קבע. הליך מינוי חברי מועצת החינוך הממלכתי דתי (חמ"ד) יצא אל הדרך, והוא מצוי בישורת האחרונה. רק לאחר שמהלך זה יושלם סופית, תצא אל הדרך ועדת האיתור למינוי מנהל מינהל החינוך הממלכתי דתי (חמ"ד)".