לאחר דחייה ארוכה, הכנסת קיימה אתמול (רביעי) דיון מיוחד שיזמה שדולת ארץ ישראל על "הקפאת התכנון והבניה ביהודה ושומרון ומניעת הסדרת ההתיישבות הצעירה", למגינת ליבם של הח"כים מימינה ותקווה חדשה.
בסוף חודש אוגוסט חמק נושא הדיון מתחת לעיניה הפקוחות של מפלגת ימינה, והוא אושר על ידי מליאת הכנסת. לפי תקנון הכנסת, על הדיון להתקיים תוך שלושה חודשים מההצבעה, לכאורה בסוף חודש נובמבר, אך הדבר נדחה שוב ושוב לאור הנושא הנפיץ לחודש לאחר מכן. מדובר בנושא שחשוב לימינה ונמצא בקווי היסוד של המפלגה, וסביר להניח כי הדיון שמאתגר אותם מצד האופוזיציה בעניין, אינו נוח לה.
בימינה אמרו אז בתגובה כי מאחר והתקנון לא כולל את ימי הפגרה, מועד הדיון נדחה לזמן הנכון, זאת על אף סיכומים אליהם הגיעו יו"ר שדולת אי" ח"כ אורית סטרוק עם יו"ר הכנסת מיקי לוי. מאחר ומדובר בהצעה לסדר אין חובה לרה"מ לנכוח בו, וכך גם ח"כים אחרים מהקואליציה אינם צפויים לנאום בו, אך לרשימת הדוברים כן צורפו ח"כים ערבים מהרשימה המשותפת שמתנגדים להצעה.
ההצעה נפלה גם בתמיכת הרשימה המשותפת, ברוב של 59 לעומת 50 כאשר כל מפלגות הימין באופוזיציה הצביעו בעד, ומנגד חברי ימינה ותקווה חדשה הצביעו נגד, זאת למרות שגם הפעם הפרו ברע״מ משמעת קואליציונית והצביעו בעד הצעת המשותפת הקובעת כי יש להקים מדינה פלסטינית וכי המתנחלים הינם אלימים.
רע"מ הצביעו בעד ההצעה של המשותפת נגד ההתיישבות הצעירה. המשמעת הקואליציונית לא הרתיעה אותם.
אבל @orbachnir @YomtobKalfon @SharrenHaskel @MichalShir @ZviHauser ושאר חסרי האידיאולוגיה מימינה ומתקווה חדשה הצביעו בשביל הכסא ונגד ההצעה להסדיר את ההתיישבות הצעירה.
בושה!
— שמחה רוטמן – Simcha Rothman (@rothmar) December 22, 2021
"אני לא עומדת פה לבד היום, אלא איתי בדוכן עומדים 25 אלף תושבים", אמרה סטרוק בפרפזרה לדברי גדעון האוזנר ממשפט אייכמן. והמשיכה לתקוף את הקואליציה: "מתביישת לראות חברים שלי שיושבים בקואליציה שהבטחתם להם שיוסדרו והיום אתם מגייסים חברי כנסת להצביע נגדכם".
בהצעת הסיכום לדיון של סיעות הליכוד ש״ס והציונות הדתית בהצעה לסדר בו נאמו עשרות חברי כנסת נאמר עוד כי משמעות הדרישה הינה הקצאת תקנים ותקציבים בהיקף הנדרש להסדרה סטטוטרית של הקרקע, לתכנון מהיר ויעיל, ולהקמת מבני ציבור, אספקת מרכיבי בטחון וחיבור מיידי לחשמל, מים ואינטרנט עוד טרם הושלמו הליכי ההסדרה, והחלטת ממשלה להכרה בישובים שלא ניתן להסדירם כשכונות של ישובים ותיקים.
עוד נאמר בהצעת הסיכום שנדחתה ע״י הקואליציה שהכנסת קובעת כי תושבי ההתיישבות הצעירה, הם חלוצים בני דורנו שהקימו ישובים בשליחות ממשלות ישראל ובהסכמתן. הותרתם ללא מעמד, תנאי מחיה ושירותים בסיסיים, היא מעשה שאינו הוגן, אינו אחראי, אינו ציוני, ואינו אנושי. הכנסת דורשת מראש הממשלה למסור למליאה באופן אישי אחת לחודש דיווח בנושא הסדרת ההתיישבות הצעירה.