פעילותו של ארגון הטרור חמאס בלבנון מתחזקת. הדבר נחשף בקול רעם גדול, בפיצוץ שאירע ביום שישי לפני שבועיים במסגד במחנה הפליטים בורג' א־שמאלי, הצופה על העיר צור. מה שגרם לפיצוץ היה כנראה מחסן נשק של חמאס, שהכיל רקטות ופצצות; טענתו של חמאס שהמחסן הכיל רק מכלי חמצן שנועדו לטיפול רפואי במקרי קורונה לא שכנעה את התושבים.
"כולם הבינו מיד שמדובר במחסן תחמושת", הסביר אמין קמויה, פרשן פוליטי בלבנון. "תושבים המזוהים עם חמאס אמרו באופן לא רשמי שזהו נשק לצורכי הגנה". בשידור בערוץ הטלוויזיה "חורה" אמר הפרשן שמחנות הפליטים הפלסטיניים בארץ הארזים "אמורים להיות תחת פיקוח ממשלת לבנון, אבל בפועל נשלטים בידי הארגונים הפלסטיניים. בשנים האחרונות מתגבר בהם כוחו של חמאס, והוא הפך לארגון הפלסטיני החזק ביותר".
בפיצוץ נהרג המהנדס חמזה שאהין, שנעצר בירדן לפני כמה שנים באשמת השתייכות לחמאס, והעביר את פעילותו ללבנון. הלווייתו הייתה מפגן כוח של חמאס, ובה פעילי הארגון צעדו חמושים בכלי נשק ומניפים דגלים ירוקים. שלושה חברים בלשכה המדינית של חמאס חו"ל הגיעו כדי לכבד את האירוע.
כשמסע הלוויה עבר סמוך לסניף תנועת פת"ח במחנה הפליטים, החל פעיל פת"ח חמוש לירות באוויר. ארבעה אנשים נהרגו בקרב שפרץ לאחר הפרובוקציה; בין הפצועים היה זאהר ג'בארין, סגנו של בכיר חמאס סלאח אלערורי.
עזאם אל־אחמד, חבר הוועד הפועל של פת"ח, הסביר לערוץ חורה שבמחנות הפליטים פועל כוח ביטחון מאוחד לכל הפלגים הפלסטינים, בתיאום עם ממשלת לבנון. "70 אחוז מהחמושים שפועלים בכוח הזה הם מטעם פת"ח, בשיתוף עם כוחות של חמאס", אמר בניסיון להפחית בחשיבות התעצמותו של הארגון היריב.
אבל ראשי חמאס בלבנון הכריזו שהירי בהלווייתו של שאהין סיים למעשה את השותפות בכוח הביטחון. "מה שהתרחש במחנה הוא לא מקרה בודד ומקרי אלא הוראה ברורה שהתקבלה מרמאללה", אמר גורם בחמאס לעיתון אל־אחבאר. "מסע הלוויה תואם עם אנשי פת"ח במחנה הפליטים, ואפילו הובטחו לנו ירי מטחי כבוד ונוכחות של השגריר הפלסטיני בלבנון אשרף דבור. בסופו של דבר השגריר לא הגיע והירי היה לעבר המלווים".
אתמול התייחס בכיר חמאס סלאח אל־ערורי לעימותים בין ארגונו לבין פת"ח בלבנון ואמר כי "ידוע שהפלסטינים במחנות הפליטים מחזיקים נשק". הוא הצהיר: "אנחנו לא נקבל היגררות למאבק פנימי". התגברות חמאס במחנות הפליטים הפלסטיניים בלבנון מתחוללת על רקע התחזקות ארגון הטרור השיעי חיזבאללה והתפוררותה של ממשלת לבנון. המדינה נתונה במשבר כלכלי ופוליטי חמור, שמשפיע כמובן גם על השליטה במחנות הפליטים.
סיכומי העבר הפוליטיים בעניין מחנות הפליטים, בין אבו־מאזן לנשיא לבנון לשעבר מישל סלימאן, נגוזו; כלי תקשורת בלבנון דיווחו על אימונים צבאיים של אנשי חמאס בלבנון, ועל ייצור טילים בידי חמאס בלבנון עצמה, במטרה לאפשר פתיחת חזית נוספת נגד ישראל בחסות חיזבאללה.
לפי הפרשן הלבנוני יוסוף אדיאב, "ברור שבארגון חיזבאללה מודעים למחסני הנשק ולייצור הטילים בידי ארגון חמאס באזור הזה, שאמור להיות מפורז מנשק. הכול חלק מהמערך האסטרטגי האיראני באזור".
בינתיים פועל חמאס להשתלט בדרך דומה גם על יו"ש. בהודעת חמאס לרגל 34 שנים להיווסדו, ב־13 בדצמבר, הוא הציג את עצמו בתור מגן "ירושלים ומסגד אל־אקצה", ואמר שהם "הלב הפועם של פלסטין ונקודת הסכסוך המרכזית עם האויב. לא נקבל את הניסיונות של ייהוד ירושלים או הריסת בתי פלסטינים בירושלים". באותו יום קיבל הארגון מתנה מישראל: שחרור ראש הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, ראאד סלאח.
מאז מבצע שומר חומות, ארגון חמאס הציב לו למטרה להגביר את הפעילות בירושלים וביו"ש ולהציג את עצמו כמנהיג המאבק הפלסטיני נגד ישראל, בעיני ערביי יו"ש וערביי ישראל כאחד. צה"ל מנסה להגיב לכך באופן ממוקד: למשל, כמה שבועות לפני ציון יום השנה של חמאס נעצרו בכירים בארגון, הוחרמו חומרי תעמולה, ונערכו פשיטות על אוניברסיטאות ביר־זית שברמאללה ואל־נג'אח בשכם, נגד תא הסטודנטים של חמאס "אל־כתלה אל־אסלאמיה".
חמאס משתמש בכך להמשך התעצמותו. מסע הלוויה של ג'מיל כיאל, שנהרג בפעולת צה"ל ומג"ב בשכם ביום השנה של חמאס, כלל קריאות הלל למוחמד דף, מפקד הזרוע הצבאית של הארגון בעזה. מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית פיזרו את מסע הלוויה בירי גז מדמיע, ונענו בקריאות גנאי בנוסח "מרגלים, מרגלים", המציגות אותם כבוגדים.