"ישראל לא מתנגדת לכל הסכם, אבל איראן מרמה את העולם באופן שיטתי", אמר הבוקר (ב') שר החוץ יאיר לפיד בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
הדברים נאמרו על רקע התחדשות השיחות בווינה היום, בין נציגי איראן והמעצמות. לפיד דיבר הבוקר בפתח ישיבת ועדת חו"ב, ואמר כי האתגר המרכזי של מדיניות החוץ והביטחון הישראלית הוא מניעת הגרעין האיראני. "בחודשים האחרונים ניהלנו דיאלוג אינטנסיבי עם כל המדינות המעורבות במשא ומתן הזה. מטבע הדברים בעיקר עם ארה"ב, אבל לא רק. הייתי במוסקבה, בפריז, בלונדון, כמובן בוושינגטון. אמרנו לכולם באופן ברור שישראל לא תיתן לאיראן להפוך למדינת סף גרעינית. אנחנו מעדיפים כמובן לפעול בשיתוף פעולה בינלאומי, אבל אם צריך – נפעל לבד. נגן בכוחות עצמנו על ביטחוננו", דברי לפיד.
הוא פירט כי "הצגנו בפני בעלי בריתנו לא מעט מודיעין קשיח. לא רק דעות ועמדות, אלא חומר מודיעיני שמוכיח שאיראן מרמה את העולם באופן שיטתי. כל מה שמעניין אותם זה שיוסרו סנקציות ויוזרמו מיליארדי דולרים לתוכנית הגרעין, לחיזבאללה, לסוריה, לעיראק, לרשת הטרור שהם פרשו בכל העולם. ישראל לא מתנגדת לכל הסכם. הסכם טוב הוא טוב. אנחנו מתנגדים להסכם שאין בו אפשרות לפיקוח אמיתי לא על תוכנית הגרעין האיראנית, לא על הכסף האיראני, ולא על רשת הטרור האיראנית".
שלשום, צייץ ראש המשלחת הרוסית לווינה, מיכאיל אוליינוב, כי ההעדפה היא להגיע לסיום מוצלח של השיחות במהירות האפשרית, ואף נקב בתאריך – תחילת פברואר. על אף האופטימיות לכאורה שמתאמץ לפזר הנציג הרוסי, בקרב ארה"ב, שנציגיה אינם יושבים באופן ישיר בשיחות מול האיראנים, ובקרב נציגי השותפות האירופיות – צרפת, בריטניה וגרמניה, התחושה אחרת. מהצהרות הנציגים נראה שכבר ישנה הבנה כי האיראנים הגיעו לדיונים רק כדי להציב דרישות, ולא כדי "לחזור לציות מלא" עם הסכם הגרעין הקודם, כפי שמגדירים בארה"ב את הדרישה מטהרן.
בשיחות שהתקיימו בשבוע שעבר בירושלים בין ראש הממשלה בנט, והשרים לפיד וגנץ עם ג'ייק סאליבן, היועץ האמריקני לביטחון לאומי, עלה הצורך להציב דד-ליין בפני האיראנים, עד אליו יימשכו השיחות. נראה כי המועד בו נקב אוליינוב, תחילת פברואר, הוא אכן יעד שעד אליו מצפים הצדדים להגיע להישג מסוים מבחינתם, או להבין שאין כבר טעם בדיונים.
עדיין לא ברור מה יקרה ב"פלאן בי", כלומר, במקרה והשיחות בווינה יסתיימו ללא הסכמות. בישראל חוששים כי האיראנים יצליחו להפיק מהדיונים בבירה האוסטרית הסכם חלקי, שיביא להסרת סנקציות מעליהם תמורת התחייבויות מצומצמות הן בנושא העשרת האורניום ("רק" עד לרמה של 60 אחוזים), ובוודאי בכל הנוגע למימון גורמים עוינים ברחבי המזרח התיכון, וכך – רק יעצים עוד את האיום האזורי הנשקף מאיראן.