היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט השיב היום (ב') לבג"צ בעתירה נגד החלטת שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, שלא להעניק את פרס ישראל לפרופ' גולדרייך, שקרא לחרם על אוניברסיטת אריאל.
בתשובתו, כתב היועץ כי "החלטת שרת החינוך לדחות את המלצתה של ועדת השופטים להעניק את פרס ישראל בתחום חקר המתמטיקה, חקר מדעי המחשב לפרופ' גולדרייך, אינה נתמכת בתשתית הראייתית הדרושה לשם כך, בהתאם לאמות המידה המחמירות שקבע בית משפט נכבד זה, לעניין התחשבות בשיקולים "חיצוניים".
לפיכך, המשיך היועמ"ש בתשובתו, "החלטה זו אינה יכולה אפוא לעמוד מבחינה משפטית, ויש מקום ליתן סעד שיורה על אישור המלצתה של ועדת השופטים, כך שפרס ישראל יוענק לרפו' גולדרייך, כפי שקבעה ועדת השופטים המקצועית". היועמ"ש הזכיר את הצהרהת המדינה במסגרת עתירה קודמת בנושא, כי ככל שיוחלט לבסוף להעניק לפרופסור את הפרס גם אם בעקבות הכרעה שיפוטית- הפרס יוענק לו בטקס פרסי ישראל הקרוב, או במועד לפני כן, לפי בחירתו של הפרופסור.
השרה שאשא ביטון מסרה בתגובה לתשובת היועץ, "משום שבית המשפט בחר להעביר אליי את ההכרעה, אני מקווה שיכבד את הכרעתי. נימקתי את עמדתי בצורה ברורה: מי שקורא להחרים מוסד אקדמי בישראל אינו ראוי לפרס ישראל על הישגים אקדמיים".
סערת הפרס לפרופסור גולדרייך נמצאת כבר תקופה ארוכה במחלוקת. לאחר ששר החינוך לשעבר, ח"כ יואב גלנט, החליט שפרופסור גולדרייך לא יקבל את הפרס, שופטי בית המשפט העליון, יצחק עמית, נועם סולברג ויעל וילנר החליטו פה אחד לבטל את ההחלטה של גלנט. השופטים קבעו כי יש להחזיר את ההחלטה לשולחנה של שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, וזאת בניגוד לעמדת ראש ההרכב, השופט עמית, אשר סבר כי יש להורות למדינה להעניק את הפרס לפרופ' גולדרייך.
שרת החינוך הודיעה כי לא תעניק לו את הפרס למרות המלצת הוועדה ועתירה נוספת הוגשה נגד החלטה זו.
פרופ' גולדרייך חתם בעברו על מספר עצומות "בעייתיות" שעוררו את השר גלנט לשקול למנוע ממנו את הפרס. על האחרונה שבהן חתם גולדרייך בחודש ינואר האחרון, והיא כוללת קריאה לאיחוד האירופי להפסיק שיתופי פעולה עם אוניברסיטת אריאל. פרופ' גולדרייך הצהיר באמצעות בא כוחו כי הוא עומד מאחורי חתימתו, אך מנגד הבהיר כי אינו תומך בתנועת ה-BDS. זאת, אגב, למרות שחתם רק בשנת 2019 על עצומה הקוראת לפרלמנט הגרמני לבטל את ההכרה בתנועת ה-BDS כתנועה אנטישמית.