שר החוץ יאיר לפיד הודיע היום שהמועמדת שהוא מציע מטעמו לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית כמחליפתו של הנשיא יצחק הרצוג היא ד"ר רות קלדרון, חברת כנסת לשעבר ואשת רוח. אלא שלפיד וקלדרון עוד לא יכולים להרים כוסית "לחיים" – שכן חסרים כמה פרמטרים למועמדות שכה ייחלו אליה במוסדות הלאומיים זה חודשים רבים.
נתחיל בכך ששר המודיעין אלעזר שטרן התמודד לפני מספר חודשים על התפקיד הבכיר, בתמיכתם של ראשי הקואליציה, ובמיוחד של ראש הממשלה נפתלי בנט וראש מפלגתו, יאיר לפיד. אלא שבימינה לא מתלהבים ממועמדותה של קלדרון לתפקיד. להיפך. לפני יותר מחודש פרסמנו במקור ראשון שקלדרון סיפרה למקורביה שהנסיון לקדם אותה כמועמדת מטעם הקואליציה לא צלח, והודתה לאותם חברים על התמיכה בה.
קלדרון סיפרה לחבריה במפלגה שלמרות הניסיונות לקדם את מועמדותה, המינוי נתקל בקשיים בעיקר מצד אנשיו של ראש הממשלה נפתלי בנט.
ואכן, הכוורת של בנט לא רואה בקלדרון כמועמדת שהם מרגישים עימה בנוח – ואנחנו לא צפויים לראות מכתב תמיכה בקלדרון, כפי שהוציא ראש הממשלה לשטרן – אשר הסיר מועמדותו בשל לחץ ציבורי כבד על אמירות שנויות במחלוקת במהלך ראיון ברדיו.
בנוסף, בניגוד למועמדים אחרים, קלדרון היא סדין אדום בקרב הקהלים השמרניים יותר ביהדות ארה"ב ובישראל. אמנם אין למפלגות החרדיות הצבעה בוועדת העשרה של הסוכנות היהודית, אך יש להם משקל משמעותי בקביעת סדר יום בנושאים אחרים בשלל המוסדות הלאומיים. בנוסף, סביר שתנועת המזרחי תתקשה לתמוך במועמדותה ואף להצביע עבורה.
קלדרון, נכון לרגע זה, איננה מועמדת הקואליציה, אלא המועמדת של מפלגת יש עתיד. בדיוק כמו שעומר ינקלביץ' היא המועמדת של מפלגת כחול לבן, כך קלדרון תהנה מתמיכה של דמות בולטת ובכירה בפוליטיקה הישראלית – שיכול להפוך בשנים הקרובות לראש ממשלה, אך לא בתמיכתם של יתר חברי הקואליציה הכה מורכבת הזו.
קלדרון יכולה להצטרף לרשימת המועמדים שכבר הצטמצמה לה – הן מצד מועמדים שהסירו מועמדותם, והן מצד צמצום של הועדה. המועמדים כעת הם השגרירים בדימוס מייקל אורן ודני דנון, שרת התפוצות לשעבר עומר ינקלביץ', סגנית ראש עיריית ירושלים פלר חסן נחום וח"כ לשעבר מיכל קוטלר וונש.
מצד אחד יש יתרון למועמדת שמגיעה ברגע האחרון: יש מומנטום חיובי לרוב, ויש פחות זמן למסע הכפשות. אך במקרה המדובר, לפיד לא שלף את הג'וקר המיוחל, והלך על בטוח. יהיה על קלדרון להרשים בזמן אפס את עשרת חברי הוועדה ואת התנועות שהם מייצגים. מחר (ה') צפויים מספר מהמועמדים להתראיין בשנית מול חברי הועדה – שחלקם כבר מתלוננים על תהליך כה ארוך ששואב מזמנם – ללא צפי לסיום.
אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון התקווה של יו"ר הסוכנות היהודית בפועל – יעקב חגואל, יהיה לסיים את התהליך הזה עד לחודש פברואר הקרוב, אז יתכנסו חברי חבר הנאמנים של הארגון. אך באם אף אחד מהמועמדים לא יקבלו 9 אצבעות מתוך 10 – ייתכן ונאלץ לחזור לנקודת ההתחלה.