שופטי בית המשפט העליון ניל הנדל, יעל וילנר ואלכס שטיין ידונו ביום שני בעתירה לא שגרתית המבקשת לפסול מיזם דיור בר השגה בעיר יפו, האוסר על משפחות צעירות יהודיות להתמודד במכרזי שיווק הדירות שם רק בשל מוצאן היהודי.
ראשית הפרשה בהחלטת ועדת הכספים של עיריית תל־אביב־יפו במאי 2011, לקדם מיזמי דיור מוזל לחיזוק הציבור הערבי בעיר. בנימוקי ההחלטה נאמר ש"האוכלוסייה הערבית הוותיקה ביפו היא מיעוט ערבי קטן בתוך רוב יהודי כמעט מוחלט", וש"הקשיים בהשגת דיור לשכבה הצעירה עלולים לפגוע במרקם הקהילתי של תושבי העיר הערבים".
ההמלצה התבססה על מסקנות צוות "שולחן עגול" שהרכיבה העירייה בעקבות דרישת נציגי ערביי יפו בעירייה, ובשיתוף נציגי הציבור הערבי ועמותות הפועלות לרווחת ערביי יפו. הצוות קבע בממצאיו כי ערביי יפו הם "אוכלוסייה ענייה על קרקע יקרה", וטען שפתרונות כמו מעבר לפריפריה, הזמינים למשפחות יהודיות שאין להן כסף לרכוש דירה באזורים יקרים, אינן ישימות אצל משפחות ערביות. "לאוכלוסייה הערבית ביפו יש ניידות מוגבלת", נאמר במסקנות, "בשל הצורך להישאר קרוב למבני דת ולמוסדות חינוך ותרבות ביפו".
באפריל השנה, כעשור לאחר החלטת ועדת הכספים, פרסמה העירייה מכרז המזמין מועמדים להשתתף בהגרלה לרכישת דירה במיזם מיכלאנג'לו, בין רחוב יפת לשדרות ירושלים. משפחות צעירות יהודיות מיפו שעמדו בתנאים החברתיים־כלכליים, ניגשו למכרז ונדחו בשל מוצאן היהודי, עתרו נגדו לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל־אביב. הן טענו ש"המכרז נגוע באפליה קשה על רקע גזעני, שמקומו לא יכירנו במדינה שוחרת שוויון".
השופטת הדס עובדיה דחתה את העתירה, וקיבלה את טענת העירייה שהיא הוגשה בשיהוי. לדבריה, אף שהמכרז פורסם רק לאחרונה, הוא התבסס על החלטה שהתקבלה במסדרונות העירייה לפני עשור, ועל העותרים היה לתקוף אז את ההחלטה.
השופטת עובדיה הטעימה כי אין חולק על מעמדה של הזכות לשוויון, אך הפסיקה מכירה בסמכות הרשות לקדם "העדפה מתקנת" ל"קבוצות מיעוט מוחלשות ומודרות" גם בהיעדר הסמכה מפורשת בחוק. "בית המשפט לא יחסום יוזמה כזאת ולא יראה בה אפליה", העירה, והוסיפה שיש מקום ל"העדפת בני המקום" בשיווק מקרקעין.
הערעור לבית המשפט העליון, שהגיש עו"ד ד"ר איתמר מירון ממשרד מירון־בן־ציון־פריבס, נפתח בטענה ש"זהו מכרז גזעני אשר לראשונה בתולדות מדינת ישראל והעיר העברית הראשונה מדיר באופן רשמי ומוצהר קבוצה אתנית כוללת רק בשל מוצאה וגזעה היהודי… קשה להעלות על הדעת כי בישראל 2021 יעמוד בחזית הבניין, בפועל או ברעיון, שלט ענק המכריז 'רכישת נכס בבניין זה אסורה על יהודים ומותרת לערבים בלבד'".
המערערים חולקים על טענת העירייה שתושבי יפו הערבים הם מיעוט נכחד בעיר, וטוענים שהיא משוללת כל יסוד. כתימוכין לדבריהם הם מביאים נתונים המעידים שהאוכלוסייה היהודית בעיר היא שמצטמצמת, ואילו האוכלוסייה הערבית צמחה בתוך עשור בכ־40 אחוז. בשנים האחרונות עלה לראשונה מספר התלמידים במוסדות החינוך הערביים על מספר התלמידים במוסדות הממלכתיים־עבריים.