"ההגנה החשובה ביותר בשלב זה היא לא בוסטר רביעי, אלא שתי מסיכות על האף והפנים" אומר פרופ' דן אדרקה, הרופא שהמליץ לנתניהו על עטיית מסכות, במהלך הגל הראשון של הקורונה בישראל ובניגוד לעמדת ארגון הבריאות העולמי ("הארגון הפיץ מידע מזויף"). הוא מסביר כי בשל המידבקות הגבוהה והמהירה של האומיקרון, יש לעבות את שכבת ההגנה החזקה ביותר מפניו. "לא צריך ללכת עם מסיכה אחת אלא עם 2 מסיכות וזה יכול לתת הגנה נוספת וחזקה יותר. אם יש לך קיר שפצצה עוברת אותו, תעבה את הקיר- זה הכי פשוט וזה מה שיכול להקטין את ההדבקה בתקופה הזאת" אומר אדרקה לאתר 'מקור ראשון'.
בחודשים האחרונים שוחח אדרקה מספר פעמים עם ראש הממשלה נפתלי בנט והוא משתף אותו מפעם לפעם בתובנות על ההתמודדות מול המגיפה. גם בימי הממשלה הקודמת, כבר מתחילת המגיפה היה לאדרקה קו טלפון ישיר מול ראש הממשלה בנימין נתניהו ובכירי משרד הבריאות. אתמול (א') פנה שוב אל לשכת בנט וביקש לקיים עימו שיחה דחופה ולהסביר לו מדוע יש לחדד את ההנחיות בנושא חבישת מסיכה כירורגית כפולה בעת הזאת.
"אנחנו יודעים שמסיכה אחת נותנת כ-80 אחוז הגנה. המשמעות היא שמתוך 100 וירוסים עוברים 20. עם מסיכה נוספת יעברו רק 4 וירוסים לכאורה ותקטין במידה רבה את כמות הוירוסים המגיעים לאדם וזה יכול להקטין תחלואה וחומרת תחלואה. זה הדבר הכי פשוט בעולם" מסביר לנו אדרקה. לדבריו, מסיכת N95 היא היעילה מכל המסיכות אך זו יקרה יותר ויש כאלה שעבורם היא פחות נוחה. "אני ממליץ זאת גם לצעירים וגם לזקנים כמובן. בקרב ילדים קטנים, לפעמים אפילו מסיכה אחת זה לא אפשרי לשים כהלכה אבל בטח בקרב צעירים. פעם האמינו שאף אחד לא יוכל וקשה לנשום עם שתי מסיכות אבל זה לא קשה לנשום- זה הכל בראש ואם אתה רוצה באמת להתגונן, תתגונן".
מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור נחמן אש חתם אתמול על ההנחייה לחסן מבוגרים בני 60 ומעלה, אוכלוסיות בסיכון ועובדי מערכת הבריאות במנת בוסטר רביעית בתקווה כי באין מעשים אחרים של הממשלה כדי לצמצם את התחלואה ולמנוע התפרצות חסרת שליטה, אולי המנה הנוספת תקנה הגנה טובה יותר על אוכלוסיות הסיכון. "הבוסטר הרביעי אולי יגן ובספק אם יגן על האוכלוסיה המבוגרת אבל המסיכות בוודאות יגנו על כולם. זה הדבר הכי בסיסי" סבור אדרקה.

"אני מבין שאנשים כנראה עייפים מהסיפור הזה אבל צריך להסביר לציבור שאנחנו יכולים להתגונן מפני הגלים באמצעים הכי פשוטים וכאילו פרימיטיביים. יש ללכת עם המסיכות כמו שצריך ולכסות טוב את האף. זה אמצעי פשוט ויעיל". פרופ' אדרקה מציין כי גם ראש הממשלה לשעבר ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו נראה בכמה אירועים המוניים כשהוא חובש שתי מסיכות כירורגיות מעל פניו. גורמים בסביבתו של נתניהו אישרו בפנינו שאכן הוא החל לחבוש שתי מסיכות בהתקהלויות גדולות.
פרופ' דן אדרקה (72), רופא פנימאי ואונקולוג בכיר בשיבא ותושב תל־אביב, אינו מוכר בציבוריות הישראלית. בעבר ניהל את היחידה לגידולי דרכי העיכול בבית החולים, ובמחקריו במכון ויצמן למדע נחל, עם כמה חוקרים, הישגים בינלאומיים, לאחר שהם מצאו חלבון ששימש לפיתוח תרופה לדלקת פרקים. בשנת 2017 הוענק לו פרס הרופא המצטיין בשיבא. הוא סבור כי המדיניות של גורמי הממשלה הסבורים כי אם יידבקו מיליוני אזרחים בשבועות הקרובים בקורונה, המהלך יאפשר לאוכלוסייה בישראל לפתח חסינות עדר, היא שגויה לחלוטין.
אדרקה: "חסינות עדר זו אגדה מצחיקה. זה אומר שאנשים נדבקו במחלה ולא יידבקו בה שוב, וראינו שבקורונה הכלל הזה כלל אינו עובד. מי שנדבק פעם יכול להידבק שוב, אז איזה חסינות יש לעדר? ההגדרה הזאת חסרת כל משמעות ולא יכולה להיות מטרה. המחלה הזאת תהיה בסוף דמויית שפעת. נצטרך להתחסן נגדה אם אתה רוצה לא לחלות בה".
כיצד תראה הקורונה בעתיד ומתי נדע שהמגיפה מאחורינו?
הקורונה הולכת ונחלשת כי זה ההתנגדות הטבעית של הוירוס. הוא לא רוצה להרוג את המאחסן אלא שיחיה כדי שיוכל להתרבות יותר ויותר ולכן האומקירון מוכיח שהוא הרבה פחות אלים ויותר מדביק. כך עובד הטבע. לדעתי האומיקרון הוא בשורה טובה לאנושות והוא אחד הצעדים לקראת היחלשות הוירוס וחומרת המחלה שהוא יוצר והישארותו בתוך האוכלוסיה כמו השפעת שאנחנו מכירים. נחייה בעתיד עם הקורונה כשפעת שהיא מחלה יחסית קלה שעדיין הורגת לצערנו כמה מאות נפטרים בחורף".