המועצה הישראלית לצרכנות מודיעה היום (ג') כי תתנגד לכל הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שלא יעניק לצרכנים כסף אלא קופונים. לטענת אנשי המועצה הענקת קופונים ללקוחות כפיצוי הינה "כלי שיווקי ופרסומי לחברה המעוולות, ולא מהווה הרתעה יעילה מפני הפרות חוק. אין כל סיבה שצרכנים שנפגעו יחויבו לרכוש באותה חברה פעם נוספת על מנת לקבל פיצוי".
התביעות הייצוגיות הינו נושא שנמצא בצמיחה, במסגרתו לקוחות שנפגעו ומשרדי עורכי דין תובעים חברות על נזקים שנגרמו להם באופן רוחבי למספר רב של לקוחות. מטרת הגשת תובענה ייצוגית נגד עוסק היא להביא למתן החזר כספי או פיצוי המגיע לצרכן על פי הדין או החוזה. הפיצוי בתביעות אלו מתחלק בדרך כלל באופן בו עורכי הדין מקבלים סכום משמעותי, התובעים הייצוגיים עצמם נהנים אף הם מפיצוי נכבד, ופיצוי נוסף מוענק לכלל הצרכנים שנפגעו. אולם לטענת אנשי המועצה לצרכנות, במקרים רבים מושג הסכם פשרה המשרת אך ורק את התובעים ועורכי הדין, ולא את קבוצת הצרכנים שבשמה הוגשה התובענה.
אחת הדוגמאות לפשרה בעייתית מבחינת המועצה לצרכנות היא פשרת קופונים, לפיה הנתבע מתחייב לתת הנחה או הטבה לצרכנים בתנאי שירכשו מוצר או שירות אחר. לעמדת המועצה לצרכנות, סוג זה של פשרה בעייתי מכמה סיבות: ראשית, הצרכנים שנפגעו כלל לא יקבלו פיצוי או החזר כספי. שנית, ההסדר מהווה סוג של קידום מכירות כך שכלל לא תושג מטרת ההליך הייצוגי – אכיפה והרתעה מפני הפרת החוק.
אחת הדוגמאות הבולטות שמביאים במועצה היא התביעה נגד "השטיח המעופף" על שיווק טיסות שכלל לא אושרו על ידי רשות התעופה האזרחית. בהסכם הפשרה נקבע כי כל צרכן שירכוש טיסה יקבל הנחה של 100 שקלים. אלא שבדיקת המועצה לצרכנות העלתה כי עוד לפני הסכם הפשרה כולם קיבלו אותה הנחה, וזאת לאורך השנים. לאור זאת התנגדה המועצה להסכם, ובית המשפט אכן לא אישר אותו.
במועצה לצרכנות מספרי כי הגישו בחודשים האחרונים לבית המשפט ארבע התנגדויות שכאלו להסכמי פשרה לתובענות ייצוגיות שהסתיימו בפשרת קופונים, וכך ימשיכו לנהוג גם בהמשך. "להסכם פשרה צריכות להיות שתי תכליות צרכניות מרכזיות – הגינות כלפי חברי הקבוצה והרתעה מביצוע עוולות צרכניות והבטחה ש'שהנזקים לא ישתלמו'", נאמר בהודעת המועצה לצרכנות. "פשרת קופונים לא עומדת באף אחת מן התכליות מאחר והיא מהווה כלי שיווקי ופרסומי לחברה עצמה ולא מהווה הרתעה יעילה מפני הפרות חוק. אין כל סיבה שצרכנים שקנו ונפגעו, יחויבו לרכוש באותה חברה פעם נוספת על מנת לקבל פיצוי. המועצה חושבת כי במימוש קופון יש משום טרחה לצרכנים, המחייבת אותם ברכישה. אין בפשרת קופונים פיצוי לצרכנים שיכולים באמצעות תביעה פרטנית לקבל פיצוי גבוה יותר. המועצה מוצאת כי סכום הפיצוי בפשרות קופונים נמוך וחסר פרופורציה לגובה הנזק שנגרם לצרכנים".