בכירי קופת החולים 'מכבי' קיימו היום (ג') תדרוך עיתונאים בו הציגו את מסקנות גלי התחלואה הקודמים של הקורונה בישראל, ואת היערכותם לקראת העלייה המשמעותית בתחלואה בשל זן האומיקרון.
״זהו גל קופות החולים״ אמר ד״ר ארנון שחר, המנהל הרפואי של מכבי. מתחילת המגיפה 273 אלף מבוטחי מכבי נדבקו בקורונה ומרביתם טופלו והיו במעקב ביתי.
"בשנה החולפת למדנו שניתן לטפל בחולים רבים בבית, באופן יעיל ובטוח במגוון בעיות רפואיות", ציינו מומחי הבריאות של מכבי. בשנה שחלפה אושפזו 286 חולי קורונה בבתיהם במקום אשפוז בבית חולים. 281 חולים במצב קשה תחת הנשמה נשארו אף הם בבתיהם ותחת מעקב הדוק מרוחק. "ראינו כי בבית מחלימים מהר יותר- אשפוז בית קצר יותר מאשפוז בבית חולים", ציין ד"ר שחר. לדבריו, התוצאים הקליניים אינם נופלים מאשפוז בבית חולים ועלה כי שביעות הרצון מצד המטופלים עולה על אלו שמפונים לטיפול בבית חולים.
במכבי ערוכים לטפל ב-200 חולים באשפוז בית ומבקשים תקציב נוסף ממשרד הבריאות להגדיל את היכולת. ״בין הגל השלישי לרביעי ירדנו מ-3% אשפוזים ל-2% וזה קרה כי מכבי ויתר הקופות הפכו להיות טובות יותר״, נאמר בתדרוך. עם זאת, ד"ר מירי מזרחי ראובני, ראש חטיבת הבריאות במכבי הודתה כי "במשרד הבריאות מבינים שהגל הוא שלנו אבל עדיין זה לא בא לידי ביטוי בתקציבים".
לראשונה מאז החל מבצע חיסוני הילדים בישראל, הוצגו נתונים אודות תופעות הלוואי בקרב ילדים בני 5-11 ובהשוואה למבוגרים. מניתוח הנתונים עולה כי ככל שהילדים קטנים יותר, כך תופעות הלוואי נמוכות יותר ורק כאחוז ועד שני אחוזים מכלל הילדים (מתוך כ85 אלף) פנו לעזרה רפואית בעקבות תופעות לוואי מהחיסון. ד"ר ראובני הסבירה כי תופעות הלוואי המדווחות אינן שונות בשכיחותן לדיווחים על תופעות כתוצאה מחיסונים אחרים והם לרוב חוסר נעימות בזרוע, כאבים קלים וכדו' שחולפים בתוך זמן קצר.
לנוכח העלייה בהיקפי התחלואה הצפויה בישראל, בדומה לרחבי העולם כתוצאה מנגיף האומיקרון במכבי נערכים להעביר את "האחריות" לקהילה.
חולים בסיכון נמוך יטופלו במערכת אוטומציה ויקבלו אפשרות למענה אנושי. זאת במטרה למקד את הטיפול ותשומת הלב לחולים בסיכון גבוה. במכבי מעריכים כי היקפי התחלואה הגבוהים וחסרי התקדים שחווה העיר ניו יורק, הן באשפוזים ובאשפוז ילדים, לא צפויה להיות דומה בישראל. "במדינת ישראל מערכת ציבורית יוצאת דופן שאין דומה לה בשום מקום בעולם", אמרה ד"ר ראובני. לדבריה, "מדינת ישראל מצטיינת באיכות הרפואה הציבורית גם בקופות החולים ובבתי החולים ומכיוון שכולנו נערכים לפי תוכנית עבודה סדירה, אנחנו לא נעמוד במצב הזה".
אנשי מכבי, קופת החולים השנייה בגודלה בישראל אחרי 'כללית', ציינו כי מעבדות הקופה עברו את הגבול העליון לכמות הבדיקות שניתן לבצע ביממה. "אנחנו מבצעים 34-37 אלף בדיקות קורונה PCR כאשר היכולת במעבדות עומדת על 31 אלף בדיקות. נדרשת הכרעה ציבורית לתעדף את מי שזקוק לבדיקות על מנת שנוכל לתת טיפול לאוכלוסיות הסיכון שיש חלון הזדמנויות לטפל בהן״.