נתוני ההטרדות המיניות בצה"ל, נחשפו היום (שלישי) בדיון בוועדת החוץ והביטחון. הדיון התקיים לבקשת חברות הכנסת אמילי מואטי, מיכל וולדיגר, ענבר בזק, ומיכל שיר-סגמן.
לדברי תא"ל אלה שדו-שכטמן, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, צה"ל מתייחס בחומרה לכל מקרה של הטרדה, והקמת מרכז מהו"ת – מרכז ללווי נפגעות, היא חלק מהתמודדות זו, ומעניק מענה, ליווי וכתובת לטיפול רגשי ופיזי וייעוץ משפטי. המרכז מטפל גם במקרים שאירעו טרם הגיוס, לבקשת המתלוננים. כמו כן, מונו מאות ממונות-יוהל"ם בכל יחידות צה"ל, ובכל חצי שנה כל החיילים מחויבים להשתתף בהסברה בנושא.
על פי נתונים שדו-שכטמן הציגה, בשנים האחרונות נרשמת עליה בדיווחים על הטרדות בצבא, ולדבריה הסיבה לכך היא עליה במודעות והבעת אמון של החיילות במערכת הצבאית. כ-50 אחוז מהמתלוננות מבקשות שהצבא לא יטפל בפוגע. בעוד שבשנת 2012 נרשמו 514 תלונות, הרי שב-2020 נרשמו כבר 1542 תלונות, מתוכם 26 מקרי אונס, 391 מעשים מגונים ו-92 מקרים של הפצת תמונות וסרטונים. כמעט 50 אחוז מהפוגעים הם חיילי-חובה, ו-29 אחוזים אנשי קבע, רובם צעירים. 51 חשודים הועמדו לדין משמעתי בשנת 2020, לעומת 31 בלבד בשנת 2016.
לדברי שדו-שכטמן, "אנו ארגון לומד, משתפרים כל הזמן ובודקים את עצמנו. לצד הצעדים הרבים שננקטים וננקטו, יש תכניות נוספות שאנו מקדמים על מנת לממש את תפיסת הרמטכ״ל בנושא. אין מקרה שמגיע לפתחנו, החל מהערה מילולית ועד המקרים הקשים ביותר, ואנו לא מטפלים בו באופן הראוי".
רס"ן מריה יודשקין, נציגת הפרקליטות הצבאית, סיפרה על כפיפות הצבא לחוקי המדינה בנושא, בנוסף להעמדה לדין משמעתי. הפרקליטות הצבאית לא עורכת עסקאות טיעון וכי בשנת 2020 הוגשו 31 כתבי אישום.