"חזרה של ארה"ב להסכם הגרעין – מהלך שגוי", אמר הרמטכ"ל אביב כוכבי בדיוק לפני שנה בכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS. אולם דיווחים השבוע שיצאו מישיבת הקבינט מדיני ביטחוני מעלים את השאלה האם הצבא שינה את עמדתו ב-180 מעלות?
לפי דיווח של הכתב המדיני ברק רביד, ראש אמ"ן אלוף אהרון חליוה אמר בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שהתכנסה ביום ראשון שמצב בו איראן והמעצמות ישיגו הסכם בשיחות הגרעין בווינה עדיף לישראל מאשר מצב בו השיחות ייכשלו ולא יושג הסכם כלל. לפי הפרסום, לפחות שני שרים שהשתתפו בישיבה אישרו את הדברים. חשוב לציין כי דיוני הקבינט הם חסויים ובצה"ל לא מתייחסים לדיונים חסויים וסגורים. לדברי שני השרים, חליוה אמר שחזרה להסכם הגרעין תגביר את הוודאות לגבי ההגבלות שקיימות על תכנית הגרעין של איראן, ושלא יהיו קיימות במידה ולא יהיה הסכם.
גם המוסד מציג עמדה הפוכה מעמדתו של חליוה, וראש המוסד אף התבטא בנושא בפנים גלויות וחושב שהסכם גרעין בעת הזו ובתנאים שהאיראנים מציבים זו טעות חמורה.
רק לפני שנה, סוף ינואר 2021, התייצב הרמטכ"ל אביב כוכבי לכנס המדובר ואמר דברים הפוכים. כוכבי הגדיר לפני שנה בכנס את האפשרות לחזרה של ארצות-הברית להסכם הגרעין עם איראן כ"מהלך שגוי". בדברים שנשא בכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS אמר כוכבי כי "איראן היא בעיה עולמית, השואפת להיות מדינת גרעין צבאית ואולי לעשות בו שימוש".
אם אכן דבריו של חלויה לא הוצאו מהקשרם וזו העמדה החדשה של צה"ל סביר להניח שהיא עומדת מול הבנה שהיה ואכן יחתם הסכם עם האיראנים ישראל תקבל את הזמן הדרוש לסיים את ההערכות לתקיפה באיראן כפי שמצהירים הרמטכ"ל ושר הביטחון וגם ראש הממשלה בנט. צה"ל עוד צריך להשלים רכש ולבצע שורה של אימונים בראשם אימון גדול בחודשים הקרובים שתכליתו תרגול תקיפה של יעדים משמעותיים במרחקים ארוכים. כמו כן הצבא ביקש להקדים רכש של כלי טייס לצורך העמדת יכולת של תקיפה כזו ובכלל זה מטוסי תדלוק חדשים.