הפרקליטה הצבאית ראשית, אלוף יפעת תומר-ירושלמי הודיעה אתמול (ג') כי צוות מייעץ ייעודי של משטרת ישראל יבחן את חומרי החקירה הקשורה לנסיבות מותו של קצין אמ"ן בכלא לפני יותר מחצי שנה. הצוות יחווה דעתו על הצורך בביצוע פעולות חקירה נוספות, אך עם זאת חקירת המשטרה הצבאית תישאר פתוחה וכל פעולת חקירה נוספת תתבצע על ידה.
בתגובה לפרסום, אימו של הקצין דוחה את הטענות והרמיזות בתקשורת לפיהן בנה שם קץ לחייו במהלך מעצרו, בזמן שהוא חיכה למשפט צבאי על עבירות חמורות בביטחון המדינה שבהן נחשד באותם ימים. "אני לא חושבת שמישהו במדינה נמצא במצב כמונו, שהוא קובר את היקר לו ולא יודע מהי סיבת המוות שלו", אמרה האם הבוקר בראיון ב-103FM.
"אנחנו מחכים שבעה וחצי חודשים, וכל הזמן אומרים לנו שחוקרים וחוקרים ושזו חקירה מורכבת", הוסיפה. "גם עכשיו, כשזה עובר לצוות מייעץ של המשטרה, עדיין לא נתנו לנו שום דבר ולא הסבירו לנו דבר". עוד הוסיפה האם כי היא "מצפה לתוצאות ולהסבר למה הבן שלי מת? זה הדבר הראשון שמעניין אותי ושיניח לי לפחות להתאבל בשקט. להבין למה הוא היה צריך למות".
כאמור, האם דחתה את הטענות לפיהן בנה בלע כמות גדולה של כדורים בכדי לסיים את חייו. "אנחנו די בטוחים שהוא לא עשה את המעשה בעצמו", אמרה.
גם עורכת הדין, שרון זגגי פנחס המייצגת את המשפחה, דחתה את הטענה לפיה הקצין התאבד. "ממש לא מדובר באירוע של התאבדות, אנחנו לא יודעים מהי סיבת המוות. ההורים קיבלו הודעה מפתיעה על מותו של הבן, בן 24, צעיר ובריא, אין סיבה שימות". היא הוסיפה ש"אנחנו לא מכירים ידיעה שהוא שם קץ לחייו, בכל השיחות שלנו עם הפרקליטות לא עלה החשד הזה. הם לא מצליחים למסור תשובות למשפחה". עורכת הדין הסבירה את השתלשלות העניינים: "קרתה אפיזודה בכלא, במהלכה הגיע למצב רפואי קשה מאוד ופונה לבית החולים, שם נקבע מותו. מעבר לזה המשפחה לא יודעת פרטים ומבקשת פרטים – העניין נמצא בחקירה".
מדובר צה"ל נמסר כי "סיכום ממצאי חקירת נסיבות מותו של הקצין מאמ"ן הוצג בימים האחרונים לפרקליטה הצבאית הראשית. כידוע, הקצין היה נתון במעצר בכלא הצבאי, בעקבות כתב אישום שהוגש כנגדו בגין עבירות ביטחוניות. שעות ספורות לאחר מותו, נפתחה חקירה פלילית ביחס לנסיבות מותו. החקירה נוהלה על ידי היחידה לחקירות פנים (היחק"פ), יחידת חקירה עצמאית, המקבילה בצה"ל למחלקה לחקירות שוטרים. כמו כן, לוותה החקירה באופן שוטף על ידי צוות של תובעים צבאיים, בראשות אלוף-משנה (במיל') אהוד בן-אליעזר, בעברו התובע הצבאי הראשי והסנגור הצבאי הראשי.
"במסגרת החקירה, נגבו למעלה ממאה עדויות מכלואים רבים, מסגל הכליאה ומגורמי רפואה ובריאות הנפש, התקבלו חוות דעת של מומחים, נאספו ונבחנו מסמכים וחומרים רבים, לרבות מאות שעות תיעוד של מצלמת האבטחה בתאו של המנוח. כמו כן, המכון הלאומי לרפואה משפטית באבו-כביר ערך בדיקה רפואית-מדעית לנסיבות מותו, כולל בדיקה ייחודית של דמו של המנוח במעבדה בארה"ב, המתמחה בבדיקות אלה. לאחר בחינת כלל החומרים והתוצאות, מצא המכון כי לא ניתן לקבוע באופן ודאי את סיבת מותו של המנוח", כך נמסר מדובר צה"ל.
הפרשה לא נותנת מנוח לצה"ל ובטח לא להוריו של הקצין. בצה"ל מבהירים כי על פי בדיקת צוות החקירה וצוות התביעה המלווה, כלל כיווני החקירה מוצו ולא נמצאו ראיות לכך שמותו של המנוח נגרם כתוצאה מעבירה פלילית.
הפרקליטה הצבאית הראשית קבעה לאחר בחינת חומרי החקירה כי מאחר שהחקירה לא הביאה למסקנה חד משמעית בדבר סיבת מותו של המנוח, יש לעשות כל שניתן על מנת לוודא כי "אין אבן שלא הפכו" במסגרת החקירה. משכך, כאמור, החליטה כי חומרי החקירה יועברו במלואם לעיון צוות מייעץ ייעודי של משטרת ישראל. הצוות יורכב מחוקרים מנוסים, בעלי ידע רלוונטי, אשר יבחנו את חומרי החקירה וימליצו האם יש צורך בביצוע פעולות חקירה נוספות.