המכון הישראלי לדמוקרטיה מפרסם היום את מדד הדמוקרטיה של הציבור הישראלי בגופים המרכזיים. צה"ל עדיין נמצא במקום הראשון אבל סופג חבטה קשה עם ירידה חדה של 12 אחוז באמון הציבור היהודי במדינת ישראל. לאחר חזרה למדדי האמון הגבוהים מאוד מהם נהנה צה"ל רק בחודש יוני האחרון בקרב הציבורי היהודי שעמד על 90 אחוז, חלה ירידה שוב באוקטובר ל-78%, והוא הנמוך ביותר מאז 2008.
גם תחושת הביטחון בציבור נפגעה באופן ניכר. המדד קובע כי ישנם פערים חדים בתחושת הביטחון: רוב היהודים מסכימים כי ישראל מצליחה לדאוג לביטחון אזרחיה (61%), בהשוואה למיעוט בלבד מהערבים (33%) – חלה ירידה חדה בתחושת הביטחון בציבור זה בהשוואה לשנתיים האחרונות (2020- 56% ו-2019- 64%). במקרה הזה מבצע שומר החומות בדגש על האירועים בתוך שטח ישראל בין יהודים לערבים, ככל הנראה תרמו רבות לנתונים הללו.
שנים רבות הדף הצבא ביקורת ציבורית סביב נתוני מדד אמון הציבור שתמיד העמידו את הארגון לא רק בראש הפרמידה אלה גם עם נתונים גבוהים שקשה היה לחלוק עליהם. בצבא חלוקים בשאלה מה קרה בחצי השנה האחרונה: מצד אחד, אחרי מבצעים צבאיים בדרך כלל הצבא זוכה לנתוני אמון גבוהים מאוד מה שגורם גם לעליה במוטיבציה להתגייס ליחידות קרביות. לצד זה, יש חלקים בצה"ל שחושבים שמבצע שומר החומות אולי נגמר בהצלחה מבצעית אסטרטגית אולם בתודעה הציבורית זו לא תחושה של חלק גדול באוכלוסייה שציפה למבצע שיחזיר את החמאס שנים אחורה דבר שלא ניכר ברמה התודעתית גם אם הוא נכון עבור הצבא.
כולם תמימי דעים כי הסיבה לירידה נובעת ממגמה עולמית של מדינות דמוקרטיות שמערכות שילטון בהן, בדגש על מערכות ציבוריות, חוו ירידה חדה באמון הציבור בין היתר בגלל השימוש הרחב ברשתות חברתיות, תופעות הפייק ניוז וכמובן מגיפת הקורונה. גם בישראל יש לא מעט אזרחים שחשים בלבול בגלל התנהלות המדינה, הגופים הציבוריים ובהם גם צה"ל שלוקח חלק גדול בסיוע להתמודדות עם המגיפה.
חצי השנה האחרונה לוותה גם בשיח אלים ברשתות החברתיות סביב צה"ל בדגש על הטיפול של הארגון בכח האדם. השיח הציבורי סביב תנאי הקיום של חיילי החובה, השכר הזעום שהם מקבלים, תנאי השירות שלהם שמקבלים תהודה גדולה ברשתות החברתיות ובכלל זה תנאי חדרי האוכל וההסעות שגרמו להד רב. כמו כן, גם השיח כלפי אנשי הקבע שכלפיהם מתנהל מאבק משפטי סביב שכרם, תנאי שירותם ותוספת הרמטכ"ל. כל הפרמטרים הללו לא סייעו לציבור להתחזק באמונו בארגון והערכה היא כי כלל המדדים הללו גרמו לירידה באמון הציבור בארגון.
בצה"ל מעריכים שמדובר באירוע נקודתי. הרמטכ"ל אביב כוכבי ידע בשבועות האחרונים את תוצאות המדד ובצה"ל לא מזלזלים בנתון ומקווים שאכן מדובר בנקודת שפל שתשתנה במדד הבא.
תגובת דובר צה"ל: "צה״ל הוא צבא העם ואמון הציבור מהווה מרכיב חשוב במימוש ייעודו. צה״ל רואה את נושא אמון הציבור כמרכיב משמעותי ביותר בבטחון הלאומי, ומקיים תהליכי למידה ושיפור בהתאם".