יצירותיו של יורם טהרלב ז"ל התנגנו בשידורי הרדיו עם היוודע דבר פטירתו, אתמול בשעות הבוקר. זה היה ביטוי מוחשי לתרומתו האדירה למדינת ישראל ולמורשתה. יצירותיו הן נכסי צאן ברזל בתרבותנו, ויישארו כאלה גם בעתיד.
המשורר הוותיק שהלך לעולמו ביום חמישי בגיל 84, בתום מאבק ממושך במחלה קשה, הביא לעולם שירים שהפכו לפסקול הילדות, הנעורים והבגרות של רבים, בעתות שמחה וצער, בימי זיכרון ובחגים. יש מי שיאמרו שלכל רגע או חוויה אפשר למצוא שיר של טהרלב שיתאים לו.
טהרלב נולד וגדל בקיבוץ יגור, את שיריו החל לכתוב במחברת שקנה לו אביו, המשורר חיים טהרלב, במתנה. "הוא נגע בהכול", אומר המוזיקאי ושדר הרדיו דני סידס. "כמה שעות אני שומע את היצירות האלה, ואפשר להמשיך עוד המון זמן". סידס רואה בטהרלב משורר רב־סגנונות. "היצירה שלו מאופיינת במגוון כיוונים. 'החלונות הגבוהים' התאהבו בו מהצד של הרוקנרול, ירדנה ארזי התחברה מכיוון שירי ארץ ישראל. השירים שלו כיכבו בפסטיבלי זמר ובגני הילדים ובלהקות הצבאיות – הכול מהכול.
"כל מלחין גדול יכול לומר שלקבל טקסט של טהרלב זו חוויה מסוג אחר. הוא כתב למתי כספי, ליהודה פוליקר, לנורית הירש, לברי סחרוף. הוא כתב עשרה להיטי ענק של חוה אלברשטיין. אפשר לומר שבכל מקום שהייתה בו מוזיקה – יש שירים של יורם טהרלב. הוא בשורה אחת עם אהוד מנור וכותבים בסדר הגודל הזה".
שיר שמרגש במיוחד את סידס הוא "על כפיו יביא" שהלחין יאיר רוזנבלום ושרה במקור רבקה זוהר. "בכל פעם שאני שומע אותו אני בוכה", משתף סידס, "יורם לקח פה שלושה בעלי מקצוע, נגר, סנדלר ובנאי, שכל אחד עושה משהו למען ירושלים ומחכה לאליהו הנביא. זה שיר אהבה למשיח ולירושלים. אין עוד משורר חילוני שכתב שיר כזה לעיר הבירה. הוא היה חילוני גמור, אבל מחובר למסורת גם דרך שירים כמו 'יעלה ויבוא', 'נוח', 'קום לך אל נינוה'".
טהרלב זכה בהוקרה ובפרסים רבים על פועלו – פרס אקו"ם, פרס תמוז, ואף הפרס לאמנים ותיקים על שם אריק איינשטיין.
בשלושת העשורים האחרונים טהרלב לא כתב שירה, והתמקד בפעילויות אחרות. את התרחקותו מכתיבת שירים הסביר בריאיון לרותי קדוש במעריב ב־2011: "אדם צריך להימצא במקום שבו יש לו יתרון יחסי", הוא אמר. "אני מיישם את מה שכתבתי בספרי 'מדריך טהרלב לכתיבת שירים': 'אם יבש מעיין שיריך, אל תיתן שנדע את זה לפניך'. פרשתי כדי לא להיות פתטי.
"התרבות עברה הפרטה. מקצוע הפזמונאות נדרש פחות כי מרבית הזמרים והמלחינים כותבים בעצמם את שיריהם, שעוסקים בעיקר באהבה ובמשפחה. היום לא מבינים את שיריי.
"בכל מקרה, את שיריי היפים כבר כתבתי, אז מה יצא לי אם אכתוב עוד שיר? הוא ממילא לא ישתווה לשירים יחידאיים בזמר העברי שכתבתי, דוגמת 'על כפיו יביא', 'יואל משה סלומון' ו'גבעת התחמושת'".
טהרלב כתב לא רק שירים, אלא גם עשרות ספרים: "הדודה שלי מרחוב הנביאים", "גברת אחת מרחוב בצלאל", "טיפה בים", "שמע בני" "מצע אישה מצע טוב", ועוד. כמו שיריו גם ספריו יועדו לכמה קהלי יעד, למבוגרים וילדים כאחד ועסקו בנושאים רבים.
טהרלב הותיר אחריו ארבעה ילדים, נכדים ונינים. הלווייתו תתקיים בצהריים בקיבוץ יגור.