מהבוקר (א') כבר לא תהיה משמעות לדיווחי התחלואה היומיים של מאומתים חדשים. המדד הקובע לבחינת ניטור היקפי התחלואה והתפשטותה בישראל יתבסס על מספר החולים קשה המאושפזים בבתי החולים.
"כשיהיו לנו רק תוצאות של בדיקות ה־PCR והאנטיגן המוסדי, לא תהיה לנו ברירה אלא להסתמך על מדד מהימן יותר, שהוא מצב החולים בבתי החולים", אמר לנו גורם בכיר במשרד הבריאות.
לפי החלטת שר הבריאות, מחוסנים צעירים וכאלו שאינם בעלי תסמיני מחלה ונחשפו לחולי קורונה, יתבקשו מעתה לבצע בדיקה ביתית, ורק אם יימצאו חיוביים יבצעו בדיקת אנטיגן מוסדית. ההחלטה, שתביא לערפל סביב היקף הנדבקים במדינה, מבקשת למקד את איתור הנדבקים בקרב אוכלוסיות מבוגרות ובסיכון, וזאת כדי להגיע אליהם במהירות ולספק להם תרופות שיסייעו לבלום את החרפת המחלה.
לדברי הגורם, החיסרון במדד החדש הוא העדכניות שלו, כיוון שהוא בוחן את תמונת המצב על פי מספר החולים המאושפזים אחרי שאלו נדבקו וחלו, וכך לא יתאפשר זיהוי של שינויים מיידיים בתמונת התחלואה.
"אני מאמין שאנשים יכולים להיות אחראים, וכאשר היו במגע כלשהו ורוצים לדעת אם חלילה נדבקו, יעשו את הבדיקה", אמר מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור נחמן אש. הוא הדגיש כי המועד המומלץ לביצוע הבדיקה הוא רק ביום השלישי או הרביעי שלאחר המפגש עם המאומת לקורונה.
"הסיכוי שהבדיקה תהיה חיובית יום אחרי החשיפה הוא נמוך מאוד", ציין אש והזכיר ש"מי שמתגלה כחיובי צריך לעשות גם בדיקה מוסדית כדי לאמת את הבדיקה הביתית וכדי לתעד את ההחלמה במערכות".
אש התקשה להעריך את היקפי התחלואה הצפויים בעקבות התפשטותו המהירה של זן האומיקרון בישראל, במקביל לתחלואה נרחבת גם מזן הדלתא שנחשב למסוכן יותר. "קצב ההכפלה הנוכחי הוא 2.7, מה שאומר שבעוד שלושה ימים נעמוד על 30 אלף מאומתים, ובעוד שבוע – כ־50 אלף. קשה לחזות לאיזה שיא נגיע, ואני מקווה שהשיא קרוב".
הוא ציין כי מספר החולים קשה גדל ליותר מ־130, אך מגמת המונשמים נשארה יציבה: "זה סימן חיובי שנמצא בהלימה לדיווחים מהעולם, אבל צריך לחכות ולראות אם האומיקרון באמת קל יותר מהדלתא".
במערכת הבריאות מדווחים על היעדרויות נרחבות של צוותים רפואיים מבתי החולים לאחר שנדבקו בקורונה או נאלצו להישאר בבית עם ילדים שנדבקו בנגיף. החשש הכבד הוא שהבידודים והתחלואה יכבידו על יכולות העמידה של בתי החולים בהיקפי התחלואה הצפויה ואשפוזי מחלות החורף, שכבר כעת מטילות עומס רב על מחלקות האשפוז.
גורמים במשרד הבריאות התעקשו לקראת סוף השבוע שעל אף הביקורת במערכת הבריאות, ההחלטה לא לבדוק מחוסנים באמצעות בדיקות PCR אלא בבדיקות ביתיות "לא מגיעה מהרמת ידיים או הודאה בכישלון, אלא מתעדוף הכלים שעומדים לרשותנו". זאת למרות שיש מחסור נרחב בשוק בבדיקות אנטיגן.
במשרד הבריאות אומרים שבהיקפי התחלואה הנוכחית אין עוד טעם בבדיקות באמצעות איגום מטושים או מבחנות, ומתנגדים להצעות אנשי המעבדות לעבור לבדיקות רוק, שבמיוחד באומיקרון יכולות להיות מדויקות ופשוטות יותר לאיסוף ולפענוח. "בדיקות הרוק רגישות אפילו פחות מאנטיגן. בשום מדינה אי אפשר להיערך לבדיקות של מיליון איש, עם 50 אלף מאומתים ביום".
עם התפרצות האומיקרון בישראל לפני כחודש, דרשו במשרד הבריאות מהממשלה להטיל מגבלות על אירועים המוניים כדי להאט את התפרצות התחלואה, אך אלה לא התקבלו. נכון להיום, אומרים במשרד הבריאות שאין עוד טעם במגבלות התקהלויות וכדומה, שכן הן לא תהיינה אפקטיביות כלל.
"הצלחנו לקנות זמן יקר של חמישה שבועות שבו למדנו על הנגיף, הבאנו לישראל תרופות וסגרנו את השמיים לכניסה ממדינות אדומות. כעת, עם המידע שצברנו וההערכות, אנחנו מאמינים שנוכל לעמוד בהיקפי התחלואה הצפויה", אמר לנו בכיר במשרד. זו גם הסיבה להכרזת מנכ"ל משרד הבריאות כי החל מחצות ביום שישי הוסרו כל המדינות מרשימת המדינות האדומות.
במילים אחרות אפשר לומר שתוכנית העבודה המרכזית של בכירי המשרד והממשלה היא תקווה שהתחלואה חסרת התקדים הצפויה בישראל לא תהפוך לקשה וקטלנית, ושמבצעי הבוסטר הרביעי וחיסון הילדים ימתנו את השפעתה. מנגד, מדיניות הממשלה עלולה להביא את ישראל למציאות רפואית מורכבת ואובדן שליטה בטיפול בחולים. בעוד במשרד החינוך לא מאפשרים סגירת בתי ספר שבהם תחלואת הקורונה גבוהה וההדבקות הנרחבות בכיתות הלימוד הולכות ומאבדות כל שליטה. על פי שירותי בריאות הציבור במדינת ניו יורק, מספרי אשפוזי הילדים השבועיים בניו יורק הוכפלו פי 7: גילאי לידה עד 4 עלו בכ-800%, 5 עד 11 עלו בכ-355%, וגילאי 12 עד 18 עלו בכ-1,000%. 54% מהילדים שאושפזו ללא מחלות רקע אחרות ו-91% מבני 5 עד 11 שהתאשפזו אינם מחוסנים.
"לא איבדנו שליטה", טען בשבוע שעבר שר הבריאות ניצן הורוביץ שמאמין שהגל הנוכחי יביא לעלייה מהירה וחדה אך מנגד תקווה שגם לדעיכה מהירה בתוך כמה שבועות.
עם זאת, במשרד הבריאות אומרים לנו שכעת ברור שאם התקוות יתבדו, הפתרון יהיה אחד בלבד. "ברמת תחלואה והדבקה כזאת, הפתרון היחיד לעצור אותה הוא סגר בלבד, פחות מזה לא יכול לעשות כלום", אמר לנו הבכיר. "קנינו זמן וראינו שהנגיף פחות אלים. אם נגיע לנקודת קצה שבבתי החולים לא יוכלו לאשפז עוד חולים או לטפל בחולים אחרים, נידרש למגבלות חמורות יותר ואני לא רואה אפשרות אחרת מאשר סגר".