למרות מהימנותן הנמוכה יחסית, בדיקות האנטיגן הביתיות הן עדיין קו החזית בו החליטה הממשלה למקד את הניסיון לצמצם את ההתפרצות המאסיבית של המגפה בישראל. על פי מתווה הבדיקות החדש, מחוסנים ומחלימים שהיו בקרבת חולי קורונה מאומתים, או שיש להם תסמיני מחלה והם מתחת לגיל 60 או שאינם בקבוצות סיכון, צריכים להיבדק באמצעות בדיקת קורונה מהירה ביתית או להגיע לאחד ממתחמי הבדיקות ברחבי המדינה. בכל מקרה, על פי התקנות מי שנמצא חיובי לקורונה בבדיקה ביתית, מחויב להגיע למתחם בדיקות אנטיגן ולעשות בדיקה נוספת לאימות. במתחמים הללו, לרוב במקומות סגורים והומי אדם, זמני ההמתנה ארוכים מאוד.
על אף שזו עדיין לא המלצה רשמית, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אמר הבוקר בראיונות לתקשורת כי יעילות הבדיקה המהירה לאחר מפגש עם חולה קורונה אפקטיבית כשלושה ימים לאחר המפגש ולא מיד לאחר המפגש הבודד עימו. הוא המליץ למי שהיה בקרבת חולה מאומת להיבדק לאחר שלושה ימים, אך לא הוסבר מה עליו לעשות בינתיים. בעוד ישראלים צובאים על חנויות הפארם ונרשם ביקוש ער לבדיקות אנטיגן ביתיות, הנה כמה המלצות לביצוע הבדיקות בצורה הטובה ביותר, כזו שתעלה את אחוזי המהימנות שלהן.
"הזמן הטוב ביותר לעשות את הבדיקה הוא רגע לפני המפגש עם אנשים". ממליץ אמיר ארוגאטי, דוקטורנט וחוקר מהפקולטה לביולוגיה בטכניון. "במידה שאתם עושים בדיקה ביתית, אל תעשו את הבדיקה בבוקר, עדיף לחכות עד הרגע בו יוצאים מהבית". ארגואטי ממליץ לבצע את בדיקת המטוש גם מהגרון וליתר דיוק מבדיקה בגב הלוע באזור השקדים. "יותר ויותר אנשים שסובלים מכאבי גרון ויוצאים שליליים בבדיקה מהירה מתגלים חיוביים לאחר דגימה מהגרון" הוא אומר ומסביר כי "יש הרבה היגיון בזה, אם כואב בגרון סביר ששם הנגיף התיישב ושם הוא יוצר דלקת. אם נדגום רק מהאף, אפשר לפספס אותו".
בדף הטוויטר שלו כתב ארגואטי כמה נקודות שחשוב לשים לב אליהן:
1 קראו טוב-טוב את ההוראות. אם משהו לא ברור, מומלץ לצפות בסרטוני הדרכה.
2 לא "לחפף" ולא לעגל פינות. הבדיקות הללו רגישות ומדויקות כשעורכים אותן כמו שצריך. אם תעגלו פינות, הסיכוי לשלילי כוזב עולה.
3 תגיעו לחלק ה״רטוב״ של האף עם המטוש ותסובבו אותו היטב בכל נחיר, כעשרה סיבובים. המטרה היא לאסוף כמה שיותר חומר כדי לתפוס מספיק מהנגיף, גם אם יש ממש מעט ממנו.
4 אם זה מדגדג זה סימן שאתם במקום הנכון. אל תכניסו את המטוש עמוק מידי, זה לא אמור לכאוב. כך גם לגבי הבדיקה בפה.
5 ערבבו את המטוש היטב בתוך הנוזל במבחנה. במידת הצורך לחצו מעט על המבחנה על מנת שהנוזל יכסה את המטוש. היזהרו שלא ליצור בועות.
6 ודאו שעטיפת הבדיקה סגורה היטב, ושאין סימני לחות בתוכה.
7 טפטפו בעדינות את מספר הטיפות הדרושות במקום הנדרש לכך. שימו לב שערכת הבדיקה נמצאת במצב מאוזן.
8 המתינו בסבלנות 15 דקות (ולא יותר, ככל שעובר זמן יש סיכוי גבוה לחיובי כוזב, וחבל).
9 אם בסוף פרק הזמן מופיע פס ב-C ואין פס ב-T, אתם ככל הנראה שליליים לקורונה. אם אין פס ב-C הבדיקה לא תקינה, מומלץ לבצע בדיקה נוספת. אם יש פס גם ב-T היכנסו לבידוד וקבעו בדיקת PCR בהקדם.
מקווים שתצאו שליליים תמיד.