המשך מגמת העלייה במספר הנדבקים שהגיע למעל 32 אלף מאומתים ביממה האחרונה, מביא את אנשי מפקדת אלון למקד את עיקר המאמצים בהגנה על אוכלוסיות זקנות וקבוצות סיכון. זאת מתוך ניסיון למנוע התפתחות תחלואה קשה ותמותה בקרב האוכלוסייה הכי מורכבת לטיפול.
"בבדיקות החיוביות עולה כי 52 אחוזים מהנדבקים הם בעלי תו ירוק וכעת 10 אחוזים מהמאומתים החדשים הם מחלימי קורונה שחלו כבר פעם אחת ופעמיים וכעת נדבקו שוב", תיאר גורם במפקדת אלון של פיקוד העורף.
היום (ב') קיימו אנשי המפקדה תדרוך מקיף לעיתונאים ובו הסבירו כי מקור הפער ביכולות הדיגום של בדיקות הקורונה והתורים הארוכים הוא בהיערכות לצפי של עד 200 אלף בדיקות ביום, בעוד מתברר כי ממדי התפשטות וריאנט האומיקרון דורשים יכולות ניטור תחלואה גבוהות יותר.

דברי הגורמים במפקדת אלון מתחברים לביקורת שמשמיעים גורמים במשרד הבריאות ובמערכת הבריאות, כי היערכות ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ הייתה בלתי מספקת ובזמן ש'קנו' במפקדת אלון למניעת התפרצות האומיקרון בישראל לא נערכו לעמידה בביקושים של בדיקות ובתוספת כוח אדם לבתי החולים.
במשך שבועות מכריז השר הורוביץ כי 'הכל בשליטה' וכי "התכוננו, נערכנו ותרגלנו מראש". בעקבות מחדל הבדיקות החליטו במשרד הבריאות, בניגוד לכל מדינות המערב, שלא לאפשר למי שנחשפו לחולי קורונה לבצע בדיקות PCR אלא רק בדיקות אנטיגן מהירות ופחות אמינות בצורה משמעותית.
מאז פרצה מגפת הקורונה ביצעו מעבדות משרד הבריאות וחברות פרטיות בישראל מעל 41 מיליון בדיקות קורונה, ישראל נמצאת במקום ה- 16 בהשוואה למדינות העולם ביחס בדיקות לנפש. גורם במפקדה הסביר כי במעל 40 המעבדות הפועלות בישראל לא מסוגלים לעמוד כעת בהיקף הבדיקות הנדרשות בשל היקפי ההדבקה הגבוהים, ולכן זמני ההמתנה לתוצאות עלו על יומיים ושלושה והפכו ללא יעילות בניסיון לצמצם מעגלי הדבקה.

במאמצי החקירה שבמפקדה שהוקמה בחודש אוגוסט 2020, מפעילים כ- 600 חוקרים אפידמיולוגיים שמתחקרים רק בני 70 ומעלה. מאומתים חדשים צעירים יותר עוברים חקירות אפידמיולוגיות באמצעות בוט דיגטלי שמתכתב איתם בהודעות ווטסאפ. במפקדת אלון אומרים כי המערכת החדשנית זוכה לשיתוף פעולה ברמה של כ-50 אחוזים ומצביעים על מערכות דומות בעולם שזוכות להיענות נמוכה יותר באופן משמעותי מזו שהישראלים נענים לחקירה.
במהלך התדרוך לעיתונאים הציגו במפקדה המשימתית למאבק בהתפשטות הקורונה נתונים מרשימים אודות השיפור המשמעותי שרכשו באיתור חולים ובבידודם, בזכות החקירות האפידמיולוגיות.
אם בחודש ינואר אשתקד, כ- 31 אחוזים מהמאומתים היו כאלו שבמערך החקירות האפידמיולוגיות זיהו מראש והכניסו אותם לבידוד טרם אומתו לנגיף, הרי שבחודש נובמבר האחרון עמדה יעילות המערך על איתור 69 אחוזים מהמאומתים שעלו כמגעים בחקירות האפידמיולוגיות, טרם האימות.
"מפקדת אלון מרכזת את כלל מאמציה באוכלוסיות 60+ ואוכלוסיות בסיכון על מנת לצמצם את התחלואה הקשה", אמר מפקד מפקדת אלון תא"ל שלומי בן מוחה. לדבריו, "אנחנו בימים הקרובים מרחיבים את הפעילות בשלושה מאמצים מרכזיים- הראשון תגבור של 130 חובשים בקופות החולים על מנת לחסן את אזרחי ישראל. המאמץ השני הוא יחידות צבאיות בבתי החולים על מנת לשמור על רציפות התפקוד. המאמץ השלישי הוא יחד עם הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה בפעולות ממוקדות כדי לצמצם את התחלואה".
אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות עובדי המעבדות הציבוריות טענה היום כי חסרים לכל הפחות 300 עובדים מקצועיים למעבדות."משרד הבריאות לא נקט בשום צעדי חירום" האשימה אדמון. היא ציינה כי מהתרפצות המגיפה בישראל איבדו המעבדות הציבוריות מאות עובדים לטובת המעבדות הפרטיות. אדמון ציינה כי" כ-15 אחוזים מכלל 3,000 עובדי המעבדות הציבוריות בארץ נמצאים היום בבית, עקב מחלה או בידוד".