מומחים בישראל מציעים מתווה חדש ושונה להתמודדות עם היקפי התחלואה הגואים בישראל בגל האומיקרון. לאור אובדן השליטה בהיקפי ההדבקה והסכנה הצפויה לאי-ספיקה במערכת הבריאות, הציעו אמש (ב') המומחים לנסות להשתלט על מקדם ההדבקה ולהאט את התחלואה בצעדים קלים יחסית של צמצום אירועים והתקהלויות גדולות ב-20 אחוזים. אלה עשויים לסייע להפחית את התחלואה בעד 50 אחוז ובכך להאט את קצב ההדבקה בישראל.
בצוות המומחים, שהוקם עוד בתקופת הממשלה הקודמת בידי עו"ד מורן לשם בר, ראש המטה של שר המדע והטכנולוגיה לשעבר יזהר שי, משתתפים קבוצת מתנדבים וביניהם חוקרים, מדענים ורופאים שהתגייסו לסייע אל מול אתגרי השעה. אנשי המחקר מוטרדים מהפרשנות השגויה לדעתם של המודלים החוזים את העומס בבתי החולים, ומציעים שינוי מיידי בניהול גל האומיקרון שמבוסס על הפחתת מהירות והיקף התחלואה, כאשר במקביל תוכל המדינה להמשיך בקמפיין החיסונים ובמיתון ההשפעה ההרסנית של גל האומיקרון על המשק.
על פי נייר העמדה פרסמו אמש, טוענים המומחים ש"זמן הדור" הקצר של האומיקרון (פרק הזמן שבו נשא יכול להדביק אחרים) מהווה הזדמנות להתערבות ושליטה מחדש במקדם ההדבקה. כמו כן, הורדת מקדם ההדבקה ופריסת החולים על זמן רב יותר יורידו את צפי התחלואה הקשה לחצי וישמרו על סטנדרט טיפול בילדים חולים. על פי המתווה, אם נמתח את אורך ומשך הגל לאביב – הרחק מהשפעת – ונלמד על יכולות החיסון הרביעי ותועלותיו, נוכל להציל חיים.
המתווה שקבוצת המומחים מציגה קורא תיגר על מדיניות הממשלה, בעצם לאפשר לגל להשתולל ללא מגבלות משמעותיות. בניגוד לעמדת ראש הממשלה נפתלי בנט, שר הבריאות ניצן הורוביץ ובכירי מערכת הבריאות, הם טוענים שניתן להחזיר את השליטה לידינו במקום להיתלות במודלים שעומדים לנגד עיני בנט והורוביץ שממשיכים בקו "הכלת התחלואה הקשה והתמותה", בדומה לגל הרביעי.
"מדיניות ההכלה הנוכחית תוביל למחיר אנושי כבד בתחלואת מבוגרים וילדים", קובעים המומחים ומסבירים שקצב עליית התחלואה המהיר עלול להוביל לקצב אשפוזים גבוה החוצה את סף ספיקת מערכת הבריאות. על פי כל המודלים הקיימים בישראל, יאושפזו כ-5,000 חולים קשים בחודש אחד, והמשמעות לדבריהם היא שריכוז אשפוזים בחודש אחד במקום בשלושה חודשים בגלים קודמים יגרום לחציית סף הספיקה.
סכנה נוספת היא שיעורי תחלואה גבוהים בגיל הרך, אשר עבורו אומיקרון מהווה מחלה משמעותית ואינו מוגן על ידי החיסונים והטיפולים התרופתיים הקיימים בגיל המבוגר והקושי בהפניית משאבים לטיפול בהם.
בהצעתם, עם "מריחת" גל האומיקרון וצמצום התקהלויות, נוכל להשתלט במהירות הגל ללא חציית סף הספיקה. הם ממליצים למקד את צמצום המגעים בהגנה על הגיל הרך, שאינו מחוסן, ובמניעה של הפצת תחלואה מסיבית באירועים עם פוטנציאל להפצת-על. קבוצת המומחים מתריעה כי ההנחות ששום דבר לא יעצור את הגל, ושהמצב בשליטה, שגויות מהיסוד והתבססות עליהן עלולה להביא למחיר כבד שהוא בר מניעה.
עוד קוראים בצוות המומחים להנחות על חובת בידוד לנחשפים לחולי קורונה, גם למחוסנים ולפחות ל-72 שעות עד בדיקת אנטיגן שלילית. זאת משום שאין שום ערך לבדיקה בסמוך לחשיפה והיא מרדדת את החשיבות לשמור על מרחק ולנהל מדיניות בידוד קפדנית.